EURO 2020.

HNS u potrazi za kampom, škotski Stirling prvi izbor za Vatrene

Marko Cvijanović

Kompleks Sveučilišta Stirling

Kompleks Sveučilišta Stirling

Doduše, UEFA nudi tri kampa, ali onaj u Glasgowu, a riječ je o trening kampu Rangersa, unaprijede je rezerviran za Škotsku kao zemlju domaćina, odnosno za momčad pobjednika play-offa C Lige nacija. Ustraje li na Glasgowu, u HNS-u će po svemu sudeći morati birati između Oriama i Stirlinga



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu je u Bukureštu saznala imena protivnika i gradove u kojima će igrati na Europskom prvenstvu iduće godine, »kockasti« će premijerni nastup na europskoj smotri imati 14. lipnja protiv Engleske na Wembleyju, a preostale dvije utakmice odigrati u Glasgowu, 19. lipnja protiv Češke, odnosno 23. lipnja protiv pobjednika play-offa C Lige nacija u kojem igraju Škotska, Izrael, Norveška i Srbija. Sve, dakle, ukazuje da će u Hrvatskom nogometnom saveza kamp u kojem će boraviti dok traje natjecanje u skupini biti u okolici Glasgowa.


Iako nacionalni savezi reprezentacija sudionica europske smotre imaju pravo na odabir kampa u svom aranžmanu, troškovi i organizacija u tom slučaju pada na teret istoga pa je izvjesno da će se u HNS-u odlučiti za ponudu UEFA-e koja je po pitanju Glasgowa sužena na samo dvije opcije. Doduše, UEFA nudi tri kampa, ali onaj u Glasgowu, a riječ je o trening kampu Rangersa, unaprijede je rezerviran za Škotsku kao zemlju domaćina, odnosno za momčad pobjednika play-offa C Lige nacija. Ustraje li na Glasgowu, u HNS-u će po svemu sudeći morati birati između Oriama i Stirlinga.


Oriam je od Glasgowa udaljen 68 kilometara i nudi smještaj u raskošnom hotelu Courtyard by Marriott Edinburgh West koji se nalazi nadomak Škotskog nacionalnog centra u kojem bi »kockastima« na raspolaganju bili tereni izgrađeni u kolovozu 2016. godine za potrebe Sveučilišta Heriot Watt. Riječ je o pet travnatih terena na otvorenom i jedan teren s umjetnom travom pod svodovima dvorane izgrađene po standardima dviju FIFA-inih zvjezdica, u okviru koje se nalazi i fitness centar i prostor namijenjen liječenju i rehabilitaciju, bazen za hidroterapiju i tri svlačionice.




Stirling se doima kao puno bolja opcija. Riječ je o pitoresknom gradiću sa četrdesetak tisuća stanovnika, 42 kilometra udaljen od Glasgowa, koji u kompleksu škotskog Sveučilišta za sportsku izvrsnost pruža vrhunske uvjete. Kampus se proteže na 330 hektara i često je bilo mjesto gdje su se pripremale mnoge škotske profesionalne momčadi. Hrvatskim reprezentativcima na raspolaganju bi bili tereni s pravom i umjetnom travom, fitness centar i pedesetmetarski bazen. Centar je jedinstven po tome da su se u njemu pripremali mnogi škotski osvajači olimpijskih medalja, europski prvaci, ali i mnogi vrhunski sportaši studenti.


Kompleks uključuje Škotsku nacionalnu plivačku akademiju i Nacionalnu tenisku akademiju, a do proljeća iduće godine bit će značajno poboljšan kapitalnim ulaganjem od 20 milijuna funta. Sveučilište u Stirlingu, inače, po pitanju sportskih objekata zauzima prvo mjesto u Škotskoj i visoko drugo mjesto u cijeloj Velikoj Britaniji, a proglašeno je jednim od 21 najljepšeg kampusa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Izaberu li Stirling, hrvatski nogometni reprezentativci bit će smješteni u obližnjem hotelu DoubleTree by Hilton Dunblane Glasgow.


Delegacija HNS-a uskoro kreće u obilazak potencijalnih kampova, a predviđa se da bi konačna odluka trebala biti donesena već do kraja kalendarske godine.