Zlatna kopačka iz Stuttgarta

Goran Mujanović: Rijeka se preporodila nakon Poljuda, ali treba paziti na Benka, dobije li tri centaršuta sigurno će zabiti

Marko Cvijanović

Mujanović zabija povijesni gol Stuttgartu  Foto: Damir ŠKOMRLJ

Mujanović zabija povijesni gol Stuttgartu Foto: Damir ŠKOMRLJ

Benko još uvijek grize iako je najstariji u momčadi, ali nekad mu bude teško, pogotovo kad momčad gubi. Svaku utakmicu proživljava vrlo emotivno, a ja mu kažem da uživa u nogometu pod stare dane, a ne da čupa kosu. Samo... Lako je to meni reći s tribina...



RIJEKA – Gorana Mujanovića navijači Rijeke često se sjete u nostalgičnim povratcima na Mercedes Benz Arenu i četvrtu minutu sudačke nadoknade one čuvene utakmice sa Stuttgartom koja je okončana njegovim pogotkom i povijesnim plasmanom »bijelih« u Europsku ligu.


Danas, kao i te nezaboravne večeri u Stuttgartu, Goranu u životu i dalje cvjeta cvijeće. I to doslovno. Po okončanju igračke karijere posvetio se obiteljskom biznisu veleprodaje cvijeća.


Naravno da od nogometa ne može pobjeći, u prvom redu zbog činjenice da je njegovim stopama krenuo i desetogodišnji sin Tomislav koji igra u školi nogometa Varaždina, ali i zato jer se posvetio i trenerskom poslu.




– Sa sinom sada još jednom prolazim sve ono što sam ja prošao. Kakav je? Ima odličnu tehniku i jako dobar dribling, ali nedostaje mu moja brzina…


Rekao sam mu da mora biti bolji od mene, valjda će to shvatiti ozbiljno, ha, ha, ha… – kaže Goran Mujanović koji, osim pionirskih, ne propušta niti utakmice seniorske momčadi Varaždina, što znači da itekako može dati sud o sutrašnjem dvoboju dvaju njegovih nekadašnjih klubova.


Tri centaršuta


– Ono što najprije treba reći jest činjenica da je Rijeka u toj utakmici apsolutni favorit, ne samo zbog položaja na ljestvici, već i zato što ima puno kvalitetniji igrački kadar.


Mladi varaždinski igrači nisu navikli boriti se ostanak u prvoligaškom društvu, pogotovo zato što većina igrača ima drugoligašku kvalitetu.


Zato bi eventualno osvajanje boda na Rujevici Varaždincima značilo kao da su pobijedili.


Goran Mujanović našao se poslije tog povijesnog pogotka Stuttgartu u zagrljaju Leona Benka, koji se još uvijek ne da. Bez obzira što je još uvijek u godinama (36) kada mnogi još uvijek igraju aktivno, Mujanović ne pomišlja na eventualni povratak na nogometne terene.


– Zovu mene iz Varaždina stalno, ali prošla su ta vremena… Trebao bih neko vrijeme da se spremim, ali sada u životu imam neke druge prioritete.


Iz Rijeke sam otišao u Al Nasr pa na Maltu, onda se kratko vratio u Varaždin, ali više jednostavno nisam htio. Još dok sam bio na Malti rodila mi se kćer, a sin je taman kretao u školu. Tu sam prelomio i rekao da je dosta. Sada gledam Benka i navijam za njega, ha, ha, ha…


Još uvijek grize iako je najstariji u momčadi, ali nekad mu bude teško, pogotovo kad momčad gubi. Svaku utakmicu proživljava vrlo emotivno, a ja mu kažem da uživa u nogometu pod stare dane, a ne da čupa kosu. Samo… Lako je to meni reći s tribina…


Iako je Benko mlađi od Mujanovića samo mjesec i pol dana, još uvijek je jedan od najopasnijih igrača Varaždina, pitanje je samo hoće li na Rujevici imati potporu suigrača…


– Benku na Rujevici trebaju samo tri dobra centaršuta i u tom je slučaju pogodak zagarantiran. E, da… Pitanje je samo hoće li ih dobiti.


Vjerujem da će utakmica biti takva da će se Varaždin uglavnom braniti i prijetiti iz kontri i polukontri, što znači da bi trener Bonačić mogao u vršku napada na krilnim pozicijama zaigrati s Benkom i još jednim ili dvojicom malo bržih igrača, recimo s Glavinom ili Irancem Mehdikhanom.


Opet, mislim da će se, u kojem god sastavu istrči Varaždin, ipak najviše pitati Rijeku.


Lijepe uspomene


Mujanović rado svrati do Rijeke za koju ga uistinu vežu lijepe uspomene, uostalom bio je na Rujevici kada su se u prvom kolu susreli isti suparnici.


– Bio sam na moru sa svojima pa sam svratio, uvijek mi je lijepo u Rijeci, gdje sam proveo lijepe dane svoje nogometne karijere. Drago mi je da se i sad navijači Rijeke sjete tog mog pogotka u Stuttgartu, vjerojatno će se pamtiti dugo vremena i to me ispunjava ponosom i srećom.


Naravno da pratim rezultate Rijeke koja se u posljednje vrijeme digla. Prekretnica je bila ona uvjerljiva poljudska pobjeda nad Hajdukom, Riječani su se probudili, vidi se da je naraslo samopouzdanje igrača i to se odmah osjeti na igri i rezultatima.


Iz perspektive igrača Rijeke Mujanović može predvidjeti u kojem će smjeru ići sutrašnja utakmica.


– Puno sam puta u životu igrao unaprijed dobivene utakmice i moram reći da je takve utakmice najteže igrati. Svi znaju da je Rijeka favorit, da mora pobijediti, ali… Nije uvijek jednostavno.


Očekujem da će se trener Varaždina Luka Bonačić opredijeliti za zatvorenu varijantu i da će Rijeka nastojati što je moguće prije postići pogodak i olakšati si posao. Opet, nije uvijek jednostavno igrati na postavljenu obranu protivnika. Uostalom, uzmimo u obzir nedavnu utakmicu Dinama i Varaždina koji je pokleknuo tek u zadnjem dijelu utakmice.


U redu, Nevistić je u prvom poluvremenu branio čudesno, tko zna što bi bilo da nije obranio sve one prilike. Međutim, dogode se i takve utakmice kada favoriti podbace.


Ništa Mujanović ne prejudicira, ali ukazuje na činjenicu da igrači Rijeke mogu postati nervozni ako ne postignu pogodak u otvaranju utakmice.


– Što duže Varaždinci budu odolijevali napadima Rijeke, to su im veći izgledi da dovedu domaćina u stanje nervoze. Još ako Nevistić ponovi maksimirsko izdanje… Sve je moguće – zaključio je Mujanović.