Upozorenje bijelima

Sindrom reprezentativne stanke: “Rijeci” se u Vinkovcima ne smije ponoviti Osijek ili Koprivnica

Ivan Volarić

Imperativ pobjede – Filip Bradarić, Goodnes Ajayi, Haris Handžić, Muhammed Kabiru i Alexander Gorgon na Brnasima / Foto Roni Brmalj

Imperativ pobjede – Filip Bradarić, Goodnes Ajayi, Haris Handžić, Muhammed Kabiru i Alexander Gorgon na Brnasima / Foto Roni Brmalj

Utakmica protiv Cibalije dobiva na težini ako se zna da sedam dana nakon gostovanja u Vinkovcima na Rujevicu dolazi jedini konkurent u borbi za naslov prvaka – Dinamo



RIJEKA – Nedjeljnim gostovanjem u Vinkovcima nogometaši »Rijeke« nastavljaju svoje krstarenje prvoligašim vodama nakon prve reprezentativne stanke ove sezone. Iako se na Rujevici vode izlizanom krilaticom kako je najbitnija prva iduća utakmica, jasno je da utakmica protiv »Cibalije« ima puno veći značaj stavi li se u kontekst derbija s »Dinamom« na Rujevici sedam dana kasnije i prvog izravnog sudara dvaju jedinih kandidata za naslov prvaka ove sezone. Potpuno jasno je da derbi na Rujevici neće biti dočekan u istom raspoloženju ukoliko Riječani neplanirano ispuste poneki bod na tradicionalno nezgodnom gostovanju ili ako »bijeli« u pobjedničkom raspoloženju dočekaju »modre« i priliku da pobjedom pobjegnu na tri boda prednosti nakon prve četvrtine prvenstva.


»Rijeka« je na papiru u Vinkovcima veliki favoriti i sve osim pobjede bilo bi iznenađenje. Uostalom, »Hajduk« je nedavno sa svojom drugom momčadi svladao povratnika u prvoligaški razred pred njegovim navijačima, a »bijeli« su tog »Hajduka« nedavno »razmontirali« na Poljudu. Sve su to, naravno, samo pretpostavke utemeljene na nekim činjenicama koje u nogometu ponekad znaju donijeti potpuno drugačije rezultate.


Propuštena prilika


Nogometaši »Rijeke« prošle sezone također su vodili utrku s »Dinamom« za prvo mjesto. »Rijeka« je prvi put u novijoj povijesti ušla u prvenstvo s jasnom izraženom željom da bude prva, a te ambicije potkrijepila je i brojnim ulaganjima u igrački kadar. Ništa drugačija nije situacija ni ove sezone uz jednu bitnu razliku – klub je zajedno s dijelom igrača i trenerom iskusniji za sve ono kroz što je prošao prošle sezone, a posebno onu jesensku epizodu tijekom koje je zapravo »Rijeka« propustila postati nešto više od prijetnje »Dinamu«.





– Svakom treneru teško pada pauza u prvenstvu zbog toga jer momčad uhvati određeni ritam prvenstvenih utakmica, a pogotovo ako momčad prate pozitivni rezultati. Igrači postupno ulaze u formu i naravno da se onda u desetak dana koliko traje stanka izgubi nit. »Rijeka« je prošle sezone imala dosta reprezentativaca, ove sezone ih je puno manje. Što je manje igrača odsutno to je bolje i lakše se vratiti pravi ritam iako nije isto trenirati i igrati, a pogotovo nije isto prvenstvene i prijateljske utakmice.


Teško je držati natjecateljsku tenziju unutar momčadi kad nemate igrača na treningu i ako nema prvenstvenih utakmica. Ponekad dolazi do opuštanja nakon čega se teško vratiti. Pretpostavljam da je u »Rijeci« dosta utjecala činjenica da je prošle sezone bilo puno reprezentativaca. Dovoljno je da igrač izostane desetak dana da bi se izgubio ritam i osjećaj za borbu za bodove – kaže Davor Dželalija, nekadašnji napadač »Rijeke« i trener »Krka«, lidera Treće HNL – zapad, koji uoči kup ogleda s »Lokomotivom« juri u drugoligaškom ritmu.



Najjednostavnije rečeno: Riječani prošle jeseni jednostavno nisu bili kadri kazniti neuvjerljive »Dinamove« partije na koje je, osim brojnih afera vezanih uz obitelji Mamić, sasvim sigurno utjecalo i igranje u Europi. Riječani su u jednom trenutku pobjegli na četiri boda prednosti (16. kolo) na čelu ljestvice, no u samo četiri kola prosuli su taj kredit i našli se na dva boda zaostatka. »Bijeli« su i na proljeće uspjeli neposredno uoči izvravnog ogleda s »Dinamom« na Rujevici doći na dva boda zaostatka (28. kolo), no ponovo su (pre)brzo izgubili tu prednost pa su »modri« doputovali na derbi u Rijeku s lagodnom prednošću od četiri boda koju su do kraja prvenstva uspjeli i udvostručiti.


Europski poučak


»Osijek«, »Inter« i »Slaven Belupo« klubovi su na kojima su se slomile riječke ambicije prošle sezone, a koji su imali tu sreću da su natrčali na Riječane neposredno nakon reprezentativnih stanki koje su izazivale značajne probleme u igri visokoturažne momčadi u kojoj je mnogo toga ovisilo o voljom momentu i energetskom utrošku svih 11 igrača. »Rijeka« je domaćom pobjedom nad »Splitom« u 16. kolu uplovila u stanku sa četiri boda prednosti početkom studenog.



– Nisam uključen u trenažni proces momčadi, a za potpunu dijagnozu problema trebalo bi analizirati svakog pojedinog igrača koji je bio odsutan u stanci zbog reprezentativnih obveza. Vjerujem da se, s obzirom na činjenicu da je sada manje reprezentativaca, ova stanka neće odraziti na igre momčadi kao ranije. Puno energije se gubi na putovanjima, ne toliko na utakmicama. Zato je bitna regeneracija. Znam, netko će sada reći da »Rijeka« prije dvije godine nije imala tih problema, a igrala je EL i prvenstvo na visokoj razini.


Međutim, tada se ipak rotiralo malo više igrača. Kek sada ima slatke brige u svlačionici, ima skup odličnih igrača i vjerujem da će pronaći dobitnu formulu za dobiti utakmicu u Vinkovcima. Gotovo sam siguran da neće igrati svi reprezentativci, odnosno da će trener napraviti simbiozu od onih koji su se vratili iz reprezentacije i onih koji su se pokušali nametnuti u stanci. Najbitnije da ima dovoljno unutarnjih rezervi kako bi se prevladali mogući problemi s formom pojedinih igrača – kaže Igor Tkalčević, nekadašnji branič i trener u omladinskom pogonu »Rijeke«, trenutno na funkciji trenera četvrtoligaša »Lošinja«.



Trinaest dana kasnije Riječani su remizirali u Gradskom vrtu, a onda nakon minimalne pobjede nad »Istrom 1961« nisu uspjeli svladati »Inter« u Zaprešiću i »Slaven Belupo« pred svojim navijačima. Šest bodova bačenih u vjetar u četiri kola »Dinamu« su bili dovoljni da se vrati na čelo poretka s dva boda prednosti. I u 28. kolu sredinom ožujka ove godine »Rijeka« je otišla na stanku sa dva boda zaostatka (Rijeka je imala Dinama na Rujevici i bolji međusobni u slučaju pobjede!) zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi nad »Interom« (4:0) da bi nakon stanke uslijedilo gostovanje u Koprivnici i remi bez pogodaka nakon kojega su se u potpunosti ugasile one realne riječke ambicije da postane prvak.


Momčad »Rijeke« igrala je dvije godine zaredom skupine Europske lige. Za HNL okvire izuzetno naporan ritam »bijeli« su podnosili začuđujuće dobro, iskazavši pritom zavidnu stabilnost i zrelost, neovisno o tome što trener Matjaž Kek nije po nekoliko tjedana uspio odraditi trening bez da je bio podređen utakmici.


Natjecateljska tenzija


Tjelesno dobro spremna momčad očito je održavala visoku formu kroz utakmice igrane na europskoj razini. Budući da su već druge sezone zaredom igrači »Rijeke« bez utakmica u skupini Europske lige trener Matjaž Kek mora pronaći alternativne načine da u momčadi zadrži natjecateljsku tenziju i pobjednički ritam, te da njegova momčad nakon ove stanke nastavi tamo gdje je stala uoči nje.



– Ovo prije svega nije više momčad koja nema rješenja uslijed izostanka ponekog igrača, koji možda nije u formi ili je zbog nekih drugih problema van nekog optimalnog stanja. »Rijeka« ima dovoljno širok izbor kvalitetnih igrača tako da se u svakom trenutku može sastaviti momčad koja se ne mora bojati nastavka prvenstva, odnosno gostovanja u Vinkovcima. »Rijeka« je već pokazala u dosadašnjim utakmicama da se može bez svakoga…


»Rijeka« ima kvalitetu, zna što hoće i uz »Dinamo« predstavlja klub koji može vladati HNL-om. Sigurno je s druge strane da neće biti lako u Vinkovcima. Bio sam gore i znam da će »Rijeku« dočekati dobra atmosfera, navijači su ti koji će dati dodatni motiv igračima »Cibalije«. Osim toga u »Cibaliji« ima igrača koji mogu zaprijetiti »Rijeci« i kazniti svako opuštanje. Očekujem tešku utakmicu, »Rijeka« može imati problema ako uđe olako u utakmicu. Što se igračke kvalitete tiče tu je sve jasno, »Rijeka« ima niz igrača koji su bili ili su reprezentativci svojih zemalja. Bitan je samo kvalitetan odnos – kaže Damir Milinović, bivši kapetan »bijelih« i jedini Riječanin među trenerima u klubovima Prve i Druge HNL (Gorica).



Bilo bi nedopustivo da jedna, za hrvatske prilike igrački moćna skupina, igrača druge godine zaredom gubi bodove vrijedne prvenstva u ogledima s momčadi iz donjega doma poput »Cibalije«. »Rijeci« se jednostavno ne smije u Vinkovcima ponoviti Koprivnica ili Zaprešić! Matjaž Kek i njegovi odabranici moraju učiniti sve da momčad i navijači dočekaju derbi na Rujevici u idiličnom ozračju.