Igračko odrastanje

ZORAN BAN Za Lepinjicu je puno bolje da se dokaže u manjim ligama, poput belgijske ili nizozemske

Marko Cvijanović

Ivan Lepinjica/Foto Arhiva NL

Ivan Lepinjica/Foto Arhiva NL

Bitnije mu je da igra u nekom manjem, nego da sjedi na klupi u velikom klubu. Neće pobjeći veliki klub ako se takav mladi igrač bude pravilno razvijao – zaključio je Zoran Ban, nekadašnji prvotimac Juventusa.



RIJEKA Ivan Lepinjica uskoro će se možda naći u situaciji u kakvoj se, sada već daleke 1993. godine, našao Zoran Ban. Ban je kao dvadesetogodišnji prvotimac Rijeke potpisao ugovor s Juventusom. Osim što je tada bio godinu dana stariji od Lepinjice, iza Bana su bile dvije sezone HNL-a. Ivan u nogama ima tek sedam seniorskih prvenstvenih susreta, ali i za početak ponudu Udinesea kao prvi korak na talijanskoj nogometnoj sceni. 


Ponude


– U to sam vrijeme imao i ponude Lazija, Sampdorije, Atletico Madrida i Marseillea, ali Juventus je uvijek bio Juventus. I onda i danas. To je bilo kao da ti nude da voziš Citroen, Golf ili Ferrari. Naravno da bismo svi izabrali Ferrari, tako ni ja nisam dvojio ni sekunde kad je stigla ponuda Juventusa – kaže Zoran Ban, koji savjetuje Lepinjicu da dobro odluči kad i ako stigne ponuda nekog velikog kluba poput Juventusa.


– Ne znam koliko su točne informacije da se Juventus interesira za Lepinjicu, ali uobičajeno je za tako velike klubove da prate velik broj mladih igrača i da nerijetko surađuju s nekim manjim klubovima u kojima će se ti mladi igrači kaliti prije negoli igrački sazriju da mogu udovoljiti puno višim kriterijima. Dakle, u ovom slučaju priča s Udineseom i Juventusom pije vodu. Uostalom, klubovima poput Juventusa ne predstavlja problem platiti nekoliko milijuna eura za igrača poput Lepinjice, a za klubove poput Rijeke, koji žive od prodaje igrača, to je velik novac. Juventus u ovom trenutku prati veliki broj mladih igrača, neki će postati njegovi igrači, neki neće. Znam da je svima u interesu da se eventualni transfer završi, ali moje je mišljenje da je za Lepinjicu još prerano otići iz Rijeke. Mislim da bi za njegov igrački razvoj puno više značilo odigrati dvije sezone u HNL-u pa tek onda napraviti iskorak u karijeri.




Kao čovjek koji jako dobro poznaje trendove na nogometnom tržištu, Ban jako dobro zna da je većini malih klubova na prvom mjestu prodaja igrača.


– Na žalost, kod transfera se najmanje pita igrač, najbitnije je financijski zadovoljiti sve ostale subjekte. U takvim okolnostima najčešće ispašta igrač. Znam da je jako teško reći »Ne« jednom Juventusu, ni ja to nisam mogao, ali ja sam već stekao određeno igračko iskustvo prije nego što sam potpisao za Juventus. Dobro, u mom slučaju je bila malo drukčija situacija, jer su u Serie A tada mogla igrati samo tri strana igrača, danas se igrači iz zemalja članica Europske unije ne smatraju strancima pa je mladim igračima lakše uspjeti. Ja sam završio na posudbama u Belenensesu i Boavisti, za prvu momčad Juventusa upisao sam samo dva nastupa. Vjerujem da bi danas moja priča u Juventusu bila drukčija.


Manje lige


Puno je primjera igrača koji su ostvarivali senzacionalne transfere, a onda nestali s velike scene i oteli se zaboravu…



– Ma, uvijek kažem da je za mladog igrača najvažnije pronaći klub u kojem će igrati, ista je stvar i u slučaju Ivana Lepinjice koji uskoro možda dođe u priliku odlučivati o svojoj budućnosti. Netko ga mora dobro savjetovati da ne napravi neki pogrešan korak i dovede u pitanje karijeru. Evo, sjetimo se samo Marija Pašalića koji je potpisao za Chelsea, ali je u posljednjih pet godina već promijenio puno klubova u kojima je bio na posudbi. Igrao je za Elche, Monaco, Milan, Spartak iz Moskve i sad se ustalio u Atalanti. Njegova je sreća što je u svim klubovima igrao. Ante Rebić, recimo, nije bio te sreće. Otišao je iz Splita u Fiorentinu u kojoj nije odigrao niti deset utakmica, a onda dvije godine bacio u vjetar na posudbama u RB Leipzigu i Veroni. Karijera mu je u tom opasno visila, sreća je njegova da ga je Niko Kovač u Eintrachtu vratio u život pa će uskoro sigurno napraviti dobar transfer.


Pod pretpostavkom da Lepinjica ipak napusti Rujevicu istekom tekuće sezone, Ban njegov igrački razvoj ne vidi u ligama petice.


– Za njega je puno bolje da se dokaže u nekim manjim ligama, poput belgijske ili nizozemske, odnosno tamo gdje će lakše prebroditi fazu prilagodbe koju prolazi svaki mladi igrač kada radi iskorak u svojoj karijeri. Bitnije mu je da igra u nekom manjem, nego da sjedi na klupi u velikom klubu. Neće pobjeći veliki klub ako se takav mladi igrač bude pravilno razvijao – zaključio je Ban.