Hrvatska u srcu

Hajdukovci nerado plaćaju porez: Said, Futacs, Barry, Gkentsoglu… na listi srama

P. N.

Hamza Barry i Ahmed Said/M. CIKOTIĆ/PIXSELL

Hamza Barry i Ahmed Said/M. CIKOTIĆ/PIXSELL

Rekorder je bivši hrvatski reprezentativac i igrač Dinama Sammir koji duguje gotovo milijun i pol kuna



RIJEKA Najnovija lista poreznih dužnika u Lijepoj našoj donijela je prema očekivanjima i mnoštvo sportaša, uglavnom aktivnih ili bivših nogometaša, sada trenera. Otkada se nogometaši, odnosno profesionalni sportaši tretiraju kao samostalni obrtnici (ispostavljaju svaki mjesec fakturu klubovima za svoje usluge sukladno potpisanom ugovoru) dužni su sami podmirivati davanja prema državi neovisno o tome da li klubovi redovno podmiruju svoje obveze prema njima pa su mnogi prijašnjih godina zbog toga završili na poreznoj listi srama. Doduše, to nije slučaj sa svima. Neki su jednostavno zaboravni ili nemarni, odnosno odlaskom iz Hrvatske u neke druge zemlje odlučili su nepodmiriti svoje dugove računajući vjerojatno da je netko ionako njima ostao dužan ili da ih jednostavno taj dug neće nikada stići.


Recimo, to je vrlo vjerojatno slučaj kod argentinskog nogometaša Ramona Fernandeza i njegova suigrača iz riječkih dana Ukrajinca rođenog u Belgiji Mikael-Davida Yourassowskyog. Kada su prije desetak godina igrali na Kantridi ostali su dužni na ime nepodmirenih doprinosa 293 tisuće (Ramon), odnosno 208 tisuća kuna (Youri). Na listi su još dva bivša igrača Rijeke. Dino Drpić (912 tisuća kuna) i vratar Tonči Gabrić (417 tisuća kuna). Obojica sigurno dug ne akomuliraju iz svojih riječkih dana. Tonči je branio na Kantridi u vremenima kada su sportaši uživali drugačiji status, a Drpić se zadržao nekoliko mjeseci na početku riječke epizode Damira Miškovića kada novac sigurno nije bio problem.


Od bivših igrača strše i imena Igora Cvitanovića (448 tisuća kuna), Adriana Koznikua (381 tisuća kuna), te Zvonimira Deranje (160 tisuća kuna), a apsolutni rekorder je bivši hrvatski reprezentativac Brazilac Sammir, koji je Hrvatskoj dužan gotovo milijun i pol kuna.




Zanimljivo je da se na listi poreznih dužnika nalazi niz bivših ili sadašnjih nogometaša Hajduka – odreda za hrvatske uvjete dobro plaćenih stranaca. Savvas Gkentsoglu (181 tisuća kuna), Ahmad Said (114 tisuća kuna), Hamza Barry (103 tisuće kune) i Mark Futacs (449 tisuća kuna) zajedno duguju na ime neplaćenih davanja gotovo milijun kuna! Prema nekim neslužbenim informacijama Futacs je primjerice u Hajduku zarađivao oko 230 tisuća eura po sezoni. Ostali dužnici nešto manje, ali još uvijek dovoljno da su mogli redovno podmirivati svoje obveze prema državi u kojoj zarađuju ili su zarađivali novac.