LP

“Dinamo” se priprema za srijedu i prvi okršaj s Rosenborgom

Ivana Vaupotić

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Foto Luka Stanzl / PIXSELL

Rasprodane su sve ulaznice za donji dio zapadne tribine, a interes se ne smanjuje. Prema sadašnjim procjenama, u srijedu bi se trebalo okupiti barem dvadeset tisuća domaćih navijača



ZAGREB – Za razliku od Igora Bišćana, Nenad Bjelica nema apsolutno nikakvu potrebu za odgađanjem utakmica HT Prve lige zbog europskih izazova. Jednostavno, maksimirski šef struke na raspolaganju ima dovoljno kvalitetnih pojedinaca na svim pozicijama za slaganje dvije podjednako moćne jedanaestorke.


Bolje rečeno, svi igrači deset klubova HT Prve lige na nogometnom tržištu vrijede 174,48 milijuna eura, a od te cifre na Dinamo otpada 72,5 milijuna eura. Samim time je jasno da Bjelici odgovara zgusnuti ritam utakmica jer tako može održavati sve svoje štićenike u natjecateljskom ritmu.


Uostalom, dovoljno je istaknuti da je prošlog petka u Zaprešiću modri dres nosilo jedanaest novih igrača u odnosu na sastav koji je započeo uzvrat s Ferencvarošem u Budimpešti samo tri dana ranije. Dinamo je, doduše, teškom mukom osvojio tri boda na gostovanju kod Intera, a sada se priprema za srijedu i dvoboj s Rosenborgom na stadionu Maksimir.




Nepotrebno je isticati da ta prva utakmica zadnje runde kvalifikacija Lige prvaka nosi veliki ulog. Uspije li Dinamo eliminirati Rosenborg i izboriti mjesto među klupskom elitom Starog kontinenta, klupska blagajna napunit će se do vrha. Preciznije, plasman u fazu natjecanja po skupinama Dinamu može donijeti 15,25 milijuna eura.


Duge lopte


Iako skoro peterostruko veća vrijednost igračkog kadra klubu iz Maksimirske 128 daje ulogu favorita, jasno je da dvije utakmice s Rosenborgom nose neizvjesnost. Na kraju krajeva, norveški prvak je u trećem pretkolu Lige prvaka izbacio Maribor, s dvije identične pobjede (3:1). Povrh toga, ne tako daleka povijest je pokazala da Dinamu ne odgovara način igre klubova iz Skandinavije.


 Podcijenimo li Rosenborg, imat ćemo puno problema. Momčad koja je eliminirala Maribor s ukupnih 6:2 definitivno zaslužuje svako poštovanje. Zbog toga očekujem dvije vrlo teške utakmice. Jasno je da smo kvalitetniji, ali to moramo dokazati na terenu – poručuje Mislav Oršić.


Kada je riječ o nogometu u izvedbi Rosenborga, dovoljno je pogledati na zemljopisnu kartu. Prvak Norveške njeguje stil igre koji uključuje duge lopte i puno trčanja, a u takvoj koncepciji jednu od ključnih uloga nosi skok. Iz toga nije teško zaključiti da je Rosenborg moćan u prekidima na obje strane terena.


Također je bitno istaknuti da igrači norveškog prvaka ne troše vrijeme na razmišljanje o umjetničkom dojmu. Zapravo, zanima ih samo konačni rezultat i nije ih sram braniti se sa svih deset igrača u šesnaestercu i(li) nabiti loptu na vrh tribine, ako to zahtijeva situacija. Sve to će reći da Rosenborg predstavlja ono što se u nogometu definira kao »prava natjecateljska momčad«.


Vjetar u leđa


Dobru vijest za maksimirskog šefa struke u ovom trenutku predstavlja zdravstveni bilten, odnosno činjenica da je ozlijeđen samo Sadegh Moharrami, a on ionako ne bi bio u planovima za udarnu jedanaestorku. Doduše, Amer Gojak i Lovro Majer u Zaprešiću su dobili nezgodne udarce zbog kojih su morali biti zamijenjeni, ali zadnje vijesti govore da će biti spremni za Rosenborg.


Uzmu li se u obzir navike koje je Bjelica imao u svojih prvih petnaest mjeseci na klupi Dinama, može se pretpostaviti da će u srijedu na teren poslati momčad koja je pokorila Budimpeštu prije šest dana. Zapravo, teško je očekivati bilo kakve promjene jer ti su igrači u srazu s Ferencvarošem pokazali da se nalaze u odličnoj formi.


Povrh toga, već sada je jasno da će Dinamo u srazu s Rosenborgom imati snažan vjetar u leđa s maksimirskih tribina. Preciznije, već u nedjelju su rasprodane sve ulaznice za donji dio zapadne tribine, a interes se ne smanjuje. Prema sadašnjim procjenama, u srijedu bi se na najvećem zagrebačkom stadionu trebalo okupiti barem dvadeset tisuća domaćih navijača.