Slučajni susret u zračnoj luci

DAVOR ŠUKER Messi ili Maradona? Volim ih obojicu, ali može ih se usporediti smao po visini

Marko Cvijanović

VAŽNO JE NE IZGUBITI – Davor Šuker / Foto Goran KOVAČIĆ/PIXSELL

VAŽNO JE NE IZGUBITI – Davor Šuker / Foto Goran KOVAČIĆ/PIXSELL

U Maradonino vrijeme lopte su ble drugačije, tereni nisu bili ovako pošišani... Messi i Maradona… Može ih se usporediti jedino po visini, ha, ha, ha… – kaže Šuker



NIŽNJI NOVGOROD Davor Šuker već se izvjesno vrijeme puno bolje osjeća u iznozemstvu nego kod kuće. Slučajan susret u zračnoj luci uoči leta za Nižnji Novgorod s predsjednikom Hrvatskoga nogometnoga saveza potvrđuje i zašto.


Šuker i dvadeset godina poslije živi na slavi »zlatne kopačke« iz Francuske i devedesetosme. Zaustavljaju ga Hrvati, Španjolci, Brazilci, traže autogram, zajedničku fotografiju… Davor nikoga ne odbija. Nije odbio niti stati pred diktafom hrvatskoga novinara na jutarnjoj kavi u kalinjingradskoj zračnoj luci…


– Ništa još nismo napravili, moram spuštati loptu na zemlju. Čitam neke komentare i ne ide mi u glavu zašto mi uvijek moramo spominjati da smo najbolji, zašto to Nijemci nikada ne kažu za sebe? – kaže Davor Šuker, svjestan činjenice da se sve može promijeniti već poslije utakmice s Argentinom, jedinom reprezentacijom kojoj Šuker na svjetskoj smotri u Francuskoj prije dvadeset godina nije zabio gol.




– Iako smo na Svjetskom prvenstvu 1998. godine već bili izborili drugi krug uoči utakmice s Argentinom, naravno da smo ih željeli pobijediti. Pa… Nismo bili na školskom natjecanju, nego na SP-u! Igrati na Svjetskom prvenstvu je festival nogometa, nešto najljepše što se nogometašu može dogoditi. Ali i nešto za što svi moraju biti spremni.


Argentina favorit


 Što može današnja generacija protiv Argentine?


– Argentina je uvijek favorit, a mi idemo »step by step«… Vidio sam dosta dobroga u našoj utakmici protiv Nigerije, ali… Mogu ja sada reći da ćemo biti svjetski prvaci i onda se poslije pet dana opet može sve okrenuti. I što onda?


Uživate li u igri Lionela Messija?


– Messi je čudo, može ti u svakoj utakmici zabiti »hat-trick«, ali i on je samo čovjek, može pogriješiti, kao što je to bio slučaj protiv Islanda. Opasnost za nas sad je još veća, jer su Argentinci ranjeni pa im više ni remi nije dovoljan, morju pobijediti. Bit će to šahovska partija, namjerit će se junak na junaka, vjerujemo u našu igru i pristup. Ako budemo igrali kao protiv Nigerije, ne bojim se.


Može li Hrvatska pobijediti Argentinu?


– Ja sam za drugu vrstu razmišljanja, da je važno ne izgubiti na Svjetskom prvenstvu, poslije ti je bitno jesi li prvi ili drugi u skupini. Nisam od onih koji će najavljivati pobjedu, jednom sam se zeznuo, kada je Igor Štimac bio izbornik, izjavio sam kako ćemo »nabiti« Škote u Zagrebu. Ulovili su me na Draženovu grobu, bio sam sentimentalan, pod dojmom toga ozračja, i malo se zaletio… Govorili su mi: »Ma, Škoti dolaze iz bara, s Guinessom u ruci, uvalit ćemo im pet komada« i ja popušim foru.


Vanzemaljci


Tko je bolji, Cristiano Ronaldo ili Lionel Messi?


– Ne mogu se uspoređivati, obojica su vanzemaljci s obzirom koliko golova zabijaju, i zbog toga zaslužuju maksimalan respekt. Ove sezone se uz njih pojavio i Salah, zaista su top, top, top, ali… naravno da Cristiana i Messija treba izdvojiti od ostalih igrača. Ronaldo ili Messi? Kao bivšemu »realovcu«, »blanco« mi je ipak draži.


A tko je bolji, Messi ili Maradona?


– Nogomet se jako mijenja svakih deset godina, u Diegovo vrijeme lopte su ble drugačije, tereni nisu bili ovako pošišani… Messi i Maradona… Može ih se usporediti jedino po visini, ha, ha, ha… Diego je postao svjetski prvak s Argentinom, Messi nije. Volim ih obojicu, ali Diego mi je draži, jer sam igrao s njim u »Sevilli«.


Biste li voljeli da Dalićeva močad nadmaši uspjeh »vatrenih« u Fransukoj?


– Da! Volio bih biti predsjednik Saveza koji je ostvario najveći rezultat u povijesti – zaključio je Šuker. Neke »teške« teme o aktualnom trenutku hrvatskoga nogometa nisu došle na red, poziv s razglasa na ukrcavanje bio je brži…