Fali još samo naslov

Ni impresivan jesenski Bjeličin Dinamo nije ravan nezaustavljivom Igoru Bišćanu

Denis Frančišković

Nenad Bjelica i Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Nenad Bjelica i Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

»Rijeka« je u Bišćanovom mandatu bodovno druga najuspješnija momčad HT Prve HNL iza »Dinama« (19/21 bodova), koji ima utakmicu više. Novi trener »bijelih« je osvojio 90.5 posto bodova u odnosu na 87.5 posto Nenad Bjelice, trenera »modrih«



RIJEKA Najkraće rečeno, polusezona za pamćenje! Po puno loših, ali i dobrih stvari. Ali i takve ulaze u klupsku povijest. Nakon sezona mirne plovidbe, trofeja i lovorika, na Rujevicu je stigla polusezona s dva dijametralno suprotna lica. I to ona koju je obilježilo nekoliko ključnih trenutaka, odlazak Matjaža Keka, dolazak Igora Bišćana, »kratki spoj« Armade s upravom, silazna pa uzlazna putanja preporođene momčadi. Bio je to pravi miks događaja koji posljednjih godina nisu bili baš karakteristični za sređeni klub poput »Rijeke«. Ali neke stvari su neminovnost, prije ili kasnije.


Prije svega to se odnosi na odlazak trofejnog trenera Matjaža Keka, najdugovječnijeg u povijesti kluba. Kek je klub s kojim se sljubio napustio nakon točno pet godina i gotovo sedam mjeseci, nakon 274 utakmice, 201 prvenstvenu i s ostavštinom koja se pamti. U njegovo vrijeme igralo se tri puta u skupnoj fazi Europske lige, osvojen je povijesni naslov (2017.), dva Kupa Hrvatske (2014., 2015.) i jedan Superkup (2014.) uz bezbroj utakmica za pamćenje, sve to dio je zlatne »Rijekine« povijesti. Nakon gorčine na rastanku poslije poraza kod »Gorice« (6. listopada) i Kekove ostavke, slovenski stručnjak se točno 50 dana kasnije iznova skrasio na klupi slovenske nogometne reprezentacije. Na novom početku, ali s mislima na Kvarner i »Rijeku«…


Minus dvanaest


Uslijedila je inaguracija Igora Bišćana i nakon dugo vremena prvi otvoreni sukob Armade s upravom kluba. Riječki ultrasi ne mogu Bišćanu oprostiti stare grijehe iz prošlosti unatoč novim uspjesima i isprici u nekoliko navrata. Iako se sve pokušalo izgladiti razgovorima, pomaka nije bilo, naprotiv bakljada protiv »Dinama« i kratki prekid utakmice zasjenili su prvi i jedini poraz koji su Riječani nanijeli »modrima«. Ipak, možda se stanje popravi u drugom dijelu sezone, a slogan Zajedno smo Rijeka opet zaživi u punom sadržaju… Akose to može naslutiti po optimističnoj izjavi Damira Miškovića na Bijeloj noći.




Matjaž Kek napustio je »Rijeku« nakon šest utakmica bez pobjede, točnije sa samo četiri osvojena boda. A nakon 14. kola »Rijeka« toliko (12 bodova) nije zaostajala za »Dinamom« kao jedinim pravim konkurentom punih sedam godina. Bez podrške Armade dogodilo se malo čudo, u koje nije vjerovao niti sam Bišćan. U devet utakmica pod njegovim vodstvom momčad je ostvarila osam pobjeda i jedan remi te vizirala polufinale Kupa u kojem je peti put matirala »lokose« u četvrfinalu. U prvenstvu »Rijeka« je skočila s petog na drugo mjesto sa šest pobjeda (pet u nizu) i remijem na Poljudu. Zagrebački stručnjak tako je izjednačio najbolji doseg na svom startu što ga je Kek ostvario u slavljeničkog sezoni osvajanja naslova prvaka.


Usporedbe radi, »bijeli« su pod Kekom osvojili 14 bodova u deset utakmica, pod Bišćanom čak 19 u sedam ogleda! Momčad je pod Kekom imala gol razliku 13:11, pod Bišćanom 16:5, a slavila je na Bišćanovoj premijeri u Zaprešiću točno nakon 61 dan posta.


Prilika za trofej


Momčad koja je naplatila silne propuste na startu, s vremenom se oslobađala grča, dobivala na samopouzdanju i igrala sve bolje iz utakmice u utakmicu. I to nošena na krilima Hebera (9 golova) i Čolaka (8 golova), drugog i trećeg strijelca dosadašnjeg dijela prvenstva. Brojke su u nogometu varljive, nekad govore puno, nekad malo. Barem na utakmicama. Ali bodovi su najvažniji…


»Rijeka« je u Bišćanovom mandatu bodovno druga najuspješnija momčad lige iza »Dinama« (19/21 bodova) koji ima utakmicu više, no ono što je puno realističnije, novi trener »bijelih« je u istom razdoblju osvojio 90.5 posto bodova u odnosu na 87.5 posto Nenad Bjelice, trenera »modrih«. Posebno impresivno »bijeli« su odigrali posljednja tri kola uoči stanke u kojima su matirali »Dinamo«, »Osijek« i »Lokomotivu«, glavne konkurente u krojenju gornjeg dijela ljestvice. Kada se njima pridoda i posljednje kolo koje su »bijeli« preskočili, Riječani su osvojili isto bodova kao »Dinamo«, dva više od »Osijeka«, šest više od »Lokomotive« i čak osam više od »Gorice«!


»Rijeka« se ima čime ponositi pod Bišćanovom palicom, momčad je opet postala ona stara, na tragu Kekovih iz najboljih dana. Igrači su nabijeni samopouzdanjem, ostanu li na okupu svi zajedno, mogu na proljeće poletjeti jako visoko. Kup je velika prilika za trofej, a i prvenstveni maraton je još jako dug. Ovakva goropadna »Rijeka« sigurno će imati što reći u lovu na »Dinamo«.