Remi s mrljom

Sudac Jović uzeo Rijeci pobjedu u Velikoj Gorici, snimka ne otkriva je li Čolak igrao rukom

Denis Frančišković

Sudac Fran Jović nakon utakmice u Velikoj Gorici/D. KOVAČEVIĆ

Sudac Fran Jović nakon utakmice u Velikoj Gorici/D. KOVAČEVIĆ



VELIKA GORICA U 90. minuti Čolak je na ubačenu loptu Štefulja poletio zrakom i zabio, lopta se zakoprcala u kutu Kahline, a najbolji Rijekin strijelac potrčao slavljenički prema tribinama. Poletjeli su mu i njegovi suigrači u zagrljaj, ali sve je za Rijekinu momčad bilo kratkog daha. Suca Jovića alarmirali su iz VAR sobe, glavni arbitar je otišao u podnožje tribine pogledati snimku pogotka. Jović je procijenio da je u skoku Čolak igrao rukom, no, barem sudeći po raspoloživoj TV snimci ostalo je dvojbeno, je li u pitanju rame ili nedozvoljena igra rukom…


Tvrdi protivnici podijelili su bodove u puno boljoj utakmici u prvom poluvremenu kada su bijeli brojnim promašajima propustili kapitalizirati puno konkretniju igru, igru s više energije i maštovitosti. U nastavku kao da im je ponestalo goriva. Rijeka je bila jako blizu slavlju nakon pet posljednjih poraza od Velikogoričana, no sve je ostalo na prvom remiju u međusobnim ogledima. Bijeli na slavlje nad Goricom čekaju tako već 568 dana ili godinu i pol.


Drugo poluvrijeme nije donijelo toliko sadržaja kao prva dionica susreta, ali ostalo je na sličnom planu dinamike kao i vrlo dobro otvaranje susreta. Igra se obostrano malo više otvorila, no i dalje se puno više pažnje posvećivalo tome kako sačuvati vlastita vrata. Kao da se znalo da jedan pogodak sigurno prelama utakmicu…Najbolju šansu početkom nastavka imao je Lovrić i to iz prekida. Ponajbolji domaći igrač iz slobodnog udarca s 22 metra dobro je prebacio živi zid, a lopta pogodila vanjski, gornji dio vratnice. Rijeka je u odnosu na vrlo dobrih prvih 45 minuta izgubila malo na ritmu i sadržaju, a Velikogoričani stvorili nekoliko obećavajućih prigoda ispred Pandura, bez prave završnice. U 83. minuti dobro je iz slobodnog udarca “potegao” i Hamad, ali Pandur se još bolje ispružio i sačuvao mrežu. Domaći su do gola mogli i u 88. minuti, Mathieu je ubacio, a Ndiaye glavom tukao kraj gola. Rijeka je ostavila puno bolji dojam u prvom poluvremenu u kojem je nakon sramežljivog starta dominirala posjedom, energijom, nadmoći u vezi i šansama. Bijeli su propustili realizirati tri stopostone prigode, a na životu je domaće držao izvrsni vratar Kahlina koji je do održavao susret u egalu. Da je bilo više koncentracije u završnici Rijeke je možda već u prvom poluvremenu mogla riještiti pitanje pobjednika…No, susret je bolje otvorila Gorica, domaći igrači bili su agresivniji i prijetili dugim loptama i čestim ubačajima te kornerima. Posebno opasni u kreaciji tih akcija bili su Špikić i Lovrić. U 10. minuti Raspopović je utrčao iz drugog plana i s 15-ak metara pucao kraj same vratnice. S druge strane u 15. minuti Šikić je ubacio iz slobodnog udarca s desnog boka, a najviši u skoku Ndiaye glavom tukao malo kraj stative. Ipak, kako je utakmica odmicala igra domaćih je sve više kopnila, a Rijeka rasla na svakom planu.


Gradski stadion. Gledatelja: 2.137. Sudac: Fran Jović (Zagreb)  5,5. Žuti kartoni: Jovičić, Čabraja, Čanađija, Lovrić (Gorica), Escoval, Čolak, Velkovski, Smolčić, Halilović (Rijeka). 




GORICA: Kahlina 7, Muhammed 5 (od 41′ Hamad) 6, Steenvoorden 6,5, Jovičić 6,5, Čabraja 6,5, Čanađija 6, Babec 6 (od 86′ Maslowski -), Dvorneković 6, Špikić 6,5 (od 66′ Mathieu 6), Lovrić 6, Ndiaye 5,5.


RIJEKA: Pandur 6,5, Escoval 6,5, Velkovski 6,5, Smolčić 6, Raspopović 6 (od 74′ Braut -), Halilović 6,5, (od 71′ Gorgon -), Lepinjica 6,5, Lončar 6, Štefulj 6,5, Andrijašević 6,5, Čolak 5,5.


 



Posebno propusno bilo je ne desnom boku domaćih gdje je Muhammed napravio nekoliko neshvatljivig pogrešaka. Prva je donijela stopostotnu šansu bijelima kada je isti igrač servirao loptu Štefulju, on je majstorski dodao do usamljenog Čolaka na pet metara koji je dosta ležerno, bez pravog poteza u padu tukao i pogodio vratnicu. Domaći gledatelji su odahnuli, bila je to prigoda koja se ne propušta…Nakon toga Rijeka je uhvatila dodatni zalet, oslobodila se u igri i unijela u nju više tempa. U 30. opet je Muhammed pogriješio u dodavanju, a u završetku akcije Halilović sa 16 metara tukao pravo u Kahlinu. Opasno za domaća vrata bilo je i u 34. minuti, domaći su bezuspješno tražili prekršaj, Lončar u nastavku akcije milimetarski pronašao Čolaka koji je iz voleja loše zahvatio loptu. 


Riječani su do kraja poluvremena imali još dvije velike prilike. Prvo je Halilović (35′) nakon dobro izrađene akcije s 15 metara tukao u sami kut Kahline koji je vrhunski reagirao i izbacio loptu u korner. A onda je u 39. Lončar u dugom sprintu sa svoje polovice pobjegao Muhammedu, utrčao u šesnaesterac, a potom kao da mu je ponestalo daha, tukao je pravo u Kahlinu koji je pritom opet sjajno reagirao.