Pobjeda na oproštaju

VATROMET ZA KRAJ Robert Murić zapečatio drugo mjesto, bijeli se obranili od naleta lokosa

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke teškom mukom izborenom pobjedom potvrdili su drugu poziciju/Foto V. KARUZA

Nogometaši Rijeke teškom mukom izborenom pobjedom potvrdili su drugu poziciju/Foto V. KARUZA

Sve je to bilo osim lagane utakmice za Riječane. Lokomotiva je došla oslabljena i rasterećena te u završnici stvorila puno problema Bišćanovoj momčadi. Ponajviše po prikazanom u drugom poluvremenu "lokosi" su zaslužili i bod.



RIJEKA Kolo prije kraja, na ovosezonskom oproštaju od Rujevice, a u osvit finala Kupa, nogometaši Rijeke minimalnom su pobjedom nad “lokosima” zacementirali poziciju doprvaka. Poziciju koju su držali veći dio nastavka sezone, osvojivši je peti put u posljednjih šest sezona, ukupno osmi put u HNL-u nakon 1999. i 2006. godine. Na oproštaju pljesak igračima, pjesma i neizostavni vatromet.



Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 3.068. Sudac: Igor Pajač (Zelina) 6,5. Žuti kartoni: Puljić, Capan (Rijeka), Hujber, Ivanušec, Đurasek, Majstorović (Lokomotiva). Strijelac: 1:0 Murić (36′). 


RIJEKA: Sluga 7, Kvržić 6, Župarić 6,5, Punčec 6, Tomečak 6, Capan 6, Murić 7 (73′ Bušnja -), Halilović 6,5, Lončar 6, Acosty 5,5 (80′ Mamić), Puljić 5,5 (76′ Čolak -).




LOKOMOTIVA: Grbić 6, Hujber 6, Kolinger 6, Majstorović 6, Lecjaks 6,5, Mlinar 5,5, Đurasek 5,5 (73′ Radonjić 6), Burić 5,5 (53′ Kastrati 6,5), Ivanušec 6,5, Uzuni 6, Drožđek 5,5 (od 89′ Maružin -).



Sve je to bilo osim lagane utakmice za Riječane. Lokomotiva je došla oslabljena i rasterećena te u završnici stvorila puno problema Bišćanovoj momčadi. Ponajviše po prikazanom u drugom poluvremenu “lokosi” su zaslužili i bod. No, pokazalo se koliko je bio vrijedan treći ovosezonski gol Roberta Murića. Bio je to velik kapital vrijedan pobjede i drugog mjesta.Nakon što je Rijeka prvi dio pretvorila u jednosmjernu ulicu na “svoj mlin” u nastavku su Zagrepčani zagospodarili travnjakom. Predvođeni Ivanušecom u središnjici “lokosi” su prvo uspostavili ravnotežu, a zatim sve više stezali obruč oko “bijelih”. Do kraja domaći su opasno živjeli, izjednačenje je visilo u zraku, a vratar Sluga u nekoliko navrata opet izvukao svoju momčad.

Radonjićeva greda


U 67. minuti gosti su izveli brzu akciju po lijevom boku, Kastrati je podvalio loptu Ivanušecu na 15 metara, a on opasno tukao kraj gola.


Dvije minute kasnije Lecjaks je majstorski centrirao i uočio usamljenog Drožđeka koji je sa sedam metara slabo zahvatio loptu glavom, praktički iz matne situacije. Potom je bljesnuo i Uzuni, u 72. minuti napravio pravi “dar-mar” u domaćoj obrani, asistirao za Drožđeka koji je tukao iskosa, a Sluga obranio silovit udarac. Rijeka je opasniju akciju izvela tek u 79. minuti, Čolak je pogodio vratnicu, ali bio u zaleđu… U 87. minuti Sluga je oklijevao s ispucavanjem, sudac dosudio udarac za goste na 16 metara, a Lecjaks tukao kraj gola. Gosti su krenuli na sve ili ništa, posljednjem napadu priključio se i vratar Grbić, a nakon kornera u nadoknadi Radonjić je iz okreta pogodio gredu! Sučev zvižduk uskoro je odagnao strahove Riječana…


Riječki gard


Rijeka se u prvom poluvremenu predstavila s napadačkim gardom, gosti praktički osim kašnjenja Uzunija (4′) na otvaranju utakmice na ubačaj Hujbera nisu ozbiljno zaprijetili Slugi. Prvih 20-ak minuta bila je to uspavanka na kiši. A onda su “bijeli” dodali gasa svojoj napadačkoj igri i u nekoliko navrata u kratkom vremenu zaprijetili udarcima Murića i Puljića iznad grede, s tim da je Lončar zakasnio na jednu loptu u jako izglednoj situaciji.


U jeku riječke ofenzive Murić je izveo korner, a Punčec glavom zatresao mrežu, no pogodak je poništen. Ostalo je dvojbeno je li zbog prekršaja u napadu ili je lopta još ranije izašla izvan igrališta. U tom razdoblju igre posebno su za goste bili opasni Murićevi ubačaji iz slobodnih udaraca i kornera. Nakon novog Murićevog ubačaja iz kuta pokušao je atraktivno i Puljić. Udarac petom završio je u vanjskom dijelu mreže…


Sav trud i inicijativa “bijelih” isplatila se u 36. minuti. Nakon greške u domaćoj obrani jedna se lopta odbila kao “na tanjuru” za Murića na desetak metara koji je rutinski poentirao u lijevi kut nemoćnog Grbića – 1:0.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza