Pod riječkom urom O. Rivettija

Šampionska Rijeka teče uzbrdo…

Orlando Rivetti

 Matjaž Kek morat će, definitivno, pokušati s tom rezervnom varijantom otvoriti suparničku kutiju sardina kada je lopta spora, a nema igre jedan na jedan, agresije u suparničkom kaznenom prostoru.



U svibnju je šampanjac tekao potocima, sada jesenska Rijeka teče uzbrdo… Jedan bod u pet prvenstvenih susreta. Hajdukovci (riječki) mašu s najnovijom ljestvicom HNL-a, nakon što su Splićani s novim trenerom, Željkom Kopićem, dobili Istru i pretekli Riječane. Dinamo je u džep strpao pola naslova (40 bodova), ima dvanaest bodova više od Hajduka i Osijeka (28), a čak četrnaest više od aktualnog prvaka. Teško je natjerati vodu da teče uzbrdo…


Pobijediti nije sve u nogometu i sportu, jednostavno je jedino bitno, najvažnije. Sve ostalo su suze (Buffonove su sada novi simbol tuge…), rasprave i stare, jučerašnje novine, dobre da bi se zamotala riba ili napunili cipele. Kvaliteta nije često dovoljna da bi se upisali bodovi, o čemu najbolje svjedoči susret s Interom. Zaprešićani su »odbili igrati«, zabarikadirali su se u svoj kazneni prostor… I osvojili bod. Rijeka je izvela čak 18 udaraca iz kuta, držala suparnika u šahu, ali… Maurizio Sarri, trener Napolija, ima nadimak »genij« kada su u pitanju prekidi. Posebice udarci iz kuta. Dok je bio trener Empolija, Englezi su dolazili analizirati i crtati kombinacije. Sarri ima 33 kombinacije udarca iz kuta, a prije svake utakmice uvježbava četiri, zavisno o tome koje su karakteristike sljedećeg suparnika. Matjaž Kek morat će, definitivno, pokušati s tom rezervnom varijantom otvoriti suparničku kutiju sardina kada je lopta spora, a nema igre jedan na jedan, agresije u suparničkom kaznenom prostoru.


Igranjem na tri razboja, HNL, Kup, i Europska liga, Rijeka s puno novih igrača, ima premalo vremena za uigravanja linija. Stvaranje igre na tragu prošlosezonske, kada je to bio čisti užitak. Bitnije od teorije »kvaliteta je kakva je…« Jer, upravo je Kek taj »čarobnjak« koji je prošle sezone na Rujevicu donio dvostruku krunu, a Rijeka je igrala očaravajući nogomet u prvom dijelu sezone. Iz te momčadi otišli su, neću kazati samo, ali nema Ristovskog, Andrijaševića i Bezjaka koji je bio na posudbi. Nema Andrijaševićeva presinga na loptu, Bezjaka na igrača, asistencija Ristovskog… Ali otići će i drugi, uskoro. U tome jest ključ, mentalni problem ove ekipe. Od Keka, kandidata za izbornika Slovenija, do Gavranovića i Vešovića, koji su na izlaznim vratima… Nema pritiska ni presinga Damira Miškovića, predsjednika kluba. Uostalom, ne bi bilo normalno da Rijeka bude i ove sezone dominantna kao u onoj koja je ostala za nama, a ostat će zauvijek zapisana kao najuspješnija u povijesti HNK Rijeka. Bez obzira na to što je šest poraza u šesnaest prvenstvenih rundi, ipak malo previše. Zabrinjavajuće. Matjaž Kek nije uspio nametnuti svoju filozofiju »agresije, trke i popunjavanja prostora«. Momčad često pada na ispitu iz »kolektivne obrane«, dok je prema naprijed lako predvidljiva i – spora.




Odigrali su Riječani 28 utakmica na tri kolosijeka, predstoji im još sedam (četiri u HNL-u) u ovoj kalendarskoj godini. AEK-a u Ateni sutra i Milan na Rujevici, 7. prosinca, sigurno su najslađi dio kolača. Utakmica za koje se živi. Zanimljivo je da su Riječani u Europi bili bolji na gostovanjima, Milano (izgubili u 94. minuti…) i Beču (3:1) nego na svom terenu, gdje su izgubili oba susreta. AEK-a je tvrda kost, ali Rijeka nema što izgubiti. Predstavlja hrvatski nogomet, mora pokušati sve. Matjaž Kek je u boljoj formi kada mora igrati protiv jačih, europskih suparnika, nego u situacijama kada se mora suprotstavljati recimo – Interu. Svaka usporedba kvalitete bio bi uvreda za nogomet.


Polusezona završava sredinom prosinca, Matjaž Kek će sigurno podvući crtu, objasniti zbog čega su mnoge predstave bile ispod razine Rijeke, iako je suludo tražiti obranu naslova prvaka, osvajanje je bila senzacija, i što može obećati s igračima na raspolaganju za proljetni nastavak. I utješna nagrada, Rabuzinovo sunce, bio bi veliki uspjeh, pored gladnih vukova iz Maksimira, Poljuda i osječkog Gradskog vrta. Rijeka je do sada prosula previše prvenstvenih bodova. Šest poraza kao šest udaraca u bradu.


Da mi je biti muha na zidu Miškovićeve kancelarije na Rujevici i slušati Kekova objašnjenja…


Teško je natjerati vodu da teče uzbrdo, Keka da se javno ispovjeda!