Lijepi uspjeh

Hrvatski sportski novinari zauzeli peto mjesto na nogometnom turniru u Siofoku

Hina



SIOFOK Na Kongresu Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEESJA), koji je održan u Siofoku od 14. do 17. listopada sudjelovalo je 11 od 13 zemalja članica, najviše dosad, prvi put Cipar i Kosovo, a tradicionalni malonogometni turnir osvojila je reprezentacija Moldavije, dok je Hrvatska bila peta.


Zemlja domaćin, Mađarska, predstavila je dobro poznati strateški plan vlade Viktora Orbana u kojem je sport djelatnost od posebnog društvenog i ekonomskog interesa za državu.


Istaknute su više-manje poznate činjenice kako se po tom planu koji se provodi od 2011. svako dijete u Mađarskoj mora baviti barem jednim sportom, uvedeno je pet sati tjelesnog odgoja tjedno u škole, modernizirala se infrastruktura za vježbanje na otvorenom ljudi svih dobi.




Nadalje, Mađarska mora biti domaćin što više međunarodnih natjecanja, sagrađena je ili se gradi infrastruktura za sportove odnosno sportske grane od posebnog interesa (takvih ima 16) kako bi mađarski sportaši bili konkurentni na međunarodnim prvenstvima i olimpijskim igrama.


Osim tzv. ključnih sportova kategoriziran je tzv. razvojni sport i inovativni sportovi za mlade generacije. Financiranje svega toga je centralizirano, a mađarska Vlada novac daje, ali i strogim mehanizmima kontrolira njegovo trošenje prema zadanim programima.


Sportovi koji imaju najveći utjecaj na aktivnost lokalnog stanovništva su, abecednim redom: hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rukomet i vaterpolo. Mađarske tvrtke imaju porezne beneficije ako ulažu u sport, koje dosežu i do 75 posto olakšica.


Održano je i zanimljivo predavanje o utjecaju mađarskih nogomentih trenera na zemlje u jugoističnoj Europi (čiji je Mađarska sjeverni susjed): saznali smo tako da su čak četiri bugarska izbornika bili Mađari, a sedam različitih mađarskih trenera osvajali naslove s turskim gigantom Fenerbahceom.


Naravno, Hrvatska se diči Martonom Bukovijem (Gradjanski, Dinamo), Illésom Spitzom (Hajduk), Imreom Pozsonyjem i Györgyjem Opatom (Građanski) ze Zoltanom Opatom (HAŠK).Nogometni turnir na terenima s umjetnom travom na obali Balatona, koji nose ime člana negdašnje »lake konjice» Jozsefa Bozsika, otvorio je počasnim udarcem član mađarske reprezentacije koja se 1968. u Meksiku okitila zlatnom olimpijskom medaljom (u finalu nadvisila Bugarsku), bunjevački Hrvat Antal Dunai, koji se još sjeća materinjeg jezika.

Hrvatski sportski novinari su bili u »skupini smrti«, izgubili su od Moldavije (0-1), pobijedili Rumunjsku (2-0; Mati, Stjelja), a remizirali s Crnom Gorom (1-1; Stjelja), zauzevši treće mjesto zbog lošije gol-razlike od Crnogoraca.


U finalu su Moldavci pobijedili Bugare 3-2, a za treće mjesto Crnogorci domaćine Mađare 7-3.


Organiziran je i izlet u samostan Tihany, na suprotnoj obali Balatonskog jezera. Usuglašeno je da je kandidat za domaćina sljedećeg Kongresa Crna Gora, a 2021. Kosovo.