Vanja Gregorović

Trener koji je prvi “otkrio” Ivana Lepinjicu: ‘Bio je među najnižima, ali odmah se vidjelo da ima ono nešto’

Marko Cvijanović

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kod Ivana me privukao njegov smisao za igru, osjećaj za prostor i pas, a bio je i dobro tehnički potkovan – kaže Gregorović



RIJEKA Ivan Lepinjica preko noći je iskoračio na veliku scenu i među »velike dečke«. O njemu se piše i govori, njega iz utakmice u utakmicu prate skauti mnogih velikih klubova, sutra na Rujevicu stižu novi potencijalni »kupci«, a čelnici Rijeke već razmišljaju o cijeni što se penje do šest milijuna eura.


Lepinjičina priča iz današnje perspektive izgleda kao bajka, ali tko je to mogao pretpostaviti prije pet i više godina kad je tek dolazio u Rijeku? Recimo, Vanja Gregorović, nekadašnji trener u omladinskom pogonu riječkoga prvoligaša, koji je prvi zapazio Lepinjičine nogometne sposobnosti.


– Gledao sam ga na utakmicama selekcija hrvatskih nogometnih središta, vidjelo se odmah da ima ono nešto. Zanimljivo, i brat Igor je bio dobar, i on je kasnije došao u Rijeku, ali Ivan ga je nadmašio. Obojica su stigli na moju preporuku, sjećam se da je Ivan prvi put za Rijeku zaigrao na turniru u Vukovaru kao posuđeni igrač Pazinke, nije imao još ni 14 godina i znam da je u tom razdoblju na njega i Dinamo bacio oko, ali uspjeli smo ga dovesti u Rijeku – kaže Vanja Gregorović, koji je otprilike u isto vrijeme struci na čelu s Predragom Stilinovićem preporučio i Denisa Bušnju.




– Zanimljivo, Bušnja i Lepinjica bili su među najnižima u svojoj generaciji, Ivan se tek poslije izdužio. Što se Ivana tiče, ono što me privuklo je njegov smisao za igru, osjećaj za prostor i pas, a uza sve to bio je i dobro tehnički potkovan. Tada je voditelj omladinske škole u Rijeci bio Predrag Stilinović, koji je od nas trenera tražio detaljna izvješća o svakom igraču kojega bismo kanili dovesti, morali smo za sve njih imati svojevrsno pokriće. Pritom je dosta važno bilo i to što je sportski direktor Srećko Juričić baš u to vrijeme dogovarao s Pazinkom svojevrsnu suradnju, pa su nam čelnici Pazinke maksimalno izašli u susret kad je Ivan trebao postati igrač Rijeke. Naravno, veliku ulogu u cijeloj priči odradila je i Lepinjičina mama koja je donijela konačnu odluku da Ivan nastavi karijeru u Rijeci.


Gregorović je posebno bio ponosan kad je Lepinjica nedavno debitirao na Rujevici protiv Osijeka i u svom prvom seniorskom nastupu pred riječkom publikom postigao prvijenac. Scenariji nije mogao biti ljepši.


– Naravno da mi je bilo drago, odigrao je odlično tu utakmicu i još zabio gol. Naravno da mu je poslije te utakmice i samopouzdanje dodatno naraslo, probio je led, bilo mu je lakše igrati u utakmicama koje su slijedile. Lijepo je saznanje kada znaš da je onaj mali Ivan iz pionirskih dana izrastao u pravog igrača.


Budući da život često zna biti nepravedan, u nogometu pogotovo, Gregorović je Lepinjičin igrački uzlet dočekao daleko od Rujevice s koje je morao otići bez objašnjenja. Otkaz je dobio – pismenim putem, a danas umjesto riječkih, školuje američke nogometaše!?


– Dobio sam poziv od nekadašnjeg igrača Orijenta, Dannyja Budimira, koji je u Chicagu po okončanju igračke karijere otvorio menadžersku agenciju. On je s jednom američkom selekcijom stigao na Memorijalni turnir vukovarskih branitelja za pionire, pomažem mu u skautingu i treninzima. Iz Rijeke sam otišao prije tri godine, s jedne strane mi je postalo lakše, jer sam se tih godina kao voditelj selekcija igrača do 15 godina puno iscrpio. S druge strane, naravno da sam bio jako razočaran, pogotovo načinom na koji sam morao otići. Nisam zaslužio tako nešto, jer sam u to što sam radio uvijek davao cijeloga sebe. Nema veze, i takva iskustva u životu katkad dobro dođu. Idemo dalje – zaključio je Gregorović.