Istra 1961 vs. Rijeka

DOMAGOJ PAVIČIĆ: U Puli smo favoriti i tako se moramo postaviti od prve minute

Denis Frančišković

Domagoj Pavičić/V. KARUZA

Domagoj Pavičić/V. KARUZA

 Ne smijemo dozvoliti domaćinima da se razmašu, niti im dozvoliti puno prostora za igru. Važno je da budemo agresivni i uzimamo te druge lopte. Naravno, bitno je i da stvaramo što više prilika kao protiv »Rudeša« - kaže veznjak Rijeke



RIJEKA »Bijeli« s Rujevice danas odrađuju svoje najbliže gostovanje, poslijepodne preko Učke, na jugu poluotoka, na programu je 38. derbi starih susjeda i znanaca, »Istre 1961« i »Rijeke«. Obje momčadi u priličnom su turbulentom vrtlogu, s »friškim«, mladim snagama za kormilom, Krunoslav Rendulićem i Igorom Bišćanom. Iza Rendulića je jedna gostujuća utakmica, pred njim premijera na Drosini, iza Bišćana tri prvenstvena susreta u kojima je momčad uhvatila pozitivnu seriju, sakupila sedam bodova. I vizirala četvrtfinale Kupa…


Bodovi su nasušno potrebi i jednima i drugima. Puljanima za bijeg sa samog začelja, Riječanima za zadržavanje priključka s gornjim dijelom ljestvice. Cilj je što više se približiti Velikogoričanima, jer »Osijek« i »Lokomotiva« odmiču…


U redovima »bijelih« još su svježa sjećanja na rujevičku golijadu (3:3) kada su »zeleno-žuti« uzeli bod, prezentirali pamtljivu igru i možda čak bili i bliže pobjedi.




– Naravno da se sjećam Rujevice i kako nas je »Istra« iznenadila. To je nekako bio početak našeg crnog niza. Puljani su sigurno neugodna momčad, pogotovo kad igraju na domaćem terenu. Sad im nedostaju neki igrači, ali uvijek mogu uskočiti neki novi – govori Domagoj Pavičić, vezni igrač »bijelih«. – No, mi smo favoriti i moramo se tako postaviti od prve minute. Ne smijemo dozvoliti domaćinima da se razmašu, niti im dozvoliti puno prostora za igru. Važno je da budemo agresivni i uzimamo te druge lopte. Naravno, bitno je i da stvaramo što više prilika kao protiv »Rudeša«.


Sto posto


Pavičić potvrđuje da se momčad napunila dodatnom pozitivnom energijom. Visoka pobjeda nad »fenjerašem« došla je u pravom trenutku…


– Nakon posljednje pobjede imamo više samopouzdanja, dobili smo malo zamaha. Odmah je drugačije kad se pobjeđuje, kad se stvori neki pozitvan niz. Mi u Pulu dolazimo po pobjedu, idemo svaku utakmicu dati sto posto.


Pavičić je igrač od kojeg Bišćan očekuje da bude motor momčadi, neovisno o poziciji koju igra. Uloga polušpice nekako je svojstvenija profilu igrača njegovog kalibra, no u zadnjoj utakmicu u tandemu sa Stjepanom Lončarom zaigrao je na poziciji zadnjeg veznog. I tu se ranije okušao…


– Zadovoljan sam svojim posljednjim igrama. U dobrom sam fizičkom stanju, dobro se osjećam i odmah je onda lakše igrati. Svejedno mi je hoću li igrati naprijed ili iza, kako trener odlučiti. Ja sam spreman. Kad se igra polušpica ne moram biti toliko defanzivan, a na zadnjem veznom moram puno više paziti. Ne smiješ puno srljati naprijed, ako jedan vezni ode moraš ostati, biti discipliniraniji… Znam da se od mene očekuje više da podvalim neku dobru loptu nego da nekoga udarim. Ali podvaljivat ću lopte i s pozicije zadnjeg veznog. Nije to problem… A mogu i udarit, ha, ha… Dobro je da se malo rotiramo u momčadi, da svi budu spremni i u optimalnom natjecateljskom ritmu kako bi mogli odgovoriti zahtjevima igre – dodaje Pavičić.


Naboj postoji


Nije tajna da su obje momčadi prepune igrača kojima Istra i Kvarner nisu podneblje. Pitanje je kako se i koliko u tim okolnosti osjeti draž derbija koji je uvijek pod povećalom, pun naboja. Ali i neizvjesnosti. »Bijeli« su slavili čak 21, Puljani četiri puta, ali zanimljivo je da je čak sedam puta bilo 1:0 za »Rijeku«.


– Sigurno da se osjeti miris tog susjedskog derbija, taj naboj. Možda malo manje nego kad igramo s »Hajdukom« i »Dinamom«. Znamo da ovu utakmicu moramo ozbiljno shvatiti jer i domaćini će biti izrazito motivirani. Nema potcjenjivanja, samo sto posto pristup – kaže Domagoj.


Trener Bišćan na putu uspjeha traži dvije stvari, brzi protok lopte i brzu reakciju kod izgubljene lopte. Pavičić?


– U »Istri« je puno stranaca, kad se razmašu znaju biti neugodna momčad koja svima može stvoriti probleme. Ako osjete da mogu, sigurno će biti opasni. Mi moramo biti agresivni i zgusnuti, pogotovo u sredini terena. Ako tu odnesemo prevagu, mislim da ćemo pobijediti – zaključuje Pavičić.


Trener Bišćan i dalje ne može računati na Velkovskog, Žuta i Čolak imali su manjih zdravstvenih problema tijekom tjedna, no trebali bi biti u konkurenciji za udarni sastav.