Osvrt Orlanda Rivettija

Riječani zbrajaju golove i bodove…

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Autoritetom šampionske momčad nogometaši Rijeke osvojili su planirane bodove u susretu s novim članom HNL-a, Rudešom. Sve osim takva ishoda bilo bi iznenađenje, ali put do do uspjeha bio je trnovit. Rudešani su igrali do kraja, pokazali da će biti tvrd orah i najjačim klubovima u HNL-u. Riječani nisu blistali, ali je na kraju presudio kvalitet. Riječani su došli do uvjerljive pobjede u završnici susreta.


Uigravati linije i momčad, posebice onu »napadačku fazu«, prema naprijed i visoki presing ili odmarati igrače za Salzburg? Kod Keka nije bilo dvojbe. Ovo je tek četvrta utakmica nove sezone, a razdoblje je podmazivanja mehanizma momčadi. Nije mogao igrati Bradarić (isključen na prošloj utakmici), izostali su ili otišli na klupu oni koji nisu potpuno zdravi (Vešović je ušao nakon sat vremena) ili su u fazi prilagodbe (Heber).


Svaka je momčad ogledalo svog trenera, a novog ligaša, sastav Rudeša, vodi Španjolac, kojemu je u krvi – igrati. Nisu se sakrili u rovove, bili su agresivni, gusti i kompaktni na sredini terena, tražili prostor za napad. Više od dvadeset minuta Riječani su bili u ozbiljnim problemima. Nisu uspjevali skrojiti akciju od nekoliko dodira lopte, osvojiti prostor prema naprijed. Spora i neprecizna lopta teško je dolazila do vrućeg prostora pred vratima Rudešana. Do pogotka Kvržića! Kao što je najavljivao i očekivao Matjaž Kek, Zoran Krvžić odigrao je trkački i taktički veoma dobro. U oba pravca, što je veoma bitno u Kekovu traženju igre iz prošle sezone. Bez Andrijaševića i Bezjaka. Gavranović je servirao loptu Kvržiću, bilo je to jednostavno, ali glavninu posla, naravno osim strijelca, odradio je Matei. Umjetnik koji nije dovoljno agresivan i aktivan u fazi obrane…




Na sredini terena oduzeo je loptu i nacrtao akciju za gol Gavranoviću. Kvržić je obavio najslađi dio posla. Šteta što Rijekina dijamantska igla, Gavranović, nije prethodno oplodio proigravanje Gorgona. Jedan na jedan, oči u oči s vratarom, svaki gol igrač u takvoj situaciji ne bi loptu dodao svojoj materi… Tražio je Krvžića. Ne prašta kada loptu zgrabi Župarić. Rijekin je stoper najprije glavom poslao loptu u suigrača (Punčeca), ali nije popustio, ugurao ju je iza vratareve linije. Do odmora je Rijeka dvama pogocima skrila slabosti, ali ne i riješila pitanje pobjednika. Gosti »španjolske filozofije nogometa« pokazali su da su ozbiljna momčad. Pogodili mrežu Rijeke i vratili utakmicu u vode neizvjesnosti. Dok ih Gorgon nije prisilio da sami ubace loptu u svoju mrežu. Desetak minuta prije kraja Riječani su definitivno upisali nova tri boda. Okreću se Europi.