Matjaž Kek

Upozoravao sam da nas čeka teška jesen, svi u klubu moraju preuzeti odgovornost

Portal Novilist.hr

Nije problem u jednom čovjeku. Ako sam ja problem onda nema problema! Nitko nije iznad kluba. Svi moramo preuzeti odgovornost, a sve to do kluba jer je iznad svakog pojedinca - rekao je trener Rijeke nakon remija s Belupom



RIJEKA Matjaž Kek gostovao je u po običaju ponedjeljkom u kultnoj radijskoj emisiji Pod stijenama Kantride na valovima Radio Rijeke i u razgovoru s voditeljem Robertom Ferlinom otvorio dušu nakon domaćeg remija sa Slaven Belupom i još jednog rezultatskog neuspjeha.


– Činjenica je da smo u prvom poluvremenu puno toga zapucali, odigrali smo solidnu utakmicu, iako ima puno tehničkih pogrešaka koje nas spriječavaju da bi naša igra bila brža i okomitija – započeo je Kek. – Stvorili smo par šansi koje moraš zabiti. U drugom poluvremenu ulazak nije bio dobar, gosti su imali dvije prilike, a onda se uvukla nervoza i nesigurnost. Što je više utakmica tekla teže smo dolazili do šesnaesterca, ideja i lopta su nam bili spori. Na kraju nismo uspjeli dati gol. Kada je ekipa u ovavoj seriji gol ili dva bi puno značili 


Što napraviti, imate li ideju?




– Puno je mogućnosti: promjene u stožeru, promjena trenera… Puno smo razgovarali s igračima koji su u danim mogućnostima dali taj zanos i želju, ali prisutna je nesigurnost koja se vidi kako utakmica teče. E sada sigurno da se nešto mora poduzeti da bi se ta serija prekinula. Mi smo u klubu već razgovarali i razgovarat ćemo o tome, tražimo riješenja. Predsjednik je na putu, ali smo se čuli. Pokušat ćemo u narednim danima napraviti sve da bi pronašli riješenje kojim ćemo pomoći igračima da bi došli u pozitivan tonus. U nekim trenucima fali malo odlučnosti ili da se neka lopta odbije unutra, možda da nam se nešto sudi… Vrlo je upitna situacija na kraju utakmice u šesnaestercu. Prvi sam koji mora stati i što prije naći riješenje skupa s ljudima iz kluba.


Rekli ste da igrači daju sve od sebe u okviru svojih mogućnosti da li je problem u tome što te njihove mogućnosti nisu na razini ekipi koju ste primjerice imali prošloga proljeća iako se bitnije ne razlikuju?


– Ne mislim uspoređivati jednu generaciju s drugom.


Govorimo o mogućnostima?


– Ova ekipa je dosta dobro funkcionirala u pripremama, djelovala je poletno, iako sam već tada upozoravao da će biti izuzetno teška jesen. Normalno da velika očekivanja sobom donose i velika razočarenja. Da li su ciljevi utjecali toliko negativno na igrače meni je lako govoriti, a klubu malo teže. Individualna kvaliteta je takva da bi rezultati trebali biti bolji, a za rezultat je odgovoran trener. Razmišljanja su da s radom i više pozitivne komunikacije što prije izađemo iz krize.


Ciljeve je postavio predsjednik kluba Damir Mišković: dakle prolaz u skupine EL, što se nije ostvarilo i napad na titulu što izgleda kao utopija s obzirom na sedam bodova zaostatka za vodećim?


– Rezultatski ciljevi nisu ispunjeni. Ispadanje iz Europe je neuspjeh, a trenutno stanje na ljestvici nije onakvo kakvo smo željeli i postavili. Vrijeme će pokazati da li su ti ciljevi bili realni ili ne. Međutim, ne možeš se postaviti da budeš četvrti ili peti s obzirom na to što se dogodilo u Rijeci posljednjih godina.



Bilo je oprečnih povika s tribina tijekom utakmice?


– Navijači su uvijek u pravu! Oni plaćaju kartu i dolaze bodriti svoj klub, a ponekad kada nije dobro iskazuju svoje nezadovoljstvo. Reagirao sam i zadnji puta na neke povike i nisam u pravu, jer ipak je navijač taj koji navija za svoj klub. E sada da li se na kraju nađe netko tko na nogometni način iskazuje nezadovoljstvo… S time moramo živjeti. Previše puta su nas navijači nosili da bi iz toga radili problem. Da je pao gol ili dva svi bi rekli drugačije. Krenulo je naopako. Moramo dobro porazgovarati i proanalizirati da nađemo neko riješenje. Nije problem u jednom čovjeku. Ako sam ja problem onda nema problema! Nitko nije iznad kluba. Svi moramo preuzeti odgovornost, a sve to do kluba jer je iznad svakog pojedinca.


Što to znači ako sam ja problem?


– Znam da zajedno sa svojim suradnicima dajem sve od sebe, radimo skoro 24 sata na dan… Ne znam što bi još trebalo napraviti… Znam da će jedan pozitivan rezultat preokrenuti sliku odmah na drugu stranu. Nisam tip koji bi bježao od odgovornosti. Normalno da se u ovakvim situacijama prvo priča o treneru i neću se skrivati. Malo duže vremena sam tu i poznajem mentalitet, shvaćam i ovo razočaranje. Morat ćemo dobro potegnuti da povratimo povjerenje u vlastite mogućnosti. Imamo i dosta peha s ozljedama. Nakupilo se puno toga i previše u kratko vrijeme… – rekao je između ostaloga Kek u mikrofon Robertu Ferlinu.