Osvrt Orlanda Rivettija

Mišković u ženskom obruču Snježane, Anne i Mateje

Orlando Rivetti

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



Božić je za nama, trči u zagrljaj novoj godini. Najljepše je to razdoblje u godini, vrijeme kada nitko ne bi smio biti nesretan, tužan i gladan. S tv ekrana zapljuskuje nas lavina riječi o ljubavi u dirljivim pričama o – pomoći bližnjemu svome… Bez obzira na to što su i gladni sportaši sretni što ih je Bog usmjerio prema sportu, najvećem bogatstvu ljudskog roda u siromaštvu, Božić je vrijeme darivanja. O reformama (u Vatikanu) govorio je papa Bergoglio, kazavši da je to kao da čistite egipatsku sfingu četkicom za zube… Argentinac, obožavatelj Maradone i Messija, na sreću ne poznaje stanje u Hrvatskom nogometnom savezu. Promjene u HNS-u su utopija. Kao da želite isprazniti ocean žlicom za božićnu juhicu dan poslije.


U danima kada bi svi trebali gutati svaku riječ čudesnog pape Bergoglija, ne želim trošiti prostor, riječi i vrijeme na najnovije izbore u HNS-u, po modelu Sjeverne Koreje. Davor Šuker i njegovi pobočnici (Vrbanovići, Vučemilovići…) u panici su upliva politike, možda bi se morali bojati – crkve! Ne zastranjenih hrvatskih svećenika, nego Bergogliovih sljedbenika.


Najljepše što se u godini koja trči u zaborav dogodilo u hrvatskom nogometu je sigurno Rijekino osvajanje dvostruke krune. Prvog naslov prvaka i drugog Kupa Hrvatske otkako klubom ravna Damir Mišković. Vjerojatno mnogima još nije jasno, toliko je to bio senzacionalni trijumf ispred – Dinama. Rijeka je u prvoj dionici prvenstva igrala nevjerojatan nogomet, najbolji u 43 godine neprekidnog prvoligaškog staža, od posljednjeg ulaska u Prvu ligu 1974. godine, kada je jedan od igrača bio Srećko Juričić, sadašnji sportski direktor. Dinamo je pao nakon 11 godina vladavine.




Nastavak priče je u božićnoj poruci Zdravka Mamića, vanjskog savjetnika Dinama i bivšeg člana Izvršnog odbora HNS-a (inače padre-padrone hrvatskog loptanja), koji je napisao, odnosno ponovio rečeno u Varaždinu nakon što je Rijeka uzela i Kup: – To ste vidjeli sada i nikad više.


– Sa sigurnošću mogu čestitati Dinamu novi naslov prvaka koji će se formalno dogoditi u svibnju iduće godine. Pritisnut sam sa svih mogućih strana, ali to nije samo pritisak na mene, nego na naš Dinamo i na našu domovinu. Ali izdržali smo puno težih trenutaka od ovih koje smo proživljavali ove godine.


Inače, protiv Mamića i »veselog društva« vodi se proces za izvlačenja više od sto milijuna kuna iz Dinama. Neka je vjerniku Mamiću Bog na pomoći… Da dokaže svoju nevinost.


Damir Mišković, bez obzira na to što je jesenas Rijeka doživjela čak sedam poraza (lani cijelu sezonu samo dva!), ima razloga otvarati šampanjac. Rijeka nijedne godine nije bila tako uvjerljiva i dominantna. Zatvorio je Mišković petogodišnji ciklus osvajanjem naslova i Kupa, te trećim nastupom u skupnu fazu Europske lige. Nakon igranja kvalifikacija za Ligu prvaka. Spasio je klub uz pomoć Volpijeve zaklade Social Sport, proslavio četiri trofeja i na kraju – kupio klub.

Tako je to kada u mladosti nije mogao braniti za Rijeku, sada si je kupio klub. Ali kao najveći navijač! Jer samo lud čovjek može u takvu avanturu, čovjek koji voli svoj grad i svoj klub. Vjeruje u ono što radi, nakon što je Rijeka dvije sezone živjela od svog rada. Stvaranja i prodaje igrača… Ljubav, rad i sreća tri čarobne su Miškovićeve riječi.


Zbog toga je od Social Sporta otkupio 70 posto udjela (30 posto je u vlasništvu Grada Rijeke), za nešto više od 58 milijuna kuna. Vlasnik je londonska tvrtka Teanna Limited (osnovana 1. prosinca), a to su Damirove kćeri, Anna i Matea. A bogme, nešto će se pitati i supruga Snježana… Damir u obiteljskoj ženskoj omči! U novom petogodišnjem ciklusu u kojem više ništa neće biti kao i prije… Nakon stvaranja rezultata i infrastrukture došlo je vrijeme novog načina gospodarenja. Cilj je uvijek isti, Rijeka mora biti u vrhu hrvatskog nogometa i igrati Europu da bi igrači dobili na vrijednosti.


Zar sumnjate?


Zato je Rijeka najljepša sportska priča godine koja doslovce bježi…