Dinamo izgleda bolje, ali...

PSIHOLOGIJA Matjaž Kek mora uvjeriti igrače da mogu igrati ravnopravno protiv Dinama

Marko Cvijanović

Matjaž Kek/D. ŠKOMRLJ

Matjaž Kek/D. ŠKOMRLJ

Ima nešto i u nedavnoj Kekovoj opaski da se aktualna garnitura »bijelih« teško nosi s pritiscima. Očito nije slučajno Rijeka proljetos igrala najbolje kada je bila rasterećena rezultatskog imperativa s obzirom na pozamašan bodovni zaostatak za Dinamom



RIJEKA Nogometaši Dinama i Rijeke sutra od 21 sat na maksimirskom travnjaku igraju najveći hrvatski derbi o čemu svjedoči prvenstvena ljestvica. Dvije prvoplasirane momčadi (Dinamo 13, Rijeka 11 bodova) u izravnom sučeljavanju u šestom kolu odlučuju o poziciji broj jedan HT Prve lige. Naravno da je još rano bilo što prejudicirati, ali ishod sutrašnje utakmice u velikoj će mjeri odrediti ambicije obiju momčadi u borbi za naslov prvaka.


Objektivno gledajući, momčad »Dinama«, unatoč eliminaciji u play-offu Lige prvaka (Young Boys 1:2), maksimirski derbi dočekuje u boljem tonusu. Nekoliko neprospavanih noći kao posljedica prokockane prilike i ozljede stožernih prvotimaca (Leovac, Ademi, Oršić) ne remete u tolikoj mjeri pripremu utakmice Nenada Bjelice, u hrvatskim okvirima »modri« nikad nisu imali problema sa širinom kadra. Ni Matjaž Kek nema problema s izborom igrača, transfer Darija Župarića u Anderlecht nije se ostvario pa će trener »bijelih« moći računati na sve raspoložive snage (izuzev duže ozlijeđenog Velkovskog).


Kekova puno veća briga je psihološka (ne)stabilnost momčadi koja u posljednje vrijeme djeluje neprepoznatljivo. Rijeka je u »postšampionskoj« eri uglavnom imala problema u igri na postavljene obrane protivnike, primljeni pogoci protiv Istre 1961 ne mogu se poistovjetiti s Kekovim nogometnim postulatima. Rijetko se kad kao protiv Puljana riječka momčad raspadala u obrambenom bloku. Nije slučajno. Neočekivanim ispadanjem od Sarpsborga na prvoj europskoj prepreci i prvim zvižducima na otvorenoj sceni počelo je krizno razdoblje u životu riječkoga prvoligaša, što je kulminaciju doživjelo debaklom igre i rezultata (3:3) u posljednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Puljana. Do te mjere da je jedan od najstaloženijih igrača u svlačionici (Punčec) došao u verbalni sukob s trenerom radioholičarom (Kek) koji dva dana od muke nije želio ni doći na Rujevicu. Kamoli odraditi trening.




Budući da Kek nije lošiji trener nego što je bio istekom prošle sezone kad je Rijeka igrala najbolji nogomet u Hrvatskoj, a da momčad u ljetnom prijelaznom roku nije doživjela osobite promjene (otišli samo Leovac i Bradarić), ishodište loših izdanja riječke momčadi treba tražiti u samopouzdanju glavnih igrača (Pavičić, Acosty, Punčec, Pavelić, Grahovac, Čolak…) koji djeluju mentalno potrošeni kao da je kraj, a ne početak sezone. Kek u svakom slučaju u vrlo delikatnom trenutku mora pronaći igrače koji na psihoškom planu mogu odgovoriti zahtjevima utakmice protiv najkvalitetnijeg protivnika u dosadašnjem dijelu sezone. Doduše, Dinamo od Rijeke na terenu djeluje puno goropadnije, no što bi to sugerirala pojedinačna kvaliteta dviju momčadi. Nisu Acosty, Pavičić, Heber i Gorgon toliko lošiji od Olma, Kadziora, Hajrovića i Gavranovića da bi »modri« u tolikoj mjeri stekli naglašenu ulogu favorita. Ima jedan »ali«…


Izet Hajrović prometnuo se u najboljeg igrača »modrih« ove sezone. Bosansko-hercegovački internacionalac u oba se susreta poigravao s Young Boysima koji će igrati u skupini Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, Juventusa i Valencije, a zbog prosječnih igara u proljetnom dijelu prošle sezone skoro je ovoga ljeta postao višak u maksimirskoj svlačionici. Na Hajrovićevom primjeru najbolje se očituje kako mentalna stabilnost utječe na formu igrača. U istom razdoblju protekle sezone jedan od najbolji stopera HNL-a bio je Dario Župarić, koji se danas ne može nositi niti s napadačima pulskoga »fenjeraša«.


Ima nešto i u nedavnoj Kekovoj opaski da se aktualna garnitura »bijelih« teško nosi s pritiscima. Očito nije slučajno Rijeka proljetos igrala najbolje kada je bila rasterećena rezultatskog imperativa s obzirom na pozamašan bodovni zaostatak za Dinamom koji je prvak postao puno prije 36. kola.


»Bijeli« su pet kola prije kraja minuloga prvenstva stigli u Zagreb s devet bodova zaostatka za »modrima«, a Kek prvi put ostvario prvenstvenu pobjedu (1:0) na maksimirskom travnjaku. Budući da se barem sedmorica igrača koji su u najvećoj mjeri participirali u travanjskoj maksimirskoj pobjedi (Sluga, Punčec, Župarić, Žuta, Pavičić, Acosty, Gorgon) mogu nadati da će sutra početi utakmicu, Kek u pripremi iste mora uvjeriti igrače da u maksimirskom okruženju opet mogu biti ravnopravan protivnik »modrima«. Bez obzira što u ovom trenutku Dinamo u usporedbi s Rijekom izgleda kao puno ozbiljnija momčad.