Saša Matijaš

Kada sam proučio povijest otkrio sam zašto se za Orijent navija i u petoj ligi

Ivan Volarić

Ostao sam šokiran kada sam malo dublje proučio povijesti kluba i Sušaka. Onda sam razumio tu ljubav »orijentaša« i Sušačana prema »Orijentu« - kaže novi čelnik Krimejčana



RIJEKA Saša Matijaš prošloga ponedjeljka i formalno je preuzeo predsjedničku ulogu u redovima krimejskog trećeligaša. Riječki poduzetnik (Textum) s njemačkom adresom, dugogodišnji član raznih Uprava HNK Rijeka, nekadašnji vratar i veliki nogometni fan odlučio je zajedno sa svojim suradnicima udahnuti novi život HNK »Orijent 1919«. Početak je više nego obećavajući, »Orijent 1919« je na čelu ljestvice nakon četiri kola Treće HNL – zapad, klub je financijski stabilan, a Matijaš je tijekom svoje predsjedničke inaguracije skupštinarima izložio i niz infrastrukturalnih planova (uređenje stadiona…) koji su mamili pljesak za pljeskom. Sve to je potkrijepio brojkama pokušavaju ne obećavati nešto što nije realno ostvarivo.


– Školovan sam i posao naučio u Njemačkoj, a oni su najkonzervativniji narod na svijetu i ne mogu i ne želim planirati nešto što ne mogu ispuniti – govori Matijaš. – Tako sam nastupio od samoga početka i u razgovorima s nekim igračima, ali i kada su u pitanju neki troškovi koji su se pokazivali da bi se možda mogli dogoditi. Beskompromisno sam to odbio zato što sam se htio kretati u okviru budžeta. Jedino ako se držimo budžeta i ponašamo disciplinirano možemo i funkcionirati, a onda i rasti.


Renoviranje stadiona


S druge strane rekli ste da sve što radite radite na duge staze i u službi eventualnog rezultatskog iskoraka u Drugu, pa i jednoga dana Prvu HNL?




– Nema smisla da primjerice na stadionu gradimo neku prostoriju koju ćemo u Drugoj HNL morati rušiti i opet graditi novu. To nema smisla. Razmišljam i radim dugoročno, dakle da se ono što napravimo primjerice iduće godine više nikada ne ruši, odnosno da je to nešto što ćemo samo nadograđivati.


Godinama ste bili član Uprave HNK »Rijeka«, spominjali ste se kuloarski kao predsjednik/vlasnik nekolicine klubova, međutim sada ste se odlučili za taj iskorak. Što vas je motiviralo?


– Prije svega ljubav prema nogometu i želja da pomognem sportu u svojem gradu. Iskreno, nisam imao takvih planova sve do kraja svibnja, a onda su se sve te stvari otele kontroli i otišle daleko u svim tim razgovorima. Dobio sam dosta podrške, svi su htjeli da ja budem na čelu projekta i uvidio sam da ako ne aktiviram sebe da će taj projekt teško zaživjeti.


Priznali ste pred skupštinarima da ste tek unazad nekoliko mjeseci počeli detaljnije istraživati povijest »Orijenta 1919« što vas je dodatno nadahnulo?


– Ostao sam šokiran kada sam malo dublje proučio povijesti kluba i Sušaka. Onda sam razumio tu ljubav »orijentaša« i Sušačana prema »Orijentu«. Prije mi nije baš bilo jasno kako netko može tako vatreno navijati za klub u petoj ligi, međutim sve je jasnije kada vidiš o kako bogatoj povijesti je riječ. Ona se ne smije zaboraviti, a na nama je da »Orijentovu« budućnost učinimo boljom.


Je li »Orijentu« mjesto među 15-20 najboljih hrvatskih klubova?


– Apsolutno! Kada pogledam cijelu povijest kluba i usporedim s ostalim klubovima u Hrvatskoj onda je »Orijentu« mjesto i među deset najboljih klubova. Međutim, polako, ići ćemo korak po korak i vidjeti kako će se to razvijati. Teško je pričati o Prvoj ligi kada smo još uvijek u Trećoj HNL i problemima kakvi jesu. Moramo ih riješavati korak po korak.


Marinkova pomoć 


Stvara li vam određeni pritisak priča oko HNK »Rijeka« koja se odigrala u kratkom roku na fenomenalan način?


– Naravno da nas u jednom dijelu opterećuje, ali i motivira. »Rijeka« je priču napravila na jedan, a mi ćemo na drugi način. Mislim da će u konačnici to biti dvije slatke priče za riječki sport. »Rijeka« je klub koji je nekoliko puta igrao Europsku ligu i oni se kod slaganja momčadi vode isključivo kriterijem kvalitete. Imaju ozbiljan budžet kojega treba pratiti i nije lako ispuniti želje da u takvim okolnostima igraju domaći igrači, a da rezultat pritom ne pati. Kod nas to neće biti slučaj. U regiji nemamo drugoligaša, prvoligaši su »Rijeka« i »Istra 1961«. Mislim da se »Orijentu 1919« kao potencijalnom drugoligašu otvara veliki bazen mladih igrača i da možemo napraviti solidnu momčad uz naravno jedno ili dva pojačanja sa strane.


Marinko Koljanin, dokazani nogometni djelatnik, bit će vaš najbliži suradnik u Upravi?


– S Marinkom sam surađivao u »Rijeci«, znamo se dugo. Riječ je o »orijentašu«, sportskom djelatniku kojega ne treba posebno predstavljati. Želi pomoći. Budući da sam rijetko u Hrvatskoj trebat će nam pomoć, ne samo Marinkova. Ne želim da »Orijent« postane bilo kome teret, poslovni ili financijski. Želja je da klub bude mjesto druženja, da se oko njega okupljaju i zabavljaju navijači, članovi Uprave… Svaki nogometni klub ima svoju društvenu ulogu u određenoj sredini, »Orijent« u tom kontekstu mora biti mjesto okupljanja i dobrih vibracija – rekao je Matijaš.