Trener Rijeke

MATJAŽ KEK O prvom dijelu priprema, pojačanjima, Frankovom nasljedniku i očekivanjima od sezone

Ivan Volarić

MATJAŽ KEK / arhiva NL

MATJAŽ KEK / arhiva NL

U svim segmentima kluba moramo što prije shvatiti da više nismo simpatični drugi, nego da smo prvaci i da moramo apsolutno sve dovesti do maksimuma – kaže Kek



 Ozbiljna lica sportskoga direktora Srećka Juričića, njegova zamjenika Ivana Mancea i trenera Matjaža Keka jasno su ilustrirala raspoloženje u riječkim redovima nakon remija s »Triglavom«. Kratko i jasno: nije bilo dovoljno dobro!


Moglo je naravno rezultatski završiti puno drugačije, »bijeli« su po šansama trebali utakmicu dobili s nekoliko golova razlike, ali sve to samo bi prikrilo neke evidentne probleme koje treba na vrijeme locirati i sanirati. Kek, kao i uvijek u ovakvim situacijama, nije bio diplomatski raspoložen, jasno je rekao što ga žulja i što nije bilo na razini na kojoj je momčad odradila najveći dio prošle sezone i okrunila je osvajanjem duple krune.


– Što se tiče prvoga poluvremena u tom periodu nismo bili u redu bez obzira na činjenicu što smo u utakmicu ušli iz punoga treninga – započeo je Kek. – Vidi se da nam nedostaje ideje i koncentracije u završnici. Istina je da smo igrali bez tri igrača koji su prošle sezone zabili preko 40 golova, ali preteško smo djelovali, bilo je premalo igre.




Utakmica je pokazala da ćemo morati neke stvari promijeniti u glavama, ali da nam još nedostaje treninga kako bi novi igrači koji su došli, ali i oni koji su od ranije s nama, došli na željenu razinu.


Đoković nespreman


Kada je riječ o novim igračima onda sigurno možete ponovo biti zadovoljni s učinkom i igrom Brazilca Hebera, a protiv »Triglava« se svidio i Roberto Punčec?


– Kod Hebera se vidi da je u punom treningu, da je motiviran i onda to odmah drugačije izgleda. Kod Punčeca se vidi da će kada uhvati sve to skupa moći nadomjestiti onog igrača koji nedostaje. Punčec je u svakom slučaju dobra konkurencija igračima u zadnjoj liniji. Što se Đokovića tiče on je daleko od neke idealne fizičke spreme. Gomelt je ozlijeđen i još nekoliko tjedana neće moći trenirati. Problem je i s igračima koji su prošle sezone nosili glavno breme. Neki još nisu do kraja preklopili neke stvari nakon prošlosezonskog slavlja i osvajanja duple krune. Tako da smo u dosta napornoj fazi, ali opet, sve je to normalno za ovo vrijeme.


Koliko vas remeti u radu činjenica da je prijelazni rok otvoren, zapravo glavnina aktivnosti će tek krenuti početkom srpnja kada će početi kupovati najveći europski klubovi?


– Već sam rekao da »Rijeka« više nije simpatična druga. »Rijeka« je prvak države. Nas brzo čeka drugo pretkolo Lige prvaka i tu nema velikih mogućnosti za popravni ispit ako nisi na razini. Sva ta razmišljanja oko prijelaznog roka koja pojedince možda remete u motivu i želji za radom su trenutno najproblematičnija. Medijski spinovi su stvar svakog pojedinca. Za sada smo sigurno pretanki u kadru, a to će posebno doći do izražaja kada počnu utakmice svaki treći dan. Osim toga svi igrači koji su došli osim Hebera su imali popriličan zaostatak u treningu.


I oni koji su u dolasku će se vjerojatno priključiti nakon dugog odmora što znači da je aktualni kadar onaj koji bi trebao iznijeti prve utakmice u novoj sezoni?


– To su te stvari koji su najopasnije i najviše ja o njima razmišljam jer je nemoguće preko noći promjeniti fizionomiju momčadi. Osim toga sigurno će nam nedostajati golovi Andrijaševića i Bezjaka. Treba naći neka nova riješenja, a treba vidjeti i da li će se moći aktivirati kvaliteta igrača koji su imali manju minutažu prošle sezone poput Črnica ili Mateija. Trening će pokazati možemo li izvući još nešto iz unutarnjih rezervi. Sve ono što dođe želio bih da dođe iz nekog treninga jer usred sezone ukonponirati ekipu nije najlakše. Prošle sezone smo donekle uspjeli u tome, ali je isto tako trebalo neko vrijeme da uđemo u naš ritam. Ždrijeb nam donekle omogućava, ako bismo bili na normalnoj razini, još četiri europske utakmice, međutim ako mi ne budemo pravi imat ćemo probleme. Svaki dan slušati da ide ovaj ili onaj… Očito sve glave nisu naštelane kako bi trebale, iako ne mogu biti nezadovoljan treningom. Igrači idu dobro, želja je velika, ali moramo što prije preživjeti taj umor koji je normalan za ovaj period.


Tanki smo u vezi


Isprobali ste u posljednje dvije pripremne utakmice nekoliko varijanti kojima pokušavate nadomjestiti Andrijaševića, međutim činjenica je da upravom u tom ofenzivnom dijelu nedostaje najviše kvalitete i širine?


– Jedna varijanta je s Gorgonom, druga s Heberom. Kada bi bili svi zdravi onda to još može proći, međutim protiv »Triglava« nam je nedostajao i Gorgon pa smo u jednom trenutku, računajući otišlog Bezjaka i Andrijaševićeva, odjednom ostali bez igrača koji donose sobom puno golova. Heber u tom dijelu pokazuje najviše, kako na planu pripremljenosti tako i razumijevanju same igre. Malo smo tanki i u vezi jer osim Mišića i Bradarića sve ostalo nije na razini. Maleš ima problema s pripremom, tu je Čanađija koji bi želio otići, Đoković je daleko od fizičke spreme, Gomelt je ozlijeđen… Sigurno da bi želio da se nešto dovede, a prije svega na lijevoj strani obrane da ne moram tamo aktivirati Vešovića.


Očito će svi u klubu kao prošloga ljeta morati imati dobre živce i strpljenja da sve legne na svoje mjesto, očekivanja navijača su s druge strane velika, pretplate se prodaju odlično…?


– U svim segmentima kluba moramo što prije shvatiti da više nismo simpatični drugi nego da smo prvaci i da moramo apsolutno sve dovesti do maksimuma. Moramo živjeti i ponašati se kao prvaci u svakom trenutku, u svakoj prijateljskoj utakmici i svakom treningu. To su te stvari koje su potrebne kako na igralištu tako i izvan njega. Drago nam je da se kupuju pretplate to je za nas samo odgovornost više uz veselje da smo sve to skupa isprovocirali – poručio je trener »bijelih«.