Dalićev novi adut

Brekalo: Nadam se da je ovo tek početak velikih stvari u A reprezentaciji

Marko Cvijanović

Josip Brekalo/D. MARUŠIĆ/PIXSELL

Josip Brekalo/D. MARUŠIĆ/PIXSELL

Jako sam sretan zbog poziva, lijepo je biti dio najbolje hrvatske momčadi. Nadam se da je ovo tek početak velikih stvari u A reprezentaciji – kaže Josip Brekalo koji će se prvi put naći u kadru najjače hrvatske nogometne vrste. Dalić pozvao i Nikolu Vlašića i Duju Ćaletu-Cara



RIJEKA Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis igrača za posljednje susrete u skupini Lige nacija, protiv Španjolske u Zagrebu (15. studenoga) i Engleske u Londonu (18. studenoga), na kojem su se našli mladi reprezentativci Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Duje Ćaleta-Car (Marseille) i Josip Brekalo (Wolfsburg), koji će se prvi put naći u kadru najjače hrvatske nogometne vrste. U odnosu na prethodne akcije, s Dalićeva popisa otpali su napadači Ivan Santini i Mrako Livaja, odnosno debitant Karlo Bartolec. Dalić je pozvao i Milana Badelja, iako je na posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv »Intera« morao napustiti igru zbog obnovljene ozljede kvadricepsa. Doduše, situacija je puno bolja no što se to činilo u prvi trenutak. Badelju predstoji tek nekoliko dana pošt ede, iako je njegov nastup u predstojećim utakmicama još uvijek pod velikim upitnikom.


Popis


Na Dalićevom popisu za susrete protiv Španjolske i Engleske našli su se vratari Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo) i Karlo Letica (Club Brugge), braniči Domagoj Vida (Bešiktaš), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Inter), Josip Pivarić (Dinako Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Matej Mitrović (Club Brugge), Duje Ćaleta-Car (Marseille) i Antonio Milić (Anderlecht), vezni igrači Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Chelsea), Milan Badelj (Lazio), Marcelo Brozović (Inter), Marko Rog (Napoli), Mario Pašalić (Atalanta) i Filip Bradarić (Cagliari), odnosno napadači Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenhaim), Ante Rebić (Eintracht), Marko Pjaca (Fiorentina), Nikola Vlašić (CSKA) i Josip Brekalo (Wolfsburg).


– Brekalo, Vlašić i Ćaleta-Car dali su značajan doprinos mladoj reprezentaciji, sada je pravo vrijeme da budu s nama te svojom energijom i talentom daju dodatni poticaj A reprezentaciji. Raduje me što nemamo većih problema s ozljedama i nadam se da će tako ostati do okupljanja. Igrači polako ulaze u pravu formu i vjerujem da ćemo kao momčad pokazati više nego do sada u Ligi nacija i tako na pravi način najaviti Europske kvalifikacije gdje je naš cilj sasvim jasan – plasman na EURO 2020 – kaže Zlatko Dalić, svjestan činjenice da su pred »kockastima« veliki izazovi.


Podrška




– Čekaju nas odlične i teške utakmice, ali Hrvatska može odgovoriti na takve izazove. Koncentrirani smo na Španjolsku, želimo pred svojim gledateljima pokušati doći do pobjede kojom bismo ostali u igri za završni turnir. Siguran sam da će nas navijači podržati u velikom broju, ovo je prva natjecateljska domaća utakmica s publikom nakon Svjetskog prvenstva, a protivnik ne može biti bolji i atraktivniji – poručio je Dalić, koji je očekivano poslao poziv trojici stožernih prvotimaca U-21 reprezentacije koja je suvereno izborila nastup na Europskom prenstvu iduće godine u Italiji i San Marinu.


O Nikoli Vlašić ne treba trošiti riječi, u kratkom razdoblju nametnuo se kao lider moskovske momčadi i u punom sjaju zakoračio na najveću nogometnu scenu. Uostalom, postigao je pobjedonosni pogodak protiv trostrukog uzastopnog europskog prvaka »Reala«. Duje Ćaleta-Car nije se ustalio u prvoj momčadi »Marseillea«, ali je zato Josip Brekalo standardni član prve postave »Wolfsburga«, što je potkrijepio pogotkom u pobjedi »vukova« nad »Fortunom« iz Düsseldorfa, prvim ove bundesligaške sezone.


– Jako sam sretan zbog poziva, lijepo je biti dio najbolje hrvatske momčadi. Nadam se da je ovo tek početak velikih stvari u A reprezentaciji – poručio je Brekalo, jedan od najboljih igrača Gračanove momčadi u već spomenutom kvalifikacijskom ciklusu.


»Kockastima«, koji će se okupiti 12. studenoga u Zagrebu, potrebne su obje pobjede za osvajanje prvog mjesta u skupini što vodi na Final Four novog UEFA-inog natjecanja. Uoči posljednjih dviju utakmica situacija na ljestvici ne izgleda obećavajuće s obzirom na zaostatak za protivnicima, »minus pet« bodova u odnosu na Španjolce, odnosno »minus četiri« boda u odnosu na Engleze, ali Hrvatska još uvijek odlučuje sama o svojoj sudbini.