Komentar Marka Cvijanovića

Muška posla: Ima li svjetla na kraju mačističkog nogometnog tunela

Marko Cvijanović

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL



Utakmica drugog kola Druge HNL između Sesveta i Solina (1:1) prošla bi nezapaženo da u zapisniku iste ne stoji sljedeća rečenica: »Igrač gostiju broj 19 Šimunac Vlatko prijavljen od strane sutkinje jer je u tunelu nakon završetka utakmice rekao njoj kao četvrtom sucu riječima: dođi da te jebemo…«. Koliko god oduran i gnjusan bio primitivan ispad 29-godišnjeg nogometaša Solina, njegov seksistički »poziv« sutkinji Ivani Martinčić mora biti prenesen u integralnoj verziji.


Bez cenzure i uvijanja, bez točaka između slova »j« i »o«, bez ograda i zagrada. Vulgaris. Kakav i jest. U prvom redu zato da se još jednom ukaže na učestale ispade šovinizma i iživljavanja svih vrsta na sportskim terenima, a odgovorne u Disciplinskoj komisiji Hrvatskog nogometnog saveza potakne da u što skorijem roku utvrde okolnosti nemilog događaja i igraču Solina odrežu drakonsku kaznu pa da nekim drugim »šimuncima« više nikad ne padne na pamet izustiti nešto slično.


Već neko vrijeme najbolja nogometašica na svijetu, Brazilka Marta Vieira da Silva, rođena je (1986.) sedam godina nakon što je ukinuta odredba kojom je ženama u Brazilu 36 godina bilo zabranjeno treniranje nogometa pod izlikom da je taj sport »nespojiv s njihovom prirodom«. Iako je od ukidanja jedne nebulozne zabrane prošlo četrdeset godina, za većinu Brazilaca Marta je bila i ostala samo »Pele u suknji«. Nije ni čudo, Marta je u jednom od svojih iskrenih svjedočanstava o borbi s predrasudama priznala da se, igrajući nogomet s dječacima u rodnom Dois Riachosu, skrivala svaki put kad bi na ulicu izašao njezin brat u strahu da je ne kazni jer igra »mušku igru«. Kad te rođeni brat ne shvaća, kako li će tek drugi. Muška posla.




Za neupućene, Ivana Martinčić je 34-godišnja Koprivničanka, već drugu sezonu na listi sudaca Druge HNL, s velikim izgledima da uskoro dosegne najvišu razinu i počne suditi prvoligaške utakmice HT Prve lige. Kao predstavnica UEFA-ine elitne skupine protekle je sezone sudila osminu finala (Barcelona – Glasgow), četvrtfinale (Chelsea – PSG) i bila četvrti sudac u polufinalu (Bayern – Barcelona) Lige prvakinja, dijelila pravdu u finalu Europskog prvenstva nogometašica do 19 godina i ušla u uži izbor sutkinja za Europsko prvenstvo nogometašica 2021. godine u Engleskoj. I još nešto, Ivana Martinčić svake godine na seminarima hrvatskih sudaca bez problema istrči muške norme! To, međutim, očito nije dovoljno dobro da bi izbjegla iživljavanje nekih nadmenih »muškarčina«.


Na internetskoj stranici hrvatske pravobraniteljice za ravnopravnost spolova navedeno je nekoliko mehanizama za osiguranje provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova, ali među najsvježijim vijestima koje ukazuju na diskriminaciju još uvijek nema ni slova o sesvetskom događaju, unatoč nedvojbenom seksističkom ispadu igrača Solina. Možda je riječ tek o uobičajenoj hrvatskoj proceduralnoj tromosti, možda nitko ne vidi za shodno dizati halabuku zbog jedne »obične psovke«, kakvih se akteri i gledatelji naslušaju na nogometnim utakmicama, a možda bi netko od svjedoka tog nemilog sesvetskog događaja trebao biti toliko samosvjestan i na toj istoj stranici u desnom kutu kliknuti u kućicu bordo boje pa istodobno ispuniti građansku dužnost i jednostavan obrazac za prijavu diskriminacije. Ako mu je neugodno, može čak i ostati anoniman.


»I Sve je super i sve je za pet, kad si muško i voliš nogomet, ušlagiran i agresivan…«. Vlatka Šimunca lako je prepoznati u pjesmi »Nogomet« Pipsa, Chipsa & Videoclipsa. Napadač Solina je, očito nezadovoljan suđenjem, poslije utakmice protiv Sesveta iskalio svoju agresivnu narav i istresao se na četvrtoj sutkinji. Pritom nije poznato je li se Ivani Martinčić prostačkim vokabularom obratio samo zato što je žena ili bi jednako postupio da je na njezinom mjestu bio muškarac. Ne ulazeći u Šimunčevu seksualnu orijentaciju i patološku anamnezu, dobro je da je Ivana smogla hrabrosti i prijavila ga pa možda netko u ovom primitivnom hrvatskom društvu konačno progleda, a na kraju mračnog sesvetskog tunela ipak ugledamo svjetlo.