Krilni napadač o podizanju forme

IVAN PERIŠIĆ Svjestan sam da moram dati više

Marko Cvijanović

Protiv Danske nisam imao svježine - Ivan Perišić / Foto Reuters

Protiv Danske nisam imao svježine - Ivan Perišić / Foto Reuters



SOČI Zlatko Dalić još uvijek čeka Ivana Perišića. Jedan od ključnih hrvatskih igrača u minulim kvalifikacijskim ciklusima još uvijek na Mundijalu nije pronašao pravu formu. Vrijeme je da se nešto promijeni do utakmice s Rusijom. Barem kad je u pitanju igra prema naprijed budući da je Ivanova statistika u defanzivi više nego solidna. Perišić je na prvenstvu nastupio u sve četiri utakmice i skupio 359 minuta tijekom kojih je pretrčao više od 40 kilometara. Potrošnja je, dakle, enormna.


– Moram dati više. Iza mene je teška sezona, ali to nije oporavdanje. Možda bi bilo bolje da sam se odmorio za osminu finala jer protiv Danske nisam imao svježine – priznaje Perišić, koji ukazuje na neke vrline ruske momčadi.


– Rusija je dobro organizirana momčad, međutim, mi smo spremni napraviti još jedan korak naprijed. Gledali smo njihove utakmice. U skupini su igrali s jednom taktikom, a protiv Španjolske su je promijenili i pogodili. Pripremit ćemo se za obje taktike i vjerujem u pozitivan rezultat. Neće biti lako, ali imamo cilj i spremni smo za još jedan korak naprijed. Gledali smo njihove utakmice, dobro su organizirani i imaju nekoliko odličnih pojedinaca, no ne bih ih sada izdvajao.




Stiglo je, naravno, još jedno pitanje o usporedbama s »vatrenima«, ali u nešto drukčijem obliku: Sjećate li se što ste radili na današnji dan kada je prije dvadeset godina Hrvatska pobijedila Njemačku u četvrtfinalu Svjetskoga prvenstva u Francuskoj?


– Naravno da se sjećam te utakmice. Bio sam dijete i sanjao sam da ću biti u takvoj situaciji. Nadam se da ćemo i mi proći četvrtfinale, da neće biti straha do zadnje sekunde kao protiv Danske. Jedva čekamo utakmicu.


Perišić s pravom ističe da je kapetan Luka Modrić jedan od najboljih igrača na prvenstvu…


– Modrić je naš kapetan, naš vođa i svi stojimo iza njega. Sasvim sigurno je jedan od najboljih igrača turnira, a hoće li dobiti nagradu, vidjet ćemo jer će odlučivati još nekoliko utakmica.


O Daliću, naravno, sve najbolje…


– Dalić je donio neke nove ideje i nakon nekoliko loših utakmica krenulo je bolje. Dobili smo Ukrajinu, pa Grčku i sada smo ovdje. Usporedbe s »vatrenima«?… Puno se oko toga pričalo i uspoređivalo. Iskreno se nadam da ćemo doći barem do tog rezultata. Svjesni smo kvalitete i na dobrom smo putu da nakon 20 godina možda to i nadmašimo.


Perišić je poznat kao igrač koji jednako kvalitetno igra objema nogama, ali da je u pitanju jednaesterac?


– Kao klinac sam vježbao i s desnom i s lijevom nogom, puno sam radio tako da mogu igrati s obje noge, ali jedanaesterce pucam desnom nogom – zaključio je Perišić.