Ubitačni lažnjak

ANDREJ KRAMARIĆ ‘Nisam ni devetka, ni desetka, da je izvedivo najradije bih nosio broj devet i pol’

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



Andrej Kramarić. Prva pomisao? Kod većine vjerojatno »lažnjak«. Ubitačni »lažnjak«. Pitajte braniče koji ga čuvaju. Taman kada misliš da će pucati, on te presječe. Prvi put, drugi put, treći put… Tu i jest poanta. Nikad ne znaš kad će opaliti. A kad opali… Lopta najčešće ulazi u mrežu.


On je u prvom redu rođeni golgeter. S instinktom golgtera staroga kova. Kralj šesnaesterca, ali i plemenit igrač koji u svakom trenutku jednim pasom suigraču može poremetiti raspored gostujućih obrana. Lucidan i nepredvidljiv. Hladnokrvan, ali i ubojit kada to zahtijeva situacija. Jednom je za sebe rekao da nije ni klasična »devetka« ni klasična »desetka«.


– Da je to izvedivo, na leđima bih trebao imati broj 9 i pol, ha, ha, ha…




Nogometno je odgojen u »Dinamu«, ali pravu afirmaciju stekao je pod stijenama Kantride, u dresu »Rijeke« s kojom je harao u prvim europskim sezonama i svojim golovima oduševljavao široke mase prije negoli je ostvario rekordni transfer u »Leicester City«. Iako se nije naigrao među »lisicama«, na kraju povijesne sezone slavio je naslov prvaka Engleske zbog nekoliko »mršavih« minuta, ali svoju je novu nogometnu sreću pronašao u »Hoffenheimu« s kojim je ostvario povijesni ulazak u Ligu prvaka.


»Krama« i reprezentacija posebna su priča. Tko zna što bi bilo s »kockastima« da Andrej svojim golovima u Ukrajini omogućio nastup u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a tamo pogotkom Grčkoj odškrinuo vrata plasmana na veliku scenu gdje će se onda dogoditi to epohalno dostignuće osvajanjem srebrne medalje. Andrej je, naravno, dao obol. Pogodak Rusiji iz igre i prethodno pogodak Danskoj u raspucavanju jedanaesteraca. I to kakav. Elegantan. Majstorski. Zadrška u zaletu i… Schmeichel u jednu, a lopta u drugu stranu. Delicija u izvedbi nogometnog »Masterchefa«.


Dio Kramina raskošnog repertoara moći ćete, naravno, vidjeti u prijateljskoj utakmici protiv Jordana na Rujevici, a za sve ljubitelje njegovih »lažnjaka« i golova preporuča se da pozorno ovih dana prate portal Novog lista koji se pobrinuo u posebnoj nagradnoj igri darivati njegov potpisani »kockasti« dres.