Finale Kupa Hrvatske u Puli

VAŽ JE OPET NAŠ! Kvržić i Sluga slomili modre za peto Rabuzinovo sunce i sedmi kup u povijesti

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke s trofejom / Foto Roni Brmalj

Nogometaši Rijeke s trofejom / Foto Roni Brmalj

Igor Bišćan potpuno je taktički i šahovski nadmudrio Nenada Bjelicu, tri riječka "blitz-bljeska" bila su kobna za prvaka za veliko i zasluženo riječko slavlje na jugu Istre. Rijeka je  bila prava, čvrsta, ubojita, srčana... Igrajući defenzivno, ali pametno razotkrila je brojne slabosti "modrih" koji su doslovno udarili o "bijeli zid".



PULA Pobjednički, slavljenički šampanjac i to onaj riječki potekao je Pulom! Iako su u debeloj manjini bili oni koji su vjerovali u mini senzaciju, momčad Igora Bišćana pametnom je, srčanom, ali i znalačkom igrom matirala Dinamo za svoje peto Rabuzinovo sunce, ukupno sedmi osvojeni Kup u klupskoj povijesti. 


“Ajme meni nije mi dobro!” – orilo se Drosinom nakon što su igrači po posljednjem sučevom zvižduku poletjeli jedan drugom u zagrljaj i sa brojnim riječkim navijačima proslavljali krunu sezone.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Igor Bišćan potpuno je taktički i šahovski nadmudrio Nenada Bjelicu, tri riječka “blitz-bljeska” bila su kobna za prvaka za veliko i zasluženo riječko slavlje na jugu Istre. Rijeka je  bila prava, čvrsta, ubojita, srčana… Igrajući defenzivno, ali pametno razotkrila je brojne slabosti “modrih” koji su doslovno udarili o “bijeli zid”.


Fantastični Sluga na vratima obranio je ključnu loptu najskupljem igraču HNL-a Olmu iz jedanaesterca, majstor Kvržić pogotkom je i asistencijom još jednom potvrdio da je jedan od udarnih aduta ove momčadi, Čolak je opet pokazao svoj “nos za gol”, Halilović bio rastrčan djeleći lopte, Lepinjica standarno siguran i miran… Tu je i ostatak mommčadi koji je zaslužio visoke ocjene. Rijeka je iskemijala dobitnu formulu, Bišćan postao veliki dobitnik.


Rijeka je na fantastičan način okrunila još jednu pamtljivu sezonu. nakon drugog mjesta u prvenstvu, uzela je naslov pobjednika Kupa ove godine odličnom Dinamu “ispred nosa”. I zato ovaj trofej dobiva na dodatnoj težini. A za pohvalu ide i nova sinergija na relaciji momčad – navijači. Svaka čast svima, igračima, publici i Bišćanu!


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Riječani su u nastavak ušli s vrijednim kapitalom od dva pogotka, “zaleđeni” Dinamo bio je poprilično ranjen što je bio jasan signal za Bjelicu koji je u igru ubacio dva bivša Rijekina igrača, Leovca i Gavranovića. Gavranović je već na startu napravio malu poputnju u riječkim redovima, u 50. minuti pucao je kraj samih vratiju nakon što mu je Petković proslijedio loptu glavom.


Inicijativa Dinama donijela je prvaku smanjenje rezultata u 64. minuti. Sijevalo je prema riječkim vratima, prvo je Sluga skinuo udarac Ademija izbliza, potom netko iz obrane onaj Olma, da bi na kraju loptu došla do Oršića koji je udarcem iskosa prezino s 15-ak metara pogodio gornji kut nemoćnog Sluge – 1:2. Pet minuta kasnije isti je igrač sa 16 metara tukao malo pokraj vratnice…


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



A onda su se dodatno podgrijale strasti na Drosini. U 72. minuti Batinić je nakon dvojbenog igranja Escovala rukom sa zadrškom pokazao na “bijelu točku” uz buru protesta Riječana. Nakon stanke Olmo je preuzeo odgovornost i gađao desni vratarev kut, ali Sluga je maestralnom obranom sačuvao mrežu za ovacije s tribine.


To kao da je dalo dodatnu snagu Bišćanovoj momčadi koja je u 85. minuti zadala odlučujući udarac “modrima”. Pečat na pobjedu stavio je kapetan Kvržić odmjerenim i mastorskim udarcem, iskosa s 14 metara efektno je pogodio desni Livakovićev kut – 1:3. I riječko slavlje moglo je početi…



Rijeka je s dva bljeska u prvom poluvremenu najavila mini senzaciju na Drosini. Bila je povučena, ali opasna. Dinamo je imao posjed i kontrolu igre, ali bez prave ideje u završnici. Igor Bišćan znao je da s “modrima” nema pretjeranog nadigravanja, zaigrao je s tri stopera i bokove ojačao Capanom i Tomečakom, stvorio dvostruki defenzivni blok na kojeg Zagrepčani nisu imali odgovor.


Prvih 12 minuta nije se događalo ništa posebno, da bi nakon prvog kornera Tomečak ostao na otvorenom udarcu na 18 metara, snažno “odapeo”, a Livaković se iskazao vrhunskom intervencijom. Lopta je opet završila u korneru, nakon Halilovićevog ubačaja iz kuta Petković je loše očistio loptu, a snalažljivi Čolak je lukavao iz blizine ugurao u mrežu – 0:1. Rijeka je povela nakon što je praktički “prešla centar”…


No, vodstvo kao da je oslobodilo malu “psihološku kočnicu” kod “bijelih”, samo četiri minute kasnije poduzetni Halilović opet je stavio na muke Livakovića dobrim udarcem iz daljine.



Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 6.742. Sudac: Damir Batinić (Osijek) – 6. Strijelci: 0:1 Čolak (13′), 0:2 Halilović (40′), 1:2 Oršić (64′), 1:3 Kvržić (85′). Žuti kartoni: Theophile, Gavranović (Dinamo), Capan, Čolak (Rijeka).


DINAMO: Livaković 6,5, Stojanović 5,5, Theophile 6 (78′ Hajrović -), Dilaver 6, Rrahmani 5 (46′ Leovac 6), Šunjić 6, Ademi 6, Olmo 5, Atiemwen 5 (od 46′ Gavranović 6), Oršić 6,5, Petković 6.


RIJEKA: Sluga 8, Capan 7, Escoval 6,5, Župarić 7, Punčec 7, Tomečak 7, Kvržić 8, Lepinjica 7 (od 74′ Lončar -), Pavičić 6,5, Halilović 7,5 (od 80′ Lončar -), Čolak 7 (od 83′ Puljić -). 



Dinamo je nastavio dominirati, a Rijeka se opet povukla, ali uspostavila bolju kontrole lopte u sredini u prvom obrambenom bloku. Dinamo je najbolju šansu u prvom dijelu imao u 31. minuti, Ademi je dao povratnu loptu za Oršića, a on s desetak metara, negdje oko “kreča” tukao preko gola. Rijeka je bila ustrajna kako je vrijeme odmicalo, a “modri” postajali sve nervozniji. Vidjelo se to i kod Bjelice na njegovom prostoru…


I onda je samoj završnici uoči odlaska na odmor uslijedio još jedan bljesak “bijelih”. Glavninu posla obavio je uporni Kvržić na desnom boku, iščeprkao loptu kraj Rrahmanija i ubacio u gustiš peterca, a Halilović se odlično snašao i gurnuo loptu u mrežu Livakovića – 0:2.