Toni Datković

Da je Španjolcima udijelit jednu pašku orkansku buru, virus bi brzo nestao…

Portal Novilist.hr

Toni Datković

Toni Datković



MADRID Hrvatski nogometaš Toni Datković otišao je ljetos iz Hrvatske u Španjolsku kako bi zaigrao u Primeri, no kada se 26-godišnji branič približio ostvarenju svog sna ispriječio se koronavirus. Njegova Huesca zauzima četvrto mjesto u drugoj ligi sa samo šest bodova manje od vodećeg Cadiza, no nastavak prvenstva je upitan. Predsjednik španjolske nogometne La Lige Javier Tebas poručio je kako bi ova sezona mogla biti otkazana zbog pandemije koronavirusa.


Ponedjeljak je prvi radni dan nakon što je vlada uvela izvanredne mjere, Ulice Huesce, grada s 53.000 stanovnika na istoku zemlje, puste su. Policijska vozila patroliraju i provjeravaju pridržavaju li se građani uputa. Smiju samo na posao, u bolnice, trgovine s hranom, kioske i farmacije. Datković je izašao kako bi prošetao psa, a zatim će se vratiti u stan. Huesca je obustavila sve treninge do srijede.


– Treniramo doma, svatko za sebe. Dobili smo video zapise s vježbama pa to radimo, i još ponešto ako netko želi – kazao je Datković.




U klubu je uzeo medicinke, trake i ostalu opremu pa tako održava fizičku spremu.


U stanu živi sa suprugom i malom kćerkom, koja je u fazi hodanja, trčanja i istraživanja pa kada ga vidi da vježba, baca se po njemu što mu otežava treniranje.


Zbog novog zakona ne smije izaći van i trčati. U protivnom mu prijeti policijska kazna od nekoliko stotina eura. Ne smije ići među ljude niti u teretanu, a zabranjen mu je i izlazak iz provincije Huesce. U istoj su situaciji i njegovi suigrači koji žive u stanovima u gradu ili kućama u okolnim selima.


– U klubu su nam rekli da ova četiri dana iskoristimo za potpuni odmor jer da je sezona duga. Da se odmorimo pa ćemo onda pojačati treninge – objašnjava Datković iza kojega je 19 utakmica ove sezone.Klupski kamp se svaki dan pere i polijeva dezinfekcijskim sredstvima. Kada se igrači u njega vrate, neće se smjeti rukovati, niti jesti skupa u tamošnjem restoranu. Ručak će dobivati u zdjelicama i nositi ga kući.

Stoper, koji je do rujna igrao za zagrebačku Lokomotivu, brzo se priviknuo na nova pravila kao i na način života u Španjolskoj. Naučio je jezik, a zbog ožiljka i borbenosti na terenu dobio je nadimak El Sicario (profesionalni ubojica, plaćenik).


– Nema straha. Da je Španjolcima udijelit jednu pašku orkansku buru, brzo bi virus nestao – smijući se kaže mladić s otoka Paga. U gradu Huesci nema zaraženih koronavirusom, no u tamošnjoj pokrajini Aragon oboljele su 174 osoba.


– Ovdje nema virusa pa nekako nemamo osjećaj, hvala Bogu, da je alarmantna situacija. No, ne znamo što će biti s prvenstvom. Pitanje je kada će se nastaviti i koliko će vremena ostati da se sve odigra.Huesca ima 50 bodova koliko i trećeplasirana Almería, a ispred su Zaragoza s 55 i Cadiz s 56 bodova. Prve dvije momčadi direktno ulaze u Primeru, a iduće četiri igraju doigravanje za još jedno preostalo mjesto. (H)