Raketa se sprema za Englesku

IVAN RAKITIĆ U Rusiji sam smršavio pet, šest kilograma!

Marko Cvijanović

Rakitić se sprema zabiti odlučujući penal / Foro Reuters

Rakitić se sprema zabiti odlučujući penal / Foro Reuters

Nadam se da će idućih dana naš kuhar malo povećati porcije da se vratimo u život, ha, ha, ha…



SOČI Hrvatska nogometna reprezentacija postala je tek druga momčad koja je na svjetskim prvenstvima ostvarila dvije uzastopne pobjede u raspucavanju jedanaesteraca. Prije »kockastih« to je za rukom pošlo tek Argentincima na Mundijalu u Italiji 1990. godine i to protiv Jugoslavije i Italije… Ivan Rakitić jedan je od najzaslužnijih. I protiv Danske, i protiv Rusije u njegovim je nogama bila odluka. Oba puta je bio nepogrešiv. Vratar u svoju lijevu, lopta u njegovu desnu stranu. Repriza.


– Opet isto! Hvala Bogu da je sve je opet završilo dobro – kaže Ivan Rakitić. – U drugom poluvremenu i produžecima bili smo bolji i zaslužili zabiti taj gol. Očito je, međutim, da ova generacija ne može prolaziti u nokaut fazi na jednostavan način. Moramo uložiti još neke dodatne napore, ali mislim da smo zaslužili polufinale. Bili smo dobri, iako je bilo teško, ali ipak smo u polufinalu. To je najvažnije.


Što je ovaj put prognozirala supruga Raquel?




– Znala je da će biti teško, ali je mislila da ćemo to prije riješiti, prognozirala je da će biti 2:1 za nas. Bila je blizu, da, ha, ha, ha… Dobro, opet je rekla da ću ja odlučiti pobjednika. U redu, bilo je malo drukčije nego protiv Danske, ali… Sve je dobro prošlo. Umorni jesmo, ali sretni i zadovoljni. Odakle nam snaga? Pa baš pričamo, neki se već naveliko pripremaju za novu sezonu, a mi još ovu nismo završili. Ove sezone sam odigrao preko šezdeset utakmica i, da je lako, nije, ali nema ništa ljepše nego igrati polufinale svjetskog prvenstva. Umorni jesmo, i to jako, ali naravno da ćemo skupiti snagu.


Djelujete vrlo iscrpljeno, vidi se to na vašim licima i tijelima. Vidno ste smršavjeli…?


– Nadam se da će idućih dana naš kuhar malo povećati porcije da se vratimo u život, ha, ha, ha… Otišlo je sigurno pet, šest kilograma, ali nadoknadit ćemo.


U polufinalu vas čeka Engleska koja je poslije dugo vremena sposobna otići do kraja.


– Jako ozbiljan protivnik. U četvrtfinalu protiv Švedske odigrali su jako dobru utakmicu i zaslužili plasman u polufinale. Englezi igraju potpuno drukčije od Danske i Rusije, ali ne moramo se bojati nikoga. Sve četiri reprezentacije zasluženo su u polufinalu, vjerujem da protiv Engleske možemo razviti svoju igru. Želimo nastaviti, ne želimo stati na ovome.


Što ste točno savjetovali Vidi uoči jedanaesterca?


– Odmah ću reći, Vida je pucao penal bolje od svih. Pitao me za savjet, a ja sam mu rekao da samo uživa u trenutku. Ne pruža se svaki dan prilika pucati za svoju zemlju penal koji vodi u polufinale Svjetskog prvenstva. Rekao sam mu da donese odluku, da bude jasan gdje će pucati i da ne mijenja odluku. Pucao je najbolji penal od svih nas.