Napadač zablistao u Beču

Mario Gavranović, prva violina Rijeke: Bitno je da i u prvenstvu izgledamo kako smo izgledali u Beču

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Moramo gledati prema naprijed i kako da u prvenstvu opet dobro izgledamo, te da pokušamo u nedjelju ponovo uzeti tri boda jer u Puli smo prosuli bodove, a nikako ne želimo da nam se to ponovi – kaže Gavranović



RIJEKA Mario Gavranović svojim pogocima popločio je put riječkoj pobjedi na Prateru. Super Mario zabio je dva pogotka iz prva dva pokušaja na utakmici. Prvo je na asistenciju Filipa Bradarića, i uz sponzorstvo braniča »Austrije«, dobro uočio da je vratar Bečana izašao nekoliko metara s gol linije pa je potkopao loptu koja je završila u gornjem lijevom kutu. Deset minuta kasnije natrčao je na Acostyjevu loptu i preciznim udarcem sa 16 metara praktički zaključio veliku riječku večer na stadionu »Ernst Happel«. Deset golova u 18 ovosezonskih nastupa, od toga polovica postignutih u Europi. Tri u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dva u Europskoj ligi. Nije loše… Nimalo!


– Bilo je važno dobiti ovu utakmicu poslije utakmice u Puli, ali i prve dvije utakmice u skupini Europske lige, gdje nismo uzeli ni boda iako smo dobro igrali. Dobro smo ušli u utakmicu i poveli s dva gola razlike u prvom poluvremenu. Poslije smo solidno kontrolirali utakmicu i u konačnici sasvim zasluženo uzeli sva tri boda – govorio je nakon utakmice napadač Riječana koji su tijekom bečkih 90 minuta pokazali u prvom redu da su osjetno kvalitetnija momčad od svojih domaćina koji su bili objektivno hendikepirani izostankom nekolicine prvotimaca.


– U prvom poluvremenu smo pokazali puno dobrih stvari ofenzivno i defanzivno. U nastavku smo mogli neke stvari odraditi još bolje. Možda smo se malo prenisko spustili, mogli smo možda pritisnuti pa bi možda malo ranije došli do trećega gola. Bez veze smo primili gol. Pokušat ćemo to ispraviti u sljedećim utakmicama – nastavio je Mario, koji se prometnuo u junaka prve ovosezonske riječke pobjede u skupnoj fazi Europske lige i to svega nekoliko dana nakon što je ponio epitet jednog od tragičara. U Puli je promašio nekoliko velikih prilika, neke lopte zaustavili su i braniči »Istre 1961« na gol liniji. Klasična priča u životu golgetera. Ima trenutaka kada te neće, ali i onih kada sve što uputiš prema golu završi iza leđa suparničkih vratara.


Život golgetera




– U Beču sam imao samo dvije situacije i zabio iz obje, a u Puli lopta jednostavno nije htjela u gol. Tako je to u nogometu. Drago mi je u prvom redu zbog dva gola, ali i tri boda te dobre igre cijele momčadi. Moramo gledati prema naprijed i kako da u prvenstvu izgledamo opet dobro, te da pokušamo u nedjelju ponovo uzeti tri boda jer u Puli smo prosuli bodove, a nikako ne želimo da nam se to ponovi.


Dojam je da utakmica u Beču nije zahtjevala veliku energetsku potrošnju, što je dobra vijest uoči nedjeljnog domaćeg derbija s Osječanima.


– Ritam je bio dobar, pogotovo u prvom poluvremenu. Držali smo do odmora visoki presing, pokušavali ih natjerati da izlaze sa svoje polovice dugom loptom. Oni su pokušavali izlaziti sa svoje polovice kroz igru, ali nisu uspjeli nametnuti neku igru nego su se više bazirali na duge lopte. Naša zadnja linija je odigrala dobru utakmicu, izuzetak je primljeni gol. Moramo pogledati što je bilo, nisam dobro vidio situaciju, ali mislim da smo odigrali  korektno, u defanzivi gotovo bez grešaka.


Pobjeda u Beču, u kontekstu remija »Milana« i AEK-a, otvara lijepu perspektivu kada je riječ o riječkim željama da se pokuša osigurati proljeće u Europi prvi put nakon 1980. godine i četvrtfinala Kupa kupova s »Juventusom«. Riječanima će za taj cilj trebati najmanje pet bodova, a vjerojatno šest  u preostale tri utakmice. Puno toga će ovisiti i o ishodima drugih susreta.


– Moramo sada gledati prvenstvo, ne smijemo razmišljati o Europi. Došli smo u Beč po sva tri boda koja smo i osvojili. U idućem kolu igramo opet protiv »Austrije«, ali pred našim navijačima. Sigurno da nam je želja dobiti i tu utakmicu te napraviti zanimljiviju završnicu skupine i prolongirati odluku o prolasku u drugu fazu za zadnje dvije utakmice.Gavranović se vratio u švicarsku reprezentaciju i s dva gola na Prateru dokazao da izbornik Vladimir Petković nije pogriješio kada je poslao poziv iskusnom napadaču.

Osijek


– Moram se dokazivati u svakoj utakmici. U svakoj utakmici želim pobjeđivati i to je najbitnija stvar, a naravno da mi je onda cilj što više zabiti ili asistirati.


Nova prilika je već u nedjelju, kada na Rujevicu stiže »Osijek«. Gavranović je nerijetko posebno inspiriran protiv društva iz Gradskoga vrta.


– Moramo ispraviti ono što je bilo u Osijeku na početku sezone, a u toj utakmici bilo je svega pomalo… Neću ulaziti u detalje, ali sigurno da to želimo popraviti i nastaviti tamo gdje smo stali prošle sezone kada smo ih dobili u svim utakmicama.


Nakon posrtaja Riječana u Puli i remija »Dinama« i »Osijeka« u Maksimiru u prošlom kolu »zagužvalo« se na vrhu ljestvice.


– Prvenstvo je zanimljivo, a mi se nadamo da će tako ostati još dugo. Svatko može svakome uzeti bodove i to je dobro. Mi moramo gledati sebe. Ako smo na najvećoj razini onda možemo uzeti bodove svugdje. Ako kolektivno dobro stojimo na terenu onda možemo protiv svakoga.


»Istra 1961«, »Austrija Beč«, »Osijek«, »Dinamo«, ponovo »Austrija« pa »Lokomotiva«. Raspored je to obveza bijelih između dvije prvenstvene stanke. Tko zna, možda aktualni prvaci Hrvatske uz malo sreće onu nadolazeću, u kojoj će se igrati i play off reprezentacija za plasman na idući Mundijal, dočekaju na čelu prvenstvene ljestvice


– Pred nama su dvije važne utakmice u prvenstvu, protiv dva direktna konkurenta. Poslije ove dvije utakmice ćemo vidjeti kakva će biti situacija. Prvenstvo je još dugo, ima još puno utakmica. Najvažnije da mi kvalitetno igramo, a rezultat će onda doći kao posljedica svega toga – poručio je napadač »bijelih«.