Katastrofalni uvjeti

Lakše bi bilo uzgajati rižu, nego tjerati loptu: Susret u Zaprešiću iznova otkrio stari problem

Ivana Vaupotić

NI N OD NOGOMETA – Nogometaši Intera i Dinama igrali su utakmicu u uvjetima na granici regularnosti/ Foto Igor KRALJ/PIXSELL

NI N OD NOGOMETA – Nogometaši Intera i Dinama igrali su utakmicu u uvjetima na granici regularnosti/ Foto Igor KRALJ/PIXSELL

Svi moramo poraditi na ovim terenima. Tek je rujan, a to već predstavlja problem. Ako je sada ovako, tko zna što nas čeka u prosincu – rekao je Mario Cvitanović



ZAGREB  – Pobjedom na gostovanju kod »Intera« (3:1) »Dinamo« je zadržao prednost na vrhu tablice, ali ta je utakmica po milijunti put pokazala koliki problem za HT Prvu ligu predstavljaju tereni. Naime, velika količina kiše pretvorila je zaprešički travnjak u polje na kojem je lakše uzgajati rižu nego igrati nogomet.


Zapravo, na početku utakmice uvjeti su bili na rubu regularnosti, a u ranoj fazi drugog dijela, kada se spustio snažan pljusak, prešli su tu čarobnu granicu. Dodavanja po zemlji bila su nemoguća zato što se lopta zaustavlja u vodi, tako da je nasumično napucavanje predstavljalo jedino rješenje. Ako se to tako može nazvati.


Konkretnije, lopta bi nakon dugog leta pala na zemlju i ostala na mjestu, a igrači su uredno proklizavali i najčešće završavali na stražnjicama. Kada je u pitanju zabavni aspekt utakmice, nitko ne može reći da nije bilo smiješno. Međutim, svi znaju da su takvi uvjeti savršeni za nekontrolirane klizeće startove, a samim time i ozljede. Povrh toga, dovode u pitanje regularnost natjecanja.


Napucavanje




– U ovakvim okolnostima nema smisla govoriti o taktici, tako da igračima ništa ne mogu zamjeriti. Već u srijedu igramo Kup, i stvarno ne znam kada bi se odigrala ova utakmica da je bila prekinuta – istaknuo je trener »Intera« Samir Toplak.


Modri su stigli do prednosti od dva gola u prvih dvanaest minuta, dok se na terenu moglo nešto odigrati. Sve ostalo uglavnom je bilo svedeno na spomenuto napucavanje lopte u ekstremnim uvjetima. Prvo je Dani Olmo svima demonstrirao koliko znači brzo i pravovremeno proigravanje. Nakon njegovog pasa u 3. minuti obrana »Intera« ostala je na krivoj nozi, a Angelo Henriquez je na deset metara od gola tek dotaknuo loptu i promijenio joj smjer, što je bilo dovoljno da se zatrese mreža.


Samo osam minuta kasnije stanje na semaforu se opet promijenilo u korist društva iz Maksimirske 128. Ovoga puta se najbolje snašao Nikola Moro čiji je udarac nakon kornera bio neuhvatljiv za Santinija. Doduše, lopta je na putu do gola dotaknula nekog od domaćih igrača i promijenila smjer. Modri su u tom trenutku pomislili da je posao zgotovljen, a kazna ih je stigla u 32. minuti, kada je Nikola Rak s desnog boka dao povratnu loptu za Tomislav Šarića koji je poentirao sa sedam metara.


Tek je rujan


Oborine su drugi dio pretvorile u nabijanje lopte na rubu regularnosti. U 55. minuti Zaprešićani su još jednom loše branili korner, a njihove mlake reakcije iskoristio je Tongo Doumbia za svoj prvijenac u modrom dresu. Sve ostalo bio je antinogomet preko ruba regularnosti, a krivnju za to ne snose glavni akteri.


– Dobro smo se prilagodili situaciji, i zato igračima skidam kapu. Vidio sam na njima da žele završiti utakmicu i ne razmišljaju o prekidu. Svi skupa moramo poraditi na ovim terenima. Tek je rujan, a to već predstavlja problem. Ako je sada ovako, tko zna što nas čeka u prosincu – zaključio je trener »Dinama« Mario Cvitanović.