Neizvjesna situacija

Dalić ne spava mirno, moguća je i odgoda turnira u Dohi što remeti pripreme za EURO

Ivana Vaupotić

Zlatko Dalić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Zlatko Dalić/Foto D. KOVAČEVIĆ



ZAGREB »Za dva tjedna bismo trebali putovati u Katar i odigrati dvije kvalitetne utakmice, sa Švicarskom i Portugalom. Iskreno se nadam da će do toga doći, odnosno da neće biti situacija koje nam ne odgovaraju«, rekao je izbornik naše nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.


Ti nastupi zamišljeni su kao početak priprema za EURO i, samim time, imaju veliku važnost za izbornika. Međutim, širenje koronavirusa moglo bi mu pokvariti planove. Strah od epidemije raste širom svijeta, a mnoge zemlje su već uvele preventivne mjere, koje uključuju odgađanje sportskih natjecanja.


– Koliko ja znam, iz Dohe nema nekih novosti oko toga. Međutim, situacija se mijenja iz sata u sat. Iskreno se nadam da neće doći do odgode turnira. Ovo kolo je u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima odigrano bez publike. Možda je to način… No, ja nisam kompetentan da govorim o tome. Mi se pripremamo kao da će sve biti u najboljem redu – objasnio je Dalić.




Osim toga, talijanska vlada je uvela strogu karantenu u Lombardiji, a iz te pokrajine dolaze klubovi čije boje brane Ante Rebić, Marcelo Brozović i Mario Pašalić. To, pak, znači da nitko ne može sa sigurnošću reći hoće li njih trojica dobiti dozvolu za napuštanje Milana i Bergama. Iz istog razloga je upitan i Milan Badelj, iako je Toskana nije direktno povezana s Lombardijom.


– Ponašamo se kao da će sve biti u redu i nadam se da ćemo imati sve igrače na raspolaganju. Dođe li do problema, reagirat ćemo – istaknuo je izbornik, koji je zbog mogućih zabrana putovanja, vezanih uz koronavirus, poslao čak devet pretpoziva.


Što se sportskog dijela tiče, plan je da priliku dobiju svi igrači koji će putovati u Dohu. Logika je vrlo jasna jer dvoboji s jakim suparnicima mogu vrlo precizno pokazati na koga se može računati.


– Naći ćemo se nakon pet mjeseci i želimo vidjeti u kakvom su stanju igrači, pogotovo oni koji su u međuvremenu imali problema s ozljedama. Tu, u prvom redu, mislim na Ivana Perišića. Isto tako, moramo vidjeti kakva će biti situacija s Lovrom Kalinićem, koji je bio ozlijeđen. Ako on ne bude branio u klubu, Ivo Grbić će zauzeti njegovo mjesto među putnicima za Dohu – istaknuo je izbornik, dodavši da se tako dogovorio s Kalinićem.