Messijev suigrač i bliski prijatelj

IVAN RAKITIĆ “Nitko na svijetu ne zna kako zaustaviti Lea, ali Hrvatska može pobijediti Argentinu”

Marko Cvijanović

Foto Reuters

Foto Reuters

Svatko od nas živi za ovakve utakmice. Imaš priliku igrati za svoju zemlju protiv najboljeg nogomateša na svijetu. Takva se prilika ne dobiva svaki dan i zato u četvrtak moramo uživati, koliko god to nekima zvučalo čudno s obzirom na važnost trenutka u kojem se igra utakmica



NIŽNJI NOVGOROD Ivanu Rakitiću vjerojatno je već dosadilo odgovarati na pitanja o Lionelu Messiju, ali u ovom slučaju nema izbora. Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Nižnjem Novgorodu protv Argentine igra drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i razgovor ne može početi drukčije.


– Razumijem kad me stalno pitaju o Messiju, jer svi znamo tko je i što je Lionel Messi – kaže Ivan  Rakitić . – Znamo koliko on znači za »Barcelonu«, argentinsku reprezentaciju, ali i nogomet u globalu. On je najbolji nogometaš današnjice i vjerojatno najbolji svih vremena, poseban je po svom igračkom umijeću, ali i po karizmi. Dakle, sasvim je normalno da s njim počnemo razgovor uoči utakmice između Hrvatske i Argentine.


Je li teže igrati s Messijem ili protiv njega?




– Pa, svaki igrač na svijetu volio bi igrati s Messijem u istoj momčadi, meni je žao da mu nismo pronašli neke hrvatske korijene pa da igramo zajedno u hrvatskoj reprezentaciji, ha, ha, ha… Uz njega na terenu svaki igrač izgleda bolje, iz jednostavnog razloga što on svojom kvalitetom svakoj momčadi za koju igra donosi dizmenziju više. Naravno da je puno teže igrati protiv njega, izuzetno je nepredvidljiv, nikad ne znaš što će izmisliti. Misliš da si mu, primjerice, u bloku na lijevoj nozi, a on opali desnom i pogodi rašlje. E, to je Messi. Zato i jest najbolji na svijetu.


Urođene vrline


U čemu je tajna Messijevog nogometa?


– To je bogomdani talent s kojim se jednostavno rodiš. Naravno da je Messi puno radio da bi došao na ovu razinu, ali on u sebi ima te urođene nogometne vrline zbog koje je posebniji od drugih igrača. Pogledajte samo njegove snimke iz dječačkih dana, on je već onda driblao svoje vršnjake na isti način kao što to čini danas svojim suparnicima na vrhunskoj razini.


Kakav je Messijev autoritet u »Barceloni« i argentinskoj reprezentaciji?


– Strašno velik, to sigurno, ali teško mi je pričati o Messijevom autoritetu sada kada više nismo samo suigrači, nego i prijatelji. Susjedi smo, djeca nam idu zajedno u vrtić, družimo se dosta van terena. Dakle, ja Messija gledam sasvim drugim očima.


Je li ga moguće čuvati na terenu?


– Jako teško. Ponavljam, strašno je nepredvidljiv, često napravi neki neočekivani potez, lakoćom mijenja smjer i brzinu, nevjerojatno je brz s loptom u nogama. Međutim, ono što ja smatram njegovom najvećom vrlinom je nogometna inteligencija. Nevjerojatno je kako on procjenjuje i prdviđa situacije na terenu. Ima nevjerojatan osjećaj za prostor i ima sposobnost stvoriti si na terenu idealne uvjete, ubaciti se između protivničkih linija, naći se u pravo vrijeme na pravom mjestu, a pored svega se sjajno snalazi na malom prostoru. Sve u svemu, teško je momčadima koje igraju protiv Messija. Samo… Nema tu nikakvoga straha, svatko od nas živi za ovakve utakmice. Imaš priliku igrati za svoju zemlju protiv najboljeg nogomateša na svijetu. Takva se prilika ne dobiva svaki dan i zato u četvrtak moramo uživati, koliko god to nekima zvučalo čudno s obzirom na važnost trenutka u kojem se igra utakmica.


Ivan i Luka


Kako limitirati Messija?


– Nemoguće je protiv Messija igrati s flasterom, neki su to pokušavali i nije išlo. Protiv Messija su najbolje prolazile momčadi koje su dobro stajale u obrambenom bloku i držale raspored što je moguće duže. Samo jedan mali nedostatak koncentracije može dovesti do pucanja linija i onda se otvara prostor koji Messi lakoćom koristi. Dakle, prov Argentine moramo biti maksimalno koncentrirani od prve do zadnje minute, ali… Nije Argentina samo Messi, to je ključna stvar.


U četvrtak ćete igrati protiv još jednog velikog prijatelja, legendarnog Javiera Mascherana?


– Bili smo jako dobri i nedostajat će mi sada kad je napustio »Barcelonu«. Javier je jako dobar čovjek, a kao igrač veliki profesionalac. Jednako ozbiljno shvaća trening kao i utakmicu i vjerujte da na treninzima ide jednako žestoko kao i na utakmicama. A znate li koja je ipak njegova najveća vrlina? To što je uvijek maksimalno podređen uspjehu kolektiva i to u njegovu slučaju nije samo otrcana fraza ili floskula. Taj za svaku momčad u kojoj igra daje tristo posto. Tako će biti i protiv Hrvatske.


Uz dužno poštovanje prema Mascheranu i ostalim veznim igračima argentinske reprezentacije, teško je da mogu stati u istu rečenicu s Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem?


– U prvoj utakmici protiv Nigerije mislim da je to s Lukom i samnom funkcioniralo jako dobro, nadam se da ćemo zadržati ovu razinu forme i u utakmicama koje slijede. Protiv Nigerije smo Luka i ja znali dignuti ritam, ali i stati na loptu i smiriti igru kad je to bilo potrebno. Dovoljno smo iskusni da to možemo osjetiti na terenu, ali nemojmo pričati o pojedincima. Cijela je momčad protiv Nigerije odigrala jako dobru utakmicu, najviše od svega me raduje što smo izgledali vrlo zrelo i taktički jako uredno. Nigerijci nam nisu stvorili nijednu ozbiljniju priliku, što znači da smo bili sto posto u utakmici. Protiv Argentine ćemo morati biti na još višoj razini.


Ogromna želja


Može li Hrvatska pobijediti Argentinu?


– Da to ne mislimo ne bismo ni istrčali na travnjak. Hrvatska ima jako dobru momčad, većina nas je odigrala jako dobre sezone u svojim klubovima, u najzrelijim smo igračkim godinama, živimo za veliki rezultat s reprezentacijom. Naša je želja ogromna, znanje imamo, u trud i zalaganje ne morate sumnjati. Naravno da je teško najavljivati pobjedu protiv Messijeve Argentine, ali kakvi bismo mi to bili ljudi i igrači da ne vjerujemo u tako nešto?


Jedan ste od hrvatskih reprezentativaca koji je odigrao najviše utakmica ove sezone. Je li ostalo dovoljno svježine u vašim nogama?


– Za sada je OK, guram dalje, moram, ‘ko me pita, ha, ha, ha… Malo su nas iznenadili vremenski uvjeti u Rusiji, mislili smo da će biti svježije, nismo računali na sparinu, a ima je. Protiv Nigerije je bilo jako teško za igrati, a evo u Nižnjem Novgorodu je još toplije.


U Rostovu na Donu temperature će biti još veće?


– Auu. A ništa, kako nama, tako i drugima. Ne smijemo se žaliti, znamo zašto smo u Rusiji.


Osjećate li da ova generacije može napraviti nešto veliko?


– Rekao sam sebi samome da se neću razbacivati nekakvim velikim najavama i prognozama, idemo polako prema naprijed. Nigeriju smo apsolvirali, pobjeda je važna iz više aspekata, dobili smo potrebno samopouzdanje, napunili se vjerom. Na dobrom smo putu, prvoplasirana smo momčad u skupini uoči drugoga kola, preostale dvije reprezentacije su remizirale. Dakle, sve nam ide na ruku, ali nismo poletjeli. Stojimo čvrsto na zemlji, jer znamo da još ništa nismo napravili. Pred nama je još dugačak put i dvije izuzetno zahtjevne utakmice u skupini. Primarni cilj je, naravno, plasman u drugi krug natjecanja. Pobjedom protiv Nigerije napravili smo korak prema njegovom ostvarenju, ali na oprezu smo jer znamo da se u devedeset minuta cjelokupna situacija može promijeniti.