Akcija Engleska

DALIĆ UOČI RUJEVICE: Znam što imam u glavi i to guram bez obzira na zločeste komentare

Marko Cvijanović

Zlatko Dalić/R. BRMALJ

Zlatko Dalić/R. BRMALJ

Na žalost, druga i četvrta reprezentacija na svijetu igrat će bez prisustva publike što jest tužno i sumorno. Međutim, što je, tu je, kaznu moramo odraditi. Utakmica će biti jako teška, pogotovo nama, jer nam dolazi poslije onog katastrofalnog poraza od Španjolske. I još prazne tribine… Nimalo ugodno i lijepo - kaže Dalić



RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gledao je pred današnje okupljanje »kockastih« i uoči predstojećih akcija u Rijeci, utakmice Lige nacija protiv Engleske (12. listopada) i prijateljske utakmice s Jordanom (15. listopada), ligaški dvoboj svoga »Varaždina« u društvu – Kineza! Znači li to da postoje neki novi elementi u njegovoj kineskoj priči?


– Ne želim to puno komentirati niti se bavim time pretjerano. Moj je fokus isključivo reprezentacija, okupljanje, Engleska… To je ono što me zanima, Kina mi nije u glavi, imam sad važnijih poslova, bit će još tih Kina – kaže Dalić.


Što ćete reći igračima na prvom okupljanju poslije blamaže protiv Španjolske u Elcheu?




– Napravit ćemo analizu utakmice kao i svaki put otkad sam izbornik, ukazat ću igračima na pogreške koje smo radili. Rekao sam i ranije, neću od tog poraza od Španjolske raditi nikakvu tragediju i dramu, svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Nismo na razini na kojoj smo bili tijekom Svjetskom prvenstva u Rusiji, to je jasno, moramo napraviti određene korekcije u našoj igri, napraviti dobru analizu. Nismo u sjajnom stanju, igrači nisu mašine i roboti, treba im neko vrijeme da se vrate u optimalnu formu. Ozlijedili su se Lovren, Rebić, Kramarić, Kovačić, Brozović, Vrsaljko… Poslije Rusije im je trebalo mjesec dana odmora, a većina je krenula samo deset dana poslije moskovskog finala. To nije ljudski, sezona im je trajala jedanaest mjeseci, u Rusiji su se potrošili, dali više od svog maksimuma…. Iskreno, ja prije ožujka i početka kvalifikacija ne očekujem od njih neke epohalne stvari. A što se tiče poraza od Španjolske, nema nikakve drame, bez obzira što je taj poraz bio težak i neugodan i nikome nije dobrodošao.


Je li vas i u kojoj mjeri uzdrmao poraz u Elcheu?


– Imam svoj put, svoje razmišljanje koje guram i od kojega neću odustati, bez obzira na kojekakve komentare. Mene je ovaj put doveo do srebra na Svjetskom prvenstvu i do izbora među tri najbolja trenera na svijetu. Dakle, niti hoću, niti imam pravo drukčije djelovati. Imam svoj osjećaj koji me vodi i neće me pokolebati loši rezultati, zločesti komentari, rasprave, kojekakvi savjeti… Znam što imam u glavi i to guram pa dokle ide…


Selekcija


Javnost očekuje da protiv Engleske barem dojam bude bolji?


– Ja razmišljam na način da nam Liga nacija mora poslužiti da pronađemo, izaberemo i selekcioniramo igrače za europske kvalifikacije. U Ligi nacija dat ću priliku nekim igračima, provjeriti ih, da bih u ožujku imao davdesetdvojicu igrača na koje mogu računati u kvalifikacijama za EURO. Naravno da želimo opstati u elitnom razredu Lige nacija, ali načelno, sve je podređeno plasmanu na Europsko prvenstvo 2020. godine. Želim da u kvalifikacijama budemo pravi, da ne strepimo za plasman na EURO.


Sve češće se zaziva povratak Marija Mandžukića, koji igra u sjajnoj formi za »Juventus«…


– Ma… Mandžo nikad nije bio upitan, i uopće nije iznenađenje što odlično igra u »Juventusu«. On je fajter, maksimalno se troši za momčad u svakoj utakmici. Puno nam je značio, ali odluka je njegova i ja je poštujem. A naravno da je dobrodošao u reprezentaciji ako se možda jednoga dana predomisli.


Koga vidite ka njegovoga legitimnoga nasljednika? Počinje li Kramarić u petak protiv Engleza?


– Vidjet ću još, u igri je i Rebić, koji igra jako dobro u »Eintrachtu«, ali trener ga dozira. Pjaca polako ulazi u formu, imam nekoliko solucija u glavi.


Reprezentativni kadar će se evidentno proširiti igračima iz mlade reprezentacije, od kojih nekolicina pokazuju izniman igrački potencijal. Računate li na Vlašića, Brekala, Sosu, Ćaletu-Cara, Halilovića…?


– Kada govorim o novoj snazi i novoj energiji koja nam treba, kao što je to bio Rebić na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pritom poglavito mislim na igrače iz mlade reprezentacije. Međutim, oni imaju utakmicu protiv Grčke koja je okarakterizirana kao najvažnija utakmica sezone, možda i kao utakmica generacije. Dakle, logično je da ih prepustim kolegi Nenadu Gračanu, jer… Meni prvome, a i svima nama, mora biti cilj da se mlada reprezentacija plasira na Europsko prvenstvo. Nemam pravo uzimati te igrače, nego ih dati tamo gdje pripadaju. A naravno da su oni pod mojim radarom i možemo ih očekivati u A reprezentaciji na nekom od sljedećih okupljanja. Naravno, ako ostanu na dosadašnjoj razini igara u svojim klubovima.


Prazne tribine


Tužno je što će polufinalisti Svjetskog prvenstva u Rusiji na Rujevici igrati pred praznim tribinama?


– Na žalost, druga i četvrta reprezentacija na svijetu igrat će bez prisustva publike što jest tužno i sumorno. Međutim, što je, tu je, kaznu moramo odraditi. Utakmica će biti jako teška, pogotovo nama, jer nam dolazi poslije onog katastrofalnog poraza od Španjolske. I još prazne tribine… Nimalo ugodno i lijepo.


Pretpostavka je da ćete za utakmicu s Jordanom osloboditi najvažnije igrače i priliku dati onima koji manje igraju?


– Točno. Protiv Jordana ću probati igrače koji su manje igrali i koji su s nama prvi put. Nema smisla forsirati igrače koji odmah poslije ovih akcija imaju nastupe u Ligi prvaka i velike derbije sa svojim klubovima. Jordan će biti test za igrače koji tek kucaju na vrata reprezntacije, zato sam i zvao dvadesetčetvoricu igrača.


»Dinamo« sjajno gura u Europskoj ligi?


– »Dinamo« nastavlja tamo gdje je stala reprezentacija, Nenad Bjelica radi sjajan posao i ide putem kakvim smo išli mi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Mirno, staloženo, bez euforije i s obje noge na zemlji. »Dinamo« ima sjajno ozračje u momčadi i oko momčadi. Ono što je prije bilo sad je drukčije. »Dinamo« je ispao iz Lige prvaka, ali publika je to prihvatila na najnormalniji način, svi su se okrenuli Europskoj ligi i pronašli nove ciljeve. Daj Bože da »Dinamo« prezimi u Europi, bit će prvi klub poslije »Varteksa« kome je to pošlo za rukom poslije puno godina. Svaka čast.


Ima li u »Dinamu« materijala za reprezentaciju?


– Ima, ali previše je stranaca u njihovoj momčadi. To je problem hrvatske lige i ja na to stalno ukazujem. Međutim, nije moje da ja to ispravljam niti bih to morao puno komentirati. Evo, na Poljudu se nedavno igrao največi hrvatski derbi između »Hajduka« i »Dinama« u kojem su utakmicu počela samo šestorica hrvatskih igrača. Ostali bili su stranci. Nisam protiv stranaca, ali dovesti stranaca samo da ga dovedeš, a nije esktra kvaliteta, to je neprihvatljivo. Uostalom, stalno kukamo da nemamo novaca, a kako onda plaćamo te strance? Razumio bih da su »Hajduk«, »Osijek« i »Rijeka« u Europskoj ligi, poput »Dinama«, pa dam im trebaju stranci da im donesu kvalitetu više, ali imati toliko stranaca u momčadi da bi samo igrali HNL…



 Vraćate se Rijeci uz koju vas vežu pomiješani osjećaji zadovoljstva i razočaranja?


– Sjećam se samo pozitivnih stvari, negativne nastojim zaboraviti. Ne samo kad je Rijeka u pitanju. U »Rijeci« sam proveo sjajnih godinu dana, po mom mišljenju napravio dobar posao, a uvijek će biti onih koju su za i onih koji su protiv. To je za mene bilo sjajno iskustvo, neke sam stvari tamo naučio, u nekima korigirao sebe samoga. U svakom slučaju, u »Rijeci« je bilo puno više lijepih nego ružnih stvari, bez obzira što sam tamo dobio jedini otkaz u karijeri. Međutim, to je nogomet, to je život, i to se mora proći.