Anketa

“Rijeka mora igrati svoju igru”: Bivši “bijeli” o šansama u uzvratu na Rujevici

Ivan Volarić

Rijeka bi po meni samo trebala odigrati utakmicu u svojem stilu, kao što uvijek igra pred svojim navijačima – kaže Milinović



RIJEKA Damir Milinović jedan je od bivših prvotimaca »Rijeke« (Mladenović, Pokrivač, M. Pamić…), koji je za svoje bogate igračke karijere nosio dres »Salzburga«.


Doduše, »Mlinka« se nije dugo zadržao u Mozartovu gradu. Sakupio je tek desetak prvenstvenih nastupa. Prošlo je od tada 12 godina…


– Uzvrat će sigurno za gledatelje biti još zanimljiviji nego prva utakmica koju je »Rijeka« dobro odigrala, a mogla je, da je realizirala neke od šansi u prvom poluvremenu, puno toga riješiti i prije uzvrata – nudi Milinović svoje viđenje »prvoga poluvremena« ovoga sraza u kontekstu uzvrata ove srijede. – »Salzburg« je bio bolji u drugom poluvremenu, ali ničim me nije impresionirao, niti je pokazao da je top momčad iz lige petice. »Rijeka« ih se ne mora bojati, djeluje bolje igrački, a sigurno da će prednost predstavljati brzi teren na Rujevici. Dok se »Salzburg« adaptira na te uvjete, imat će velike probleme i »Rijeka« bi u tom razdoblju mogla dati gol. To ne znači da će biti lako, uostalom Austrijanci su pokazali da su jako opasni iz kontri. Morat će se paziti na to, ali isto tako realizirati šanse koje će se pružiti.


Kekova uloga 




Milinovićev nekadašnji suigrač iz »Rijekine« svlačionice, Elvis Brajković, slično je doživio prvi ogled na »Red Bull Areni«.


– »Rijeka« ima velike šanse za prolazak. Utakmica u Salzburgu, pogotovo prvo poluvrijeme, pokazali su da je »Rijeka« bolja momčad u ovom trenutku. »Rijeka« djeluje puno homogenije i uigranije, ne srlja za razliku od ekipa »Salzburga« koja juriša. Donekle razumljivo, jer riječ je o mladoj i agresivnoj ekipi. Ako »Rijeka« bude igrala pametno kao u prvoj utakmici, izborit će prolaz.


I bivši direktor »bijelih« Mario Rubeša (bio je u klubu kada je Rijeka prodala Manuela Pamića Salzburgu za milijun eura odštete!) optimistično gleda na ovaj sraz.


– »Rijeka« ima više nego obećavajući rezultat iz prve utakmice. Siguran sam da će i u uzvratu ponoviti dobru igru. Trener Matjaž Kek uvijek je u ovim utakmicama znao postaviti momčad da se barem ravnopravno nosi s europskim suparnikom. Mislim da će biti zanimljiva utakmica i da neće završiti bez golova, jer jedni i drugi će napadati. »Rijeku« će gurati publika, a »Salzburgu« treba pobjeda da bi prošao.


S obzirom na povoljan rezultat iz prve utakmice dvojba je da li nešto mijenjati u pristupu ovoj utakmici ili jednostavno jurnuti po pobjedu, te probati što ranije gol(ovima) potvrditi prolaz.


– »Rijeka« se ne treba prilagođavati suparniku ili rezultatu već igrati svoju igru – tvrdi Milinović. – »Rijeka« se ne treba nikoga bojati, ne treba se bojati da će ih »Salzburg« nečim posebno iznenaditi. »Rijeka« bi po meni samo trebala odigrati utakmicu u svom stilu, kao što uvijek igra pred svojim navijačima. Ovoga puta imat će iza sebe i punu sjevernu tribinu. Vjerujem da neće biti problema za prolaz


Austrijanci će napasti 


Brajković smatra da bi način igre »Rijeke« mogla utjecati i činjenica da će Austrijanci doći na Rujevici igrati krajnje otvoreno i ofenzivno.


– Prije svega, pretpostavljam da će utakmica biti jednaka kao u Salzburgu – govori Brajković. – Austrijancima nije velika razlika igrati kući ili u gostima i oni će se pokušati nametnuti na Rujevici neovisno o rezultatu prve utakmice. Poznavajući njihov mentalitet, oni će doći na Rujevicu zabiti gol ili dva. To je prilika »Rijeci« da proba odgovoriti čvrstim blokom i kroz kontre i polukontre ugroziti njihov gol. Mislim da je to velika šansa jer ne čini mi se najsigurnijom njihova zadnja linija, posebno mladi i neiskusni stoperi. Zadnja linija »Salzburga« je šansa »Rijeci«! »Rijeka« se može malo povući, ali ne može i ne smije na Rujevici igrati potpuno zatvoreno. Pun stadion će sigurno igrače gurati prema golu, tu, naravno, treba zadržati prisebnost jer igrači »Salzburga« su jako opasni iz kontri.


Rubeša, poput Milinovića, misli da »Rijeka« ne treba apsolutno ništa mijenjati već odigrati svoju uobičajenu partiju na Rujevici.


– »Rijeka« kod kuće igra napadački, ali pametno i organizirano. Sumnjam da će Kek tu nešto posebno mijenjati, odnosno prilagođavati suparniku ili rezultatu. »Rijeka« će igrati organizirano i odgovorno, ali s jasnom idejom da zabije gol koji može puno toga riješiti. Ne vjerujem da će se igrati s idejom da se čuva rezultat iz prve utakmice. Teško je svih 90 minuta tako funkcionirati, uostalom uvijek postoji mogućnost da »Salzburg« svojom kvalitetom u vršku napada postigne neki pogodak. Imam veliko povjerenje u trenera Keka i stručni stožer, oni će sigurno dobro pripremiti momčad za ovu utakmicu – rekao je Rubeša.