Tri boda

IZBORNIK NAKON POBJEDE Dalić smatra da je prvi cilj ispunjen: Dobili smo ratničku utakmicu

Hina

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U Kalinjingradu smo dobili ratničku utakmicu, utakmicu na rezultat, i to me posebno veseli. Nije bilo previše ljepote, no ispunili smo prvi cilj i osvojili tri boda, kazao je dan nakon pobjede nad Nigerijom (2-0) i po povratku hrvatske reprezentacije u svoju bazu u Roščinu hrvatski izbornik Zlatko Dalić. »Sretni smo zbog pobjede, ali moramo ostati čvrsto s nogama na zemlji, bez ikakve euforije. Imamo tek jednu pobjedu, ali sada odlučujemo sami o sebi, što smo i željeli. Od sljedeće dvije utakmice moramo dobiti jednu kako bismo prošli skupinu. Bili smo agresivni, puno smo trčali, a to pokazuje snagu i odgovornost. Srećom, nema ozljeda i mislim da je bila dobra odluka vratiti se odmah poslije utakmice u našu bazu, tako smo izgubili samo tu jednu noć i spavali do ručka. Prošao sam puno euforija i tragedija, znam kako je nakon pobjeda i kako nakon poraza, a sada moramo ostati mirni, staloženi i ponizni. Dobio sam brojne poruke podrške i poštovanja, pogotovo od malih ljudi, i to mi daje dodatni motiv. To je naša snaga, moramo ljudima dati sve što možemo da budu sretni, barem dok smo ovih dana u Rusiji. Svima nam je teret generacija ’98, svi zasluženo živimo u njihovoj sjeni. Nitko sretniji od mene ako ih nadmašimo, ali moramo korak po korak. Imamo sjajne igrače, sjajnu generaciju, no mnogo se toga treba poklopiti, a svi moraju dati svoj maksimum. Sve su momčadi došle spremne na SP«, kazao je Dalić, koji je potom otkrio kako je složio početni sastav.

»Najteže je bilo složiti prvu jedanaestoricu, s obzirom da imamo sjajnu momčad i svi bi htjeli igrati, no trebalo je pronaći ravnotežu. Postojalo je više opcija, a Nigerija je susret počela s četiri braniča, što nam je bila lakša opcija. Nismo imali što kalkulirati i čekati dvoboj s Argentinom, morali smo igrati napadački, tražiti okomito dodavanje u dubinu, i trebali su nam brzi igrači poput Perišića, Rebića i Kramarića, dok je borbeni Mandžukić dobio priliku u vrhu napada. Zadnja linija s Vidom i Lovrenom igrala je bez greške, a Strinić je odradio vrlo težak posao. Perišić ima kvalitetu za još više, Rebić igra u kontinuitetu te mnogo očekujem od brzih i potentnih krila. Mislim da su priprema i taktika bile dobre. Govorio sam više puta da moramo disati kao momčad, da naš 23. igrač mora biti kao prvi i obrnuto, da svi moraju živjeti za momčad. Ćorluka nam je jako bitan, a bez riječi i bez pogovora je sjeo na klupu; u razgovoru s njim rekao sam da je to najbolja opcija za utakmicu. U kombinacijama je za Argentinu, no moramo pronaći optimalnu varijantu. Napravit ću analizu sa suradnicima i vidjeti što ćemo izabrati, a svaki igrač mora prihvatiti da je dio momčadi. Ne budemo li to imali, nećemo imati dobre rezultate«


Dalić je govorio i o Modrićevoj poziciji na terenu:


»Modrić može igrati sve pozicije, a idealna mu je ona zadnjeg veznog s nekim u paru, ali žao mi ga je tamo trošiti, pogotovo u fazi obrane. Opet, on se s pozicije prednjeg veznog često vrati u obranu, a na zadnjem veznom imamo Badelja, Brozovića, Kovačića, Rakitića pa i Bradarića koji ga mogu zamijeniti te je Modrić ponekad potrebniji prema naprijed, da se manje troši. Protiv Nigerije tražili smo Modrićeva dodavanja u dubinu, i to je bilo dobro«, kazao je Dalić, osvrnuvši se i na sljedećeg protivnika Argentinu




»Imamo tri dana za pripremu i traženje rješenja za Messija. Ne možemo ga čuvati jednim igračem, on je najbolji na svijetu – na islandski je gol pucao deset puta. Nećemo se usredotočiti samo na njega, nego moramo držati kompaktni blok, ali ne smijemo zanemariti ofenzivu i sputavati ofenzivce da pokažu talent, nešto će se pitati i nas. Imali smo lijepih akcija protiv Nigerije, a protiv Argentine imat ćemo neke drugačije opcije. No, nećemo se samo braniti i tražiti bod. Messi, naravno, može sve sam, ali mi želimo pobjedom osigurati drugi krug i dat ćemo sve od sebe. Imamo svojih briga, a Argentina svojih. Argentina nije očekivala remi s Islandom, to ih je poremetilo i moraju protiv nas ući punom snagom. Na njima je pritisak, no oni s njim žive iz tjedna u tjedan. Bit će to i šahovska, taktička partija, a naša je situacija ipak nešto komotnija. Rakitić će mi ovih dana biti poput pomoćnika: pričam s igračima, prikupljam informacije i msilim da je to dobro. Igrači znaju mnogo dobrih i loših strana, Rakitić zna što Messi ne voli i sigurno će mi reći. Modrić i Kovačić reći će mi kako su se pripremali za utakmice protiv Barcelone i naći ćemo najbolju kombinaciju«, kazao je hrvatski izbornik, koji je pohvalio navijače.


»Navijači su pokazali koliko vole reprezentaciju i koliko im malo treba da krenu za njom na put. Oni su nam dali novu snagu i novi motiv, igrali smo i za njih i za sve druge ljude u Hrvatskoj. Nitko nas ne može okupiti kao što može nogomet, već na ovoj prvoj utakmici bilo je veselo na našim trgovima, a bez sinergije s navijačima neće biti ni rezultata. Mislim da moramo tako nastaviti, bez obzira što razumijem i ako netko ima nešto protiv, ali reprezentacija nije mjesto za te podjele. Kako god završilo SP, mi ćemo se s ponosom vratiti. Mi nemamo drugu državu«.