Europska liga

Večeras kreće lov na Rijekino europsko proljeće, prvo nakon 1980. godine i Juventusa

Ivan Volarić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uvijek je važno kako uđeš u natjecanje. Igramo doma, a naša razmišljanja su uvijek pozitivna, kaže Kek



RIJEKA Lopta će krenuti s centra rujevičkog travnjaka točno u 19 sati pred rasprodanim tribinama (nešto više od 6000 navijača), ali bez podrške onih najvjernijih pristalica, pripadnika Armade sa sjeverne tribine. UEFA nije imala milosti, riječka žalba zgužvana je i bačena u koš za smeće, a iz Nyona vraćena opomena da će svaki idući prekršaj biti još oštrije sankcioniran.


Šteta što je jedna nepromišljena navijačka verbalna glupost lišila momčad podrške, što će izostati snažniji poticaj s tribina u trenucima kada »bijeli« protiv AEK-a igraju vjerojatno najvažniju utakmicu na otvaranju skupne faze natjecanje. Pobjeda protiv Grka dodatno bi naglasila riječke ambicije i snove o proljeću u Europi, što je »Rijeka« uspjela ostvariti samo jednom u svojoj povijesti.


U jesen 1979. godine »bijeli« su u osmini finala Kupa kupova svladali »Lokomotivu« iz Košica, a onda u ožujku 1980. godine ispali nakon dva četvrtfinalna ogleda s moćnim »Juventusom«. Riječani su prethodno preskočili »Wreham«, »Beveren« i »Beerschot«.




Aktualne prepreke djeluju puno atraktivnije (nakon TNS-a, Salzburg, AEK, Milan i Austrija Beč), ali je i »Rijeka« momčad koja za razliku od one s kraja 70-tih ima puno više europskog iskustva. Do kraja godine »bijeli« će odigrati točno 40 europskih ogleda u pet godina, a u tih 40 ogleda strijepila su od igrača s »Rijekinim« grbom mnoga velika imena europskog nogometa poput »Stuttgarta«, »Seville«, »Lyona«, »Feyenoorda«, »Standard Liega«, »Olympiakosa«… Trener Matjaž Kek stoji iza svih tih europskih podviga u novijoj klupskoj povijesti.


– Uvijek je važno kako uđeš u natjecanje. Igramo doma, a naša razmišljanja su uvijek pozitivna. Budite uvjereni da ćemo biti najviše što je moguće motivirani s najvećom željom da dođemo do pozitivnog rezultata – rekao je Matjaž Kek u najavi utakmice.