Trener juniora Rijeke

Renato Pilipović je prije 17 godina utišao navijače “Milana”. Sada ima poruku za Kekovu momčad

Ivan Volarić

VRIJEDAN POGODAK – Renato Pilipović odigrao je 80 utakmica u dresu »Rijeke« / Foto Arhiva NL

VRIJEDAN POGODAK – Renato Pilipović odigrao je 80 utakmica u dresu »Rijeke« / Foto Arhiva NL

Igrači Rijeke moraju biti hrabri kao mi 2000.Rijeka je top ekipa. Igrači nemaju razloga za strah ili nervozu. Uostalom, sve su to već iskusni igrači – kaže nekadašnji veznjak



 Prošlo je 17 godina otkada je jedan riječki nogometaš utišao navijače »Milana« na San Siru. Renato Pilipović doveo je svojim pogotkom »Dinamo« u vodstvo u prvoj utakmici trećega pretkola Lige prvaka, a Ševčenko, Abbiati, Serginho, Maldini i društvo se morali dobrano namučiti da bi na kraju ipak svladali aktualnog hrvatskog prvaka s mnogim bivšim igračima »Rijeke« u svojim redovima. Pored sadašnjeg trenera juniora »Rijeke«, tada su za »modre« nastupali Boško Balaban i Jasmin Agić. »Piletu« je taj pogodak na San Siru vjerojatno jedan od navrijednijih, ako ne i najdragocjeniji u karijeri.


Uživanje u igri


– S obzirom da nisam centarfor i da nisam postigao puno golova, sigurno da je! – govori nekadašnji veznjak, koji se zakratko vratio 17 godina unatrag. – Mujčin je izveo udarac iz kuta, a ja sam poentirao. Poveli smo na početku utakmice, ali brzo, nakon par minuta, dobili smo gol za 1:1 i onda je utakmica otišla na njihovu stranu. Bili smo relativno ravnopravni, ako se dobro sjećam, pokleknuli smo tek u zadnjim minutama kada smo dobili treći gol. To je ipak bio moćni »Milan«. Imali su strašnu ekipu sa Ševčenkom, Maldinijem, Gattusom, Albertinijem, Costacurtom… Ni tadašnji »Dinamo« nije bilo loš, iako smo izgubili u uzvratu na Maksimiru 3:0, ali smo ostali s igračem manje.


Bio je to možda jedna od posljednjih velikih momčadi »Milana«.




– Rekao bih da je to možda zadnja momčad »Milana« koju su svi navijači znali napamet: od startne jedanaestorke do najčešćih zamjena. Sigurno je to jedan od jačih »Milana« u novijoj povijesti.


Igranje na stadionu kao što je San Siro (navijači Milana nerado ga nazivaju Giuseppe Meazza), pred tribinama koje mogu primiti više od 80 tisuća navijača, mora da je poseban doživljaj za svakog igrača.


– Igrači »Rijeke« moraju uživati u svakom trenutku provedenom na travnjaku. Pošteno su se izborili za odlazak na takvu veliku scenu i neka uživaju u tome. Naravno, pritom moraju biti hrabri i vjerovati da se može iznenaditi. I mi smo rano došli u vodstvo protiv »Milana« pa tako može i ova momčad »Rijeke«. Imaju kvalitetu i atmosferu, »Rijeka« je top ekipa. Igrači nemaju razloga za strah ili nervozu. Uostalom, sve su to već iskusni igrači s puno europskih utakmica u nogama i ne vjerujem da će pojaviti strah ili nešto slično. Neka budu hrabri i odigraju najbolje što mogu.


Domaćinsko ozračje


Te 2000. godine »Dinamo« je na tribine privukao tek nešto više od 30 tisuća gledatelja, pretpostavka je da ni ovoga puta neće biti puno više gledatelja.


– Naravno da to može biti prednost za igrače »Rijeke«, ali mišljenja sam da će i oni biti oprezni i da će dočekati »Rijeku« s respektom s obzirom na dosadašnje rezultate. U današnje vrijeme svatko zna sve o svakome, ne možeš ništa sakriti i sigurno u Milanu znaju sve o onome dobrome što »Rijeka« radi u posljednje vrijeme. »Milan« će sigurno »Rijeku« dočekati spreman. Očekujem pravi spektakl, bit će puno naših navijača, puno Armade, a s obzirom na to kakav ugođaj u u stanju prirediti u gostima, mislim da će igrači »Rijeke« igrati gotovo u domaćinskoj atmosferi. Zato i kažem neka igrači »Rijeke« daju maksimum i uživaju u velikom trenutku u njihovim karijerama.


Ovaj »Milan«, za razliku od onoga protiv kojega su igrali Pilipović i siugrači, tek se slaže i uigrava.


– Prije svega sve to su igrači visoke kvalitete. Ne bi na tržištu vrijedili toliko da nisu kvalitetni. Sigurno da će trebati vremena da se uklope na ambijent, klub i grad, za to treba vremena. Možda nisu uigrani do kraja, ali to su igrači visoke kvalitete i mogu riješiti utakmicu pojedinačnom kvalitetom. Nije to neka prednost »Rijeke« niti se time trebaju opterećivati, neka igraju svoju igru i nadaju se pozitivnom rezultatu – poručio je Pilipović.