Andrej Kramarić

Dok sam tražio prostor za udarac, morao sam lupati lažnjake, što drugo…

Marko Cvijanović

Andrej Kramarić/Foto REUTERS

Andrej Kramarić/Foto REUTERS

Lijepo je biti dio povijesti. Ovo je bio moj prvi nastup na Wembleyju i odmah pogodak, pamtit ću ga cijeli život. Prije toga sam na Wembleyju samo jednom bio i to u svojstvu gledatelja, pratio sam finale FA kupa između »Chelseaja« i »Tottenhama« - kaže napadač kockastih



LONDON Walker i Stones zagrizli su još kod primanja lopte, »odletjeli« u krivu stranu, Onda je Stones nasjeo na prvi »lažnjak« lijevom nogom, uslijedio je prebačaj na desnu, sve u nekoliko kvadrata engleskoga šesnaesterca… Stones opet u prazno. Još jednom ljevica i još jednom Stones »u ništa«. Tek kada je engleski branič pao na stražnjicu, uslijedio je odmjeren udarac desnicom poslije kojega se lopta zakoprcala u desnim rašljama nemoćnoga vratara Pickforda. Nogometne bravure Andreja Kramarića zasjale su punim sjajem na Wembleyju, ali Hrvatska nije uspjela sačuvati prednost poslije maestralna pogotka svoga golgetera. Svejedno, »Kramin« pogodak nedvojbeno će ostati upamćen za sva vremena. Tim više što se rijetki mogu pohvaliti da su postizali pogotke na legendarnom londonskom stadionu. Zapravo, samo još četvorica: Niko Kranjčar, Ivica Olić, Mladen Petrić i Eduardo da Silva.


– Odabrano društvo, nema što. Lijepo je biti dio povijesti. Ovo je bio moj prvi nastup na Wembleyju i odmah pogodak, pamtit ću ga cijeli život. Prije toga sam na Wembleyju samo jednom bio i to u svojstvu gledatelja, pratio sam finale FA kupa između »Chelseaja« i »Tottenhama«. Fenomenalan je osjećaj doživjeti atmosferu, pogotovo biti akter na terenu, iako… Malo sam razočaran, travnjak nije baš u najboljem stanju. Navikao sam na engleskim stadionima igrati na puno boljim terenima – kaže Andrej Kramarić, koji je u avionu od Londona do Zagreba imao dovoljno vremena pregledavati snimku svog remek-djela.


– Puno mi je prijatelja poslalo video gola, pogledao sam ga više puta, naravno. Eh, sad, kako mi je uspjelo? To je sve do instinkta, ne možeš u datom trenutku i u tom djeliću sekunde ništa isplanirati unaprijed, nego kako ti dođe. Tražio sam prostor za udarac i… Nikako. Morao sam lupati lažnjake, što ću drugo, ha, ha, ha… Na snimci izgleda sve tako jednostavno, ali u zbilji i nije baš tako. Na kraju je ispalo idealno, ali šteta da je na kraju taj moj pogodak ispao samo utjeha. A nije moralo tako biti…




Kramarić ukazuje na činjenicu da je Hrvatska poslije njegova vodećega pogotka imala dvije izgledne prilike za drugi pogodak koji bi slomio Engleze, ali isti se, na žalost, nije dogodio…


– Baš sam ja povukao dobru kontru, Brozović je imao dobru priliku, u nastavku akcije i Vlašić, ali na žalost nismo uspjeli postići pogodak i dotući Engeze. Šteta, bili smo vrlo blizu, protiv Španjolske nas je pomazila sreća, ovaj put nije bila na našoj strani. Međutim, moramo biti objektivni i priznati da su Englezi bili puno bolji u prvom poluvremenu. Općenito, Engleska je reprzentacija u usponu, stvarno su odlična momčad, vidi se ruka Garetha Southgatea. Ja sam puno prije našeg međusbnog dvoboja u polufinalu SP-a govorio da će daleko dogurati. Vjerujem da će ubuduće biti važan faktor na međunarodnoj sceni.


Koliko god hrvatski reprezentativci uoči početka Lige nacija zazirali od novoga natjecanja, isto se na kraju pokazalo izuzetno zanimljivim. Pogotovo u kontekstu natjecateljskog žara…


– Uzmimo samo naše dvije posljednje utakmice u našoj skupini, protiv Španjolaca i Zagrebu i ovu protiv Engleske u Londonu. Obje su bile – top. Pune trke, odlične igre, prilika, golova, preokreta… Donijele su sve ono što nogomet čini najljepšom igrom. te dvije utakmice su najbolji primjer da je Liga nacija opravdala svrhu. Žao nam je što nećemo biti dio elitnog razreda, ali nama je u kontekstu plasmana na Europsko prvenstveo ionako najvažniji predstojeći kvalifikacijski ciklus kada moramo biti u najboljem izdanju. Ne bojim se, ova je momčad poslije onog debakla u Elcheu protiv Španjolske pokazala da još uvijek ima što reći. Ostali smo bez nekih važnih igrača, ali dolaze novi, mlađi igrači koji donose novu vrijednost ovoj momčadi.


Andrej Kramarić u dvije je posljednje reprezentativne utakmice dokazao golgetersku klasu, kao uostalom i u svom klubu »Hoffenheimu«, bez obzira što ga trener Julien Nagelsmann vidi u sasvim drukčijoj ulozi. Možda Nagelsmann promijeni mišljenje.


– Možda, ali čisto sumnjam. Čeka mene opet uloga klasičnog veznog igrača u 3-5-2… Međutim, već sam navikao, idemo dalje.