Poremećeno tržište

CIJENE I BUDŽETI PADAJU… Zaboravite nogometne transfere od sto i više milijuna eura. Neće ih biti!

Marko Cvijanović

Foto REUTERS

Foto REUTERS



RIJEKA  Budući da je sve manje izgledno da će se u dogledno vrijeme nastaviti nacionalna nogometna prvenstva diljem svijeta, sve su aktualnije teme o (ne)ispunjavanju obveza klubova prema igrača temeljem postojećih ugovora i, shodno tome, o njihovoj budućnosti. U tom kontekstu pod velikim je povećalom predstojeći ljetni prijelazni rok što je trebao početi 1. lipnja i potrajati do kraja kolovoza. Međutim, neki su klubovi i vodstva nacionalnih liga već u potrazi za novim rješenjima.


Jedna od ideja je da se ljetni prijelazni rok ne zatvara do kraja siječnja iduće iduće godine. Ideja ima svoju logiku budući da još uvijek nije poznato kada će se nastaviti prvenstva, odnosno kada će se zaključiti ova sezona i početi iduća. Kako bi doskočili svim tim problemima, neki engleski klubovi i vrhuška Premier lige ukazuju da bi »transfer prozor« najbolje bilo držati otvorenim do početka iduće godine. Premier liga i FIFA-ina tijela formirali su radnu skupinu koja je počela razmatrati taj prijedlog kao i brojne druge »anti-korona« mjere. Na tom tragu nastojat će pronaći neko rješenje za sve izvjesniji problem isteka ugovora igračima ovoga ljeta, a prije isteka aktualne sezone.Kieran Maguire sa Sveučilišta u Liverpolu smatra da će doći do promjene datuma, ali da bi moglo doći i do promjena u obeštećenjima. Svi europski klubovi trpe velike gubitke uslijed prekinutih prvenstava, koja će, ako se i nastave, određeno vrijeme biti igrana bez prisustva gledatelja, zbog čega ti isti klubovi neće moći računati na prihode od prodaje ulaznica do kraja natjecateljske sezone. Pretpostavka je da će i budžeti klubova biti značajno manji i da će u skoroj budućnosti transferi igrača biti značajno manji, odnosno da će vrijednost igrača na nogometnom tržištu biti umanjena. Prema Maguireovim predviđanjima, klubovi će za igrača, dolazak kojega bi ih inače koštao 30 milijuna eura, platiti upola manje.

U cijeloj priči ostaje vidjeti kako će se klubovi odnositi prema ugovorima igrača koji istječu 30. lipnja. Lako je moguće da će po tom pitanju FIFA mijenjati članke u Statutu koji se tiču statusa i transfera igrača da bi istodobno zaštitila i igrače, i klubove. Radna skupina već je započela konzultacije sa predstavnicima igrača, klubova, vodstava liga… Što god, izvjesno je da u dogledno vrijeme neće biti rekordnih transfera, poput onog Neymarovog iz Barcelone u PSG, vrijednog 222 milijuna eura.


– Inflacija već radi svoje i cijene padaju, zaboravite transfere od sto i više milijuna eura. Neće ih biti, iznosi nogometnih transfera nedavno su skočili u nebo, otišli do nesuđenih razmjera, ali sve će se još jednom okrenuti. Najviše će biti pogođeni klubovi koji su nedavno uložili velik novac za pojačanja, jer ga sad više neće moći vratiti. Iznosi transfera će se znatno smanjiti – rekao je za španjolsku Marcu neimenovani sportski direktor iz jednog španjolskog nogometnog kolektiva.




Neki klubovi u Španjolskoj već su bili na rubu likvidnosti zbog visokih izdataka, a bez tekućih prihoda od natjecanja u ovom razdoblju, budžeti klubova dolaze u pitanje. Barcelona i Atletico Madrid spadaju među najrizičnije klubove jer su dostigli gornju granicu dok je istodobno Real Madrid za tekuću sezonu predvidio stavku koja se odnosi na neplanirane troškove u iznosu od čak 28 milijuna eura. To će, međutim, biti dostatno tek za podmirenje troškova za najviše dva mjeseca.