Stefan Ristovski

Matjaž Kek je zaslužan što sam u Sportingu, preporodio sam se kod njega!

Ivan Volarić

Stefan Ristovski/Foto I. TOMIĆ

Stefan Ristovski/Foto I. TOMIĆ

Kada sam došao u Sporting shvatio sam što mi je nedostajalo. Igranje na tako visokoj razini, u toliko natjecanja, traže profesionalizam i posvećenost samom sebi. Tu shvatiš što si sve propustio prijašnjih godina. Međutim, one dvije riječke godine ne bi promijenio nizašto. To su stvarno bili lijepi trenuci - kaže makedonski branič



RIJEKA Ponoć je odavno već otkucala kada je stigao iz hotelske sobe u predvorje ljubljanskog Intercontinentala. Rile k’o Rile. Iako vidno umoran, uvijek nasmijan i spreman na razgovor. Stefan Ristovski bio je važan kotačić u velikom bodu makedonske vrste u Ljubljani, uostalom, dočekao je kraj utakmice kao kapetan momčadi nakon što je preuzeo traku od Gorana Pandeva.


– Osvojili smo dobar bod na teškom terenu! – započeo je bivši branič nogometaša Rijeke. – S četiri boda smo otvorili kvalifikacije i to je za nas dobar start. Moramo tako nastaviti, iako je skupina podjednaka, zahtjevna. Nadam se da ćemo tako nastaviti i da će Makedonija konačno jednom otići na veliko natjecanje.


Imate dvije mogućnosti, kroz kvalifikacije i kroz Ligu nacija?




– Naš cilj je da pokušamo izboriti EURO kroz ove kvalifikacije. Liga nacije je još jedna dodatna šansa.


Djelujete dosta homogeno kao momčad?


– Okupila se jedna dobra ekipa, imamo puno mladih igrača koji žele slušati i raditi. Prije nije bilo tako. Prošli smo kroz teško razdoblje, ali sada se pojavila nada, osim toga imamo kvalitetu. Dosta igrača igra u dobrim klubovima. Nadam se da ćemo to pokazati na terenu i izgurati ove kvalifikacije do kraja. Imamo top mlade igrače, koji su se već dokazali s U-21 reprezentacijom.


Kekove zasluge


Pandev je kapetan, vi zamjenik kapetana?


– Goran ima 36 godina i daje maksimum. Nije lako igrati u ovakvom ritmu u njegovim godinama. Moderan nogomet traži stvarno puno, ide se gore, dole 90 minuta. Mi stariji smo tu da pomognemo.


Bila bi velika stvar da Makedonija ode na EURO?


– Kako da ne! Znam po rukometu i košarci, kada su napravili taj iskorak, koliko je to bila velika stvar za cijelu zemlju. Ljudi u Makedoniji vole nogomet i stvarno je već vrijeme da nogometna reprezentacija ode na EURO.


Susret s Kekom bio je posebno emotivan?


– Kek je zaslužan što sam u Sportingu. Preporodio sam se kod njega, izvukao je maksimum iz mene i zbog toga sam mu zahvalan do kraja života. Ali, nikad se ne zna, možda ćemo se opet negdje naći zajedno.


Riječke godine


Izgledate još moćnije nego u dresu Rijeke, vjerojatno zbog jačeg podražaja kojega sobom nosi igranje u kvalitetnijoj ligi?


– Kada sam došao u Sporting shvatio sam što mi je nedostajalo. Igranje na tako visokoj razini, u toliko natjecanja, traže profesionalizam i posvećenost samom sebi. Tu shvatiš što si sve propustio prijašnjih godina. Međutim, one dvije riječke godine ne bi promijenio nizašto. To su stvarno bili lijepi trenuci. Zadovoljan sam u Sportingu, ako Bog da produžit ću ugovor. Planiram tamo ostati, obitelj je zadovoljna, to je prava sredina za mene.


A onda slijedi povratak u Rijeku kada zakoračite u tridesete godine?


– Sigurno!


Brat Milan čeka svoju priliku na Rujevici?


– Svaki dan se čujemo, pričam i s Manceom i super mu je došlo što su ga vratili na Rujevicu. Svi vjeruju u njega, ali mora se dokazati. Rijeka je do sada imala uglavnom iskusne igrače, premalo se vjerovalo u mlade igrače. Sada je pravi trenutak da mladi igrači pokažu nešto. Kod nas u Sportingu svaki dan dolazi neki mladi igrači. Imaju puno mladih igrača i to se itekako isplati – poručio je Ristovski.