Crna tradicija

Jedino Rijeka i Rudeš nisu još osvojili boda u Velikoj Gorici ove sezone

Ivana Vaupotić

Sergej Jakirović, HNK Gorica, Prva HNL, HNK Rijeka

Sergej Jakirović, HNK Gorica, Prva HNL, HNK Rijeka



VELIKA GORICA Minimalna pobjeda Dinama u derbiju s Hajdukom izazvala je dosta radosti u Turopolju jer taj je rezultat Gorici dao nadu da se može vratiti u borbu za pozicije koje iduće sezone donose nastup u kvalifikacijama za Europsku ligu. Doduše, tu postoji mali problem u obliku još pet utakmica u Velikoj Gorici do kraja prvenstva.


Naime, zvuči paradoksalno, ali Turopoljcima ove sezone daleko najveću muku predstavljaju nastupi na domaćem terenu. Preciznije, Gorica je u dosadašnjih trinaest utakmica pred svojim navijačima osvojili mizernih dvanaest bodova. Budući da velikogorički prvoligaš na svom kontu ima ukupno 39 bodova, jasno je otkuda dolazi nadimak »kraljevi gostovanja«.


Pogled na ostvarene rezultate govori da ove sezone samo dva kluba nisu osvajala bod(ove) u srcu Turopolja, a to su Rudeš i Rijeka. Jedina razlika je u tome što je naizgledniji kandidat za ispadanje iz HT Prve lige već ispucao oba gostovanja kod Gorice (0:2, 1:3). Povrh toga, Velikogoričani samo jednom nisu primili gol na svom terenu. Bilo je to sada već davnog 25. kolovoza prošle godine, u ogledu s Rudešom.




Preciznije, od 34 gola primljena u ovoj sezoni, Turopoljci su čak 23 inkasirali kod kuće. Štoviše, tu su u tri navrata popili isto toliko komada (Slaven Belupo 3:3, Inter 2:3, Lokomotiva 0:3), a na pet utakmica su po dva puta morali vaditi loptu iz mreže (Istra 1961 0:2, Osijek 1:2, Inter 2:2, Dinamo 1:2, Lokomotiva 0:2).


Usporedbe radi, nije na odmet istaknuti da je Gorica na četrnaest gostovanja primila samo jedanaest golova. Uz to, čak sedam utakmica na strani okončala je čiste mreže. Međutim, skoro svaki povratak »kraljeva gostovanja« na domaći teren uglavnom donosi gomilu teškoća, a taj niz tankih rezultata već je dobio konture vrlo ozbiljnog problema.