Dva gola iz tri šanse

ROBERTO PUNČEC ‘Nije bio trenutak za inzistiranje na dojmu, pobjeda je ipak najvažnija’

Ivan Volarić

Prvijenac u pravi trenutak – Roberto Punčec podijelio je s Marijom Gavranovićem radost prvoga pogotka za "Rijeku" / Foto Silvano JEŽINA

Prvijenac u pravi trenutak – Roberto Punčec podijelio je s Marijom Gavranovićem radost prvoga pogotka za "Rijeku" / Foto Silvano JEŽINA

Nismo igrali katastrofalno, ali smo objektivno imali problema zbog vremenskih uvjeta i našega umora, pa i činjenice da nam je nedostajalo dosta igrača. Jako sam sretan zbog gola i tri boda, koji će nam jako puno značiti – kaže branič Riječana



RIJEKA – Roberto Punčec zabio je protiv »Slaven Belupa« svoj četvrti seniorski pogodak na hrvatskim travnjacima. Pogled unazad otkrit će da je 26-godišnji Varaždinac svoj prvi i posljednji prvenstveni gol zabio početkom prosinca 2009. godine i to »Rijeci« na Kantridi u dresu »Varteksa« (završilo je 3:3). Na vratima »bijelih« tada je stajao današnji zamjenik sportskoga direktora »Rijeke« – Ivan Mance. Zanimljivo, Punčec je i svoj kup prvijenac zabio »Rijeci« u četvrtfinalu u Varaždinu 2010. godine (2:1), a jedini gol koji u sebi ne nosi riječki sastojak je onaj protiv »HAŠK Zagreba« u osmini finala 2010. godine. Punčec je prošle nedjelje protiv »Slaven Belupa« glavom loptu pospremio u mrežu i postigao svoj riječki prvijenac. Definitivno je stigao u pravi trenutak.


– Sretan sam zbog gola, uvijek kada zabiješ pogodak imaš neke posebne emocije. Ovaj je posebniji jer je prvi u dresu »Rijeke« – započeo je Punčec nakon »radničke utakmice« protiv »kozmetičara« koja definitivno nije mogla zadovoljiti nogometne sladokusce, pa ni riječku publiku naviklu na visoke nogometne standarde.


Igra za zaborav


– Prije svega utakmica je bila izuzetno teška – nastavlja Punčec. – Ne sjećam se kada sam igrao tako tešku utakmicu iz nekoliko razloga. Vremenske prilike su bile gotovo za ne igrati, vjetar je strašno puhao. U prvom poluvremenu puhao nam je u prsa, a u nastavku nosio loptu od nas. Teško je bilo procijeniti let lopte. Osim toga, teren je bio jako sklizak. Puno je bilo faktora koji su naslućivali da će biti jako teška utakmica. Na kraju je jedino bitna pobjeda, najvažnije da smo upisali tri boda. Ništa, sada se okrećemo drugoj utakmici.




S obzirom na brojne probleme s kadrom, pa i činjenicu da se dugo nije nikoga dobilo u prvenstvu na Rujevici, umjetnički dojam ovoga puta bio je potpuno opravdano u drugom planu.


– Nikako nije bio trenutak za inzistiranje na dojmu. Nama je bilo najbitnije da nakon tri mjeseca upišemo domaću prvenstvenu pobjedu. Sve drugo treba što prije zaboraviti i ići dalje.


Posebno su »bijeli« patili u nastavku, upali su u polusatnu crnu rupu iz koje su se izvukli tek u samom finišu kada je Matic Črnic zabio drugi gol.


– Baš smo upali u rupu iz koje se nismo mogli iščupati. Mislim da je to već pitanje fizičkog, psihičkog i mentalnog umora nakon, imam osjećaj, sto utakmica ove sezone. Nesvjesno upadnemo u fazu iz koje se teško iščupati. Na kraju smo zabili drugi gol, nismo primili niti jedan i pobjeda je u tom smislu najbitnija.


Dobra vijest je da su »bijeli« unatoč podređenom položaju izdržali, da gosti nisu stvorili niti jednu priliku.


– Nismo igrali katastrofalno, ali smo objektivno imali problema zbog vremenski uvjeta i našega umora, pa i činjenice da nam je nedostajalo dosta igrača. Morali smo igrati u novom sustavu s tri iza, nije bilo lako to promijeniti u nekoliko dana. Međutim, nismo imali drugoga izbora jer svi bekovi su nam bili ozlijeđeni. Jako sam sretan zbog tri boda, koji će nam jako puno znači.


Nogometniji uvjeti


Utakmica protiv »Slaven Belupa« bila je slična onoj protiv »Milana«, gosti su praktički bez prave šanse, a »Rijeka« je bez velike igre i uz malo prilika zabila dva gola.


– Ne bih se složio. Sve je protiv »Milana« bilo mnogo nogometnije, od uvjeta pa nadalje. Slična je jedino po rezultatu.


Paradoks je da Riječani u posljednje vrijeme zabijaju dva gola iz tri šanse po utakmici, a bilo je jesenas utakmica u kojima »bijeli« nisu poentirali ni iz sedam, osam šansi.


– Dođe takvo razdoblje u nogometu. Ponekad iz sto šansi ne zabiješ niti jedan gol, a ponekad zabiješ iz prve polušanse. Nogomet je takav, ponekad te ne mazi. Najbitnije je izvući neku konstantu, da se ne ide u ekstreme bilo u negativnom ili pozitivnom smislu. Mi znamo da imamo kvalitetu i najbitnije je da nastavimo vjerovati u sebe, a rezultat će onda doći na duge staze.


Riječane već sutra očekuje susret četvrtfinala Kupa Hrvatske protiv »Intera«, a onda u nedjelju oproštajni prvenstveni ogled s »Rudešom« na Rujevici.


– Pokušat ćemo izvući maksimum iz ovih dviju utakmica. Pobjeda nad »Interom« je imperativ, to nam je jedna od najvažnijih utakmica ove polusezone, jer želja nam je na proljeće obraniti naslov osvajača Kupa Hrvatske. To se treba proći kako znamo i umijemo. Naravno, podrazumijeva se nakon toga pobjeda nad »Rudešom« kako bismo ostali u bodovnom priključku za »Hajdukom« i »Osijekom« – rekao je Punčec.