Nakon Skupštine ECA-e

LUKA IVANČIĆ: Europska liga “dva” je slamka spasa za klubove poput Rijeke

Ivan Volarić

Luka Ivančić

Luka Ivančić



RIJEKA U Splitu je održana godišnja Skupština ECA-e, odnosno Europskog udruženja nogometnih klubova. Dinamo i Rijeka imali su svoje predstavnike u statusu stalnih, a Hajduk u statusu pridruženog člana. Luka Ivančić, prvi klupski operativac »bijelih«, bio je na splitskom okupljanju predstavnika 197 klubova pred koje su na razmatranje stavljeni zanimljivi prijedlozi od strane matičnih organizacija UEFA-e i FIFA-e. Obje organizacije u praksi uvažavaju mišljenja klubova što ne znači nužno da uvijek poštuju volju većine.


– Tri su bile dominantne teme: VAR, novi pravilnici o transferima i novo europsko klupsko natjecanje. Što se VAR-a tiče plan je između ostaloga da se u idućih godinu dana VAR uvede u HNL, no treba prethodno sve to testirati i obučiti kadrove u inozemstvu. Vidjet ćemo da li će testiranja VAR-a na našim travnjacima krenuti na proljeće ili će od iduće sezone – govori Ivančić i pojašnjava koje su moguće novine u propisima koji reguliraju transfere igrača.


Provizije agentima


– Prijedlog je da agenti tijekom transfera više ne naplaćuju proviziju od klubova nego da to čine od igrača. Pričalo se i o igračima mlađim od 16 godina, odnosno da se onemogući da napuste klubove praktički sa slobodnim papirima. Taj problem načeli su manji klubovi, posebno s Balkana koji imaju takvih problema – nastavio je Ivančić i prokomentirao navijačima vrlo intrigantu mogućnost da nakon što istekne trogodišnji natjecateljski ciklus UEFA-e zaživi još jedno europsko klupsko natjecanje, tkz. druga Europska liga.




– Liga prvaka ostaje na formatu s 32 momčadi. Jasno je da u takvom elitnom društvu nema previše prostora za uvjetno rečeno manje klubove. Zbog toga se razmišljalo o širenju skupne faze Europske lige na 64 ekipe. Međutim, prezentirane su nam sve mane takvoga formata natjecanja. Rečeno nam je da to ne bi bilo atraktivno ni za televizije, a ni za sponzore. To je razlog zbog kojega je sastavljen novi prijedlog u kojem bi se išlo na prvu i drugu Europsku ligu s osam skupina po četiri momčadi. Procjene su da će dvije Europske lige donijele povećanje profita od 32 posto u odnosu na sadašnji format EL – tvrdi Ivančić.


Puno nepoznanica


Nije još poznato da li će druga Europska liga biti namijenjena svima ili samo nekim klubovima, kako bi se u nju ulazilo i s kojih pozicija. Konkretnije, da li će primjerice osma momčad Bundeslige imati pravo konkurirati za plasman u tu ligu ili će se ipak dati prednosti klubovima iz siromašnijih nogometnih zemalja koje će teško do skupnih faza u Ligi prvaka, odnosno prvoj Europskoj ligi. Sve to bi se, tvrdi Ivančić, trebalo znati do sredine ožujka kraja godine kada je u Amsterdamu zakazana nova sjednica ECA-e. Prvi rujevički operativac u svakom slučaju tvrdi da je najnoviji prijedlog više nego dobrodošao za klubove poput Rijeke.


– Mislim da je to spas za naše klubove koji se neće eventualno uspijeti kvalificirati u Ligu prvaka ili Europsku ligu. Ukupno gledajući novih 16 momčadi će dobiti mogućnost sudjelovanja u europskom natjecanju i tu vidim prostor za hrvatske klubove, ali i sve one koji kroz svoja nacionalna prvenstva ne uspijevaju dovoljno zaraditi od TV prava. Takva liga je dobra za promociju naših igrača, samim time i za popunjavanje budžeta kroz prodaju igrača. Navest ću samo jedan primjer: Chievo od TV prava godišnje zaradi 25 milijuna eura! U našem slučaju, pa i čeških ili grčkih klubova, ti su iznosi osjetno manji. Srednjeeuropski klubovi i klubovi s područja Balkana imaju zajedničke probleme. Druga Europska liga možda nije spas, ali je barem slamka spasa za takve klubove – rekao je Ivančić.