Dobrodošla pauza

RIJEKU ČEKAJU KLJUČNE UTAKMICE Protiv Hajduka neće biti Leovca, a upitan je i Čolak

Orlando Rivetti

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

U subotu 31. ožujka igra se derbi u Splitu, a 4. travnja u Maksimiru pada odluka hoće li Rijeka igrati još jednu utakmicu s Hajdukom u finalu Kupa 23. svibnja



RIJEKA Joško Jeličić, komentator bez dlake na jeziku, za razliku od trenera filozofa koji maglu zamotavaju u celofan i prodaju jeftinu demagogiju, britko je stručan i izravan. Nakon posljednje »Rijekine« utakmice protiv »Cibalije« (5:1), u kojoj je Heber postigao tri gola, a istakli se Čolak, Grahovac, Pavičić… zaključio: »Rijeci osim na treneru Keku zavidim i na skautskoj službu, pogode uvijek s igračima po karakteru, intenzitetu i eksplozivnosti. Da nisu igrali na dva fronta bili bi u utrci za prvo mjesto«.


Riječanima je dobrodošao prekid prvenstva nakon što su potrošili dosta energije u non-stop seriju igranja četiri utakmice zaredom, u kojima su izborili isto toliko pobjeda i došli na bod od drugoplasiranog »Hajduka«. Posljednjeg dana ožujka, na Veliku subotu, Riječani gostuju upravo kod Splićana.


U Jadranskom derbiju nema pravo igranja Marin Leovac, Bosanac iz Austrije s hrvatskom putovnicom, dobio je naime u susretu s »Cibalijom« treći žuti karton. Istog je dana doživio dva poraza. Saznao da neće putovati u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je bio na širem reprezentativnom popisu, i da neće moći igrati protv »Hajduka«. A to je utakmica u kojoj je mogao pokazati da mu je mjesto u reprezentaciji. A kako je igrao Strinić (kod prvog gola je pogriješio, kod drugog nije stigao…), protiv Perua, Leovcu je mjesto barem na kockastoj klupi… Nakon američke turneje još su dvije pripremne utakmice (Brazil i Senegal), za koje bi se kroz prvenstvo trebao izboriti Leovac.


Žutin povratak 




U Splitu, dakle, neće biti Leovca, na svoje mjesto lijevog »beka« vraća se Žuta, a desno će opet zaigrati Raspopović, mladi Crnogorac koji je na toj poziciji odigrao prve dvije utakmice, protiv »Istre 1961« i u Osijeku, do dolaska – Leovca. S obzirom na to da Čolak radi po posebnom programu, moglo bi se otvoriti mjesto prvog napadača. Naravno, ime mu je Puljić, može igrati iza »devetke«, ali i u vrhu napada. Sve četiri ofenzivne pozicije u rasporedu 4-2-3-1. Ali Pavičić se vraća (bilo je tako već u nastavku utakmice s Cibalijom), na svoje mjesto »razigravača«, čovjeka koji crta ofenzivne akcije, dijeli lopte kao čokoladne bombone.


Domagoj na vrhu veznog trokuta, u postolju Grahovac i povratnik, reprezentativac Bradarić, očistio se kartona. Do sada je Kek koristio 17 igrača u šest utakmica. Neke silom (ne)prilika, druge iz taktičkih razloga, a treće da vidi koliko mogu donijeti momčadi pa se tako protiv »Cibalije« istaknuo Capan. U veznom redu je velika gužva. Kao i prema naprijed, Za splitsku utakmicu Kek plaši suparnike s Gorgonom, oporavio se od ozljede, mogao bi se vratiti nakon dugo vremena. Desno je gužva (Kvržić, Acosty, Črnic), lijevo je raspucani Heber, Pavičić je nedodirljiv jer oplemenjuje igru cijele momčadi. Možda Gorgon kao alternacija za Čolaka… Ima još sedam dana do utakmice, Kek je svoju odluku objelodaniti, kao i uvijek, na dan utakmice…


Velika subota 


U pet dana Riječane čekaju dvije teške utakmice, s »Hajdukom« u Splitu, gdje Mišković i Kek, prvi šest, a drugi pet godina, nisu nikada izgubili, potom četiri dana kasnije s »Dinamom« u Maksimiru u polufinalu Kupa. Tri sata igre na dva najveća naša stadiona, protiv dva kluba koji su prošle sezone gledali Riječanima u leđa, odredit će ambicije Kekove momčadi ove sezone. U Zagrebu, naime, 4. travnja, pada odluka hoće li »Rijeka« igrati jednu utakmice više, finale Kupa s »Hajdukom« 23. svibnja. Bila bi to dvanaesta utakmica od Velike subote.


Riječane, naime, očekuje deset prvenstvenh susreta i jedna Kup utakmica (Dinamo), do 19. svibnja. U manje od dva mjeseca. Zanimljivo, ako Riječane izbore finale Kupa igrat će dvaput s »Hajdukom« u četiri dana. Posljednje kolo na Rujevici, pa u srijedu u Vinkovcima za Rabzinovo sunce.


»Rijeka« u Splitu počinje Tour de Croatia s ciljem u Vinkovcima! Prije Vinkovaca, međutim, utakmica za koju se treba tek izboriti, Riječani će osam puta gostovati u jedanaest utakmica! »Hajduk«, »Dinamo« (Kup), »Slaven Belupo«, »Rudeš« i »Istra 1961.«, pet je gostovanja zaredom od iduće subote i Jadranskog derbija. Nakon tpga morat će još u goste »Dinamu« i »Lokomotivi«, te »Cibaliji«. Kod kuće su na rasporedu samo tri utakmice. Nakon pet gostovanja »Rijeka« se vraća Rujevici 21. travnja protiv »Osijeka«, a bit će još domaćin »Interu« i »Hajduku«.


Odmor je Riječanima zaista dobro došao, jer ih očekuje jedanaest utakmica u 50 dana, a možda i ona najvažnija, finale Kupa s »Hajdukom« 23. svibnja u Vinkovcima.