Komentar Orlanda Rivettija

Rumunj Florentin Matei dijelio bombone

Orlando Rivetti

foto: Vedran Karuza

foto: Vedran Karuza

Kao da je nakon sat vremena jedini »uljez« ostao Matei. S razlogom. Osim što je dvaput pogodio »drvo«, majstorskim izvedbama, podijelio veliki broj lopti, napravio je i ono najvažnije, asistirao Gorgonu za pogodak. Nakon više od sat vremena Puljani su morali potpisati kapitulaciju.



Riječani su upisali i treću pobjedu zaredom u HNL-u. Sve na svojoj Rujevici. Prvo gostovanje je, nakon domaćeg susreta sa Salzburgom, u ponedjeljak (21) u Osijeku. Nakon Slavena i Rudeša pali su i Puljani. Očekivani ishod, iako se znalo da neće biti laka utakmica. Neizvjesnost je, naime, trajala više od sat vremena, iako je bilo samo pitanje vremena kada će Halubajac Ivušić na vratima Puljana potpisati predaju. Jer, Rijeka je bila goropadna, posebno u nastavku kada je podignula razinu agresivnosti i brzine. Akcije su postale brže i smišljenije.


Darko Raić Sudar kao da je taktiku slagao u najvećem hrvatskom prerađivaču ribe, u rovinjskoj »Mirni«. Riječani  u prvom poluvemenu nisu uspjeli otvoriti istarsku kutiju sardina. Puljani su se disciplinirano i organizirano branili, čekali neku munju iz kontranapada… Riječani Miloš na jednoj i Bertoša na drugoj strani uz pomoć suigrača, svi iza lopte, zatvarali su bokove, Hebera i Gorgona. Loptama je suigrače hranio Florentin Matei, uglavnom iz prekida.


Zaigrao je od početka Matej Jelić, što je bilo očekivano nakon što je u najavi utakmice Rijekin trener »taktizirao«, tvrdio da se ne slaže da je potpuno spreman i vidi se da je promijenio klub, pa mora pohvatati konce igre. Ako se neće »uigravati« protiv Puljana, kada će biti spreman za aktiviranja topa, što se od njega očekuje.




Nakon silnih pohvala za igru u prvom poluvremenu, veličanstvenu izvedbu u Salzburgu, Matjaž Kek je uoči susreta s Puljanima »magnetskom rezonancom« utvrdio da u sastavu problem nije bio u mišićima (snaga), nego u glavama (psiha). Ritam na koji se igrači moraju naviknuti. Naravno, kao prvaci Hrvatske i jedina momčad na našim prostorima koja igra – europski.


Matjaž Kek je oko Jelića složio Hebera, Mateija i Gorgona u rasporedu 4-2-3-1. Matei u Adrijaševićevoj ulozi iza prvog napadača. Odradio je veliki posao, dvaput pogodio prečku iz slobdnoh udaraca. Umjesto tandema Gavranović – Gorgon, dvojac Jelić-Matei! Nije im puno pomogao Heber na »desnom krilu«, koji je u sastavu prepustio mjesto »razaraču« Vešoviću.


Počeo je Kek bez četvorice standardnih, dok Prskalo nije bio niti na klupi. Traži nova rješenja, želi imati jasniju sliku tko može s kim igrati. Budući da Riječani nisu bili u stanju probiti pulski bunker, nakon Vešovića, Kek je aktivirao i »švicarskog lisca« kaznenih prostora, Gavranovića. Elegancija za snagu (Jelić).  Kao da je nakon sat vremena jedini »uljez« ostao Matei. S razlogom. Osim što je dvaput pogodio »drvo«, majstorskim izvedbama, podijelio veliki broj lopti, napravio je i ono najvažnije, asistirao Gorgonu za pogodak. Nakon više od sat vremena Puljani su morali potpisati kapitulaciju.


Kek je vukao dobre poteze, znao je što hoće s prvom postavom. Dobio je Mateija, a Jelić će biti sve ubojitiji. Jučer nije bilo sreće…