Fale samo navijači

GOLIJADA POD STIJENAMA Znate li da se na Kantridi opet igra prvoligaški nogomet?

Ivan Volarić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Radimo na tome da bi se za dvije, tri godine možda borili i za sam vrh ljestvice – najavljuje nekada istaknuta igračica, a sada predsjednica kluba Jelena Jurić



RIJEKA – Nedjelja – 12.30 sati. Kantrida okupana zubatim zimskim suncem, idealno vrijeme za šetnju prije obiteljskog ručka.


Sudac Dejan Ivošević izveo je na travnjak podno legendarnih stijena ekipe »Rijeke« i »Viktorije«, a pedesetak navijača, uglavnom roditelja i prijatelja pljeskom pozdravilo nogometašice obje ekipe.


Tek što se krenulo s centra Mara Stančić iskoristila je kiks gostujuće vratarke Antonele Vlaović i najavila golijadu svojega sastava na oproštaju od domaćeg terena na isteku povratničke prvoligaške polusezone riječkih nogometaša.




Predsjednica kluba, nekada vrsna dugogodišnja igračica Jelena Jurić odmah je upozorila neupućene promatrače.


– Niste baš izabrali pravu utakmicu, bit će puno golova u gostujućoj mreži…


Imaju što pokazati - Mirna Sudan (Rijeka) i Magdalena Dražetić (Viktorija) / Foto Ivica TOMIĆ


Imaju što pokazati – Mirna Sudan (Rijeka) i Magdalena Dražetić (Viktorija) / Foto Ivica TOMIĆ



Naime, gošće su zbog svojih internih problema doputovale u Rijeku s drugom ekipom, uglavnom juniorkama koje nisu uspjele pružiti dostojan otpor Riječankama koje su visokom pobjedom, četvrtom ove jeseni, stigle do četvrte pozicije na ljestvici gdje će vjerojatno i prezimiti.


Riječka golijada na oproštaju od domaćeg terena i polusezone / Foto Ivica TOMIĆ


Riječka golijada na oproštaju od domaćeg terena i polusezone / Foto Ivica TOMIĆ



Iako ova utakmica, s obzirom na veliku razliku u kvaliteti, nije mogla ponuditi previše uzbuđenja, ipak se imalo što vidjeti.


Organizacija kluba


Središnji branič Valentina Stipančević visoko je držala zadnju riječku liniju po uzoru na Darija Župarića, Viktorija Kovač i Mirna Sudan probijale su desni bok kao Marko Vešović i Stefan Ristovski u najboljim danima, Petra Bračević neumoljivo je zabijala glavom kao Franko Andrijašević, a jedna od 14 povremenih ili stalnih riječkih reprezentativki u raznim selekcijama HNS-a, Helena Spajić, kapetanski odradila svoj dio posla na sredini terena.



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 50. Sudac: Marko Cvijović (Rijeka). Strijelci: 1:0 Stančić (1′), 2:0 Savčić (8′), 3:0 Stipančević (14′), 4:0 Bračević (36′), 5:0 Bračević (38′), 6:0 Stančić (47′), 7:0 Savčić (52′), 8:0 Savčić (53′), 9:0 Bračević (58′), 10:0 Stančić (66′), 11:0 Sudan (67′), 12:0 Savčić (69′), 13:0 Gegollaj (70′), 14:0 Stančić (73′), 15:0 Bračević (74′), 16:0 Stančić (76′), 17:0 Spajić (78′), 18:0 Stančić (79′), 19:0 Spajić (85′), 20:0 Savčić (88′).


RIJEKA: Jelušić (od 46′ Radošić), Bocka, Sudan, Šamanić (od 58′ Petrušić), Spajić, Kovač, Bračević, Savčić, Gegollaj, Stančić, Stipančević.


VIKTORIJA: Vlaović (od 46′ Marinović), Šunić, Dražetić, Marjanović, Šebalj, Matijašević, Arelić, Kovačević, Šimunović (od 85′ Obradović), Milak, Ruškan.



Ima tu, naravno, još puno posla, dobro to znaju trenerica, Križevčanka Tihana Nemčić (izbornica U-17 reprezentacije), i njezina desna ruka Robert Krznarić, koji su cijelo vrijeme korigirali igračice. Direktor kluba Bruno Konestabo za to vrijeme je odrađivao svoj dio posla na razglasu, a dugogodišnja predsjednica Jelena Jurić opušteno guštala u utakmici.


– Nekada sam sve morala raditi sama, skupljati igračice, pumpati lopte, pisati zapisnik… – prisjetila se predsjednica. – Zadovoljna sam kako smo sve to složili ove sezone po povratku u Prvu ligu. Angažirali smo iskusnu trenericu Tihanu Nemčić, kadetkinje je preuzeo Robi Krznarić, pionirke Ivan Mijolović, a ja sam trenerica uzrasta morčićki. Imamo i trenera vratara Gašpera Osolina, a tu je Marko Brusač, koji radi s najmlađim igračicama. Tajnički dio posla obavlja Petra Žudić (nekada tajnica Pomorca op.a). Sada slovimo kao vrlo dobro organizirani klub koji može napraviti još mnogo toga što se tiče daljnjega napretka.


Selidbom na Kantridu riječke nogometašice dobile su svoj stalni dom. Osim glavnog, igračice koriste i pomoćno igralište pa stotinjak registriranih igračica ima primjerene uvjete za rad. Osim boljke svih riječkih klubova, financija, ŽNK »Rijeci« najviše nedostaje malo više medijske pažnje uz pomoć koje bi se razbile neke ustaljene predrasude.


Interes


– Još uvijek postoje blokade u glavama, mnogima su još uvijek nespojivi žene i nogomet – objašnjava klupski direktor Bruno Konestabo. – Problem nastaje kada te blokade postoje u glavama ljudi koji rade u sportu ili recimo sportskom novinarstvu. Primjerice, majka jedne naše igračice redovito šalje izvještaje s naših utakmica, koje uz rijetke izuzetke ne objavljuje – nitko. I ja sam roditelj dviju djevojčica koje su u klubu, kada mi je prva kći rekla da bi igrala nogomet, rekao sam joj da je ne mogu voziti u Zagreb na treninge. Nisam imao pojma da u Rijeci postoji ženski nogometni klub!



Riječki nogometni prvoligaš na više načina pomaže svojim mlađim nogometnim sestrama. Osim što je preseljenjem na Rujevicu prepustio nogometašicama korištenje stadiona na Kantridi aktualni nogometni prvak i osvajač kupa financira ŽNK-u kompletan prijevoz za sve uzrasne kategorije, liječničke preglede i opremu.


– Stvarno sam zahvalna HNK »Rijeci« na podršci. Suradnja je uspješna – govori predsjednica Jelena Jurić.


Direktor Bruno Konestabo na sve to gleda malo drugačije, kroz prizmu – financija.


– Iskorak u Prvu ligu je za klub značajan financijski teret i u tom dijelu smo ipak očekivali malo veću pomoć svih zajedno. Trebala bi nam dodatna sredstva za investiranje u pokoju kvalitetniju igračicu, pa i u struku. Nitko neće provoditi dane i dane na terenu praktički besplatno. Ekipirali smo se do maksimuma, a to košta. Sponzora nema… Skupili smo 7.000 kuna od donacija u pola godine! – požalio se Konestabo.



Za razliku od nekih prošlih vremena, u klubu sada nemaju problema s brojnim stanjem igračica.


– Imamo dosta interesa, ali bit našega rada je stvoriti preduvjete da te djevojčice zaista jednog dana dođu do seniorskog pogona. Radimo na tome da bismo se za dvije, tri godine možda borili i za sam vrh prvoligaške ljestvice. Ove sezone cilj je zadržati se u prvoligaškom društvu i nastaviti što kvalitetnije raditi s mladima – rekla je Jelena Jurić.


Zahvaljujući nogometašicama podno legendarnih stijena opet se igra prvoligaški nogomet. U njemu možda nema muške siline i agresije, sigurno ni toliko kvalitetnih poteza, ali ima puno ljubavi prema nogometu i odricanja. Možda na proljeće to u gradu na Rječini prepozna netko osim roditelja i najbližih prijatelja…