Trener bijelih

MATJAŽ KEK Da ja igram u subotu orao bih po Maksimiru 130 na sat

Ivan Volarić

Matjaž Kek, Foto: V. KARUZA

Matjaž Kek, Foto: V. KARUZA

U jednu ruku ovo je najteža utakmica, jer igramo protiv najkvalitetnije ekipe uz nas na njihovu terenu, a s druge strane u pitanju je najlakša utakmica jer mi smo svoje napravili, pritiska više nema. Mi ćemo na neki način već u ovoj utakmici početi braniti naslov – kaže Kek



RIJEKA Iako se trener »bijelih« Matjaž Kek silno trudio podignuti ozbiljnost u press centru stadiona na Rujevici, konferencija za novinare, sazvana uoči posljednjeg prvenstvenog gostovanja Riječana ove sezone, održana je u revijalnom tonu, odnosno upravo u onom ozračju u kojem će se i odigrati sutrašnja utakmica s »Dinamom«. Zahvaljujući pobjedi Riječana nad »Cibalijom« prošle nedjelje, derbi u zadnjem prvenstvenom kolu izgubio je na rezultatskom značaju.


Značit će nešto jedino navijačima »Rijeke« koji u velikom broju dolaze u Maksimir svjedočiti povijesnom trenutku kada će igrači »Rijeke« podignuti u zrak svoj prvi pokal namijenjen državnom prvaku i ponijeti ga prema Korzu gdje se sprema nezapamćeni doček prvacima.


– Unatoč silnom pražnjenu, fizičkom i psihičkom naporu, pred nama je jedna velika obveza u prvom redu zato jer će u Maksimir stići pet tisuća naših navijača – započeo je Kek.




– Samo lud čovjek to ne poštuje i ne napravi sve kako bi zadovolji te ljude i navijače. U jednu ruku ovo je najteža utakmica, jer igramo protiv najkvalitetnije ekipe uz nas na njihovu terenu, a s druge strane u pitanju je najlakša utakmica jer mi smo svoje napravili, pritiska više nema. Očekujem pravu »Rijeku«, mi ćemo na neki način već u ovoj utakmici početi braniti naslov.


»Afera Fontana«


U konkurenciju za sastav vraća se Marko Vešović koji je odradio kartone. Kakva je zdrastvena situacija u svlačionici?


– Ima pola autobusa ranjenih! Radimo na tome da ih osposobimo. Više su to psihofizičke rane nego neke ozljede. Franko je bio van treninga zbog povišene temperature. Zadnja informacija je da nema više povišenu temperaturu, ali vidjet ćemo kako će se osjećati nakon treninga. Ostali su manje-više na dispoziciji.


Kek nije mogao sakriti osmijeh na upit je li Frankova povišena temperatura posljedica »afere Fontana«. Naime, prvotimci »Rijeke« su navodno jednu svoju internu feštu prošloga utorka zaključili ranojutarnjim slavodobitničkim kupanjem u najpoznatijoj riječkoj fontani. Ako jesu, neka su!


– Ne znam sve pojedinosti pa ne mogu komentirati. Možda se netko spotaknuo pa pao u fontanu. Ako i je, ništa zato. Lako je bilo jedan dan trenirati odvojeno s povišenom temperaturom.


Zanimljivo je čuti kako Kek misli reagirati sa sastavom s obzirom na to da njegovu momčad već u srijedu očekuje još jedan izravni ogled s »Dinamom« za trofej pobjednika Kupa.


– Mijenjat ću u sastavu samo ono što mislim da treba mijenjati, jer rekao sam, u jednu ruku ovo je najteža utakmica. Čeka nas protivnik koji nas je do zadnjega kola tlačio svojom kvalitetom i pozitivnim serijama. Na kraju krajeva, i bodovnim učinkom. Sigurno da je negdje u razmišljanjima i srijeda koja ponovo daje mogućnost osvojiti trofej. Nikako, međutim, ne bih vezao ove dvije utakmice.


Ovo je prvenstvo, završetak jedne priče. Pet tisuća navijača u Maksimiru je dovoljna i najveća premija što nam se može dogoditi u ovom trenutku, naravno nakon onoga što se dogodilo prošle nedjelje nakon »Cibalije«.


Simbolika


Ima nešto posebno u ovoj utakmici u Maksimiru, simbolika je snažna, podignuti pobjednički pokal u dvorištu najvećeg rivala… Neponovljivo!


– Meni to osobno ne predstavlja nešto osobito, mislim da bi to zasladilo cijelu priču prošle nedjelje na Rujevici. Međutim, mislim da je fer i korektno prema svima ostalima da se to napravi u zadnjem kolu ako je tako u propisima i ako se tako do sada radilo. U tome ne vidim ništa sporno. Ono ranije je bilo moje osobno mišljenje, a propisi su nešto drugo. Klub je u tom dijelu dobro odreagirao kada je odbio mogućnost dodjele pokala na Rujevici. Uostalom, svima će biti velika zadovoljština dolazak igrača s pokalom u Rijeku u subotu nakon utakmice.


Kapetan Mate Maleš i trener Matjaž Kek među rijetkima su u riječkoj svlačionici koji se sjećaju trijumfalnog dolaska na Korzo kada se prošao »Stuttgart«.


– U jednu ruku to je zabrinjavajuće, a u drugu pokazuje da nogometni život u današnje vrijeme ide izuzetno brzo i nemaš puno vremena ni slaviti, a ni tugovati. Uspomene su takve da na kraju kada doživiš jedan takav uspjeh, uvijek ostane film u glavi. Ono što se se dogodilo prošle nedjelje ide meni osobno u kategoriju »best of« mojih utakmica u igračkoj, ali i trenerskoj karijeri.


Kek je na tom dočeku stuttgartskih junaka zapalio Korzo kada je u njegovim rukama počela gorjeti baklja. Sprema li i ovoga puta nešto slično?


– Zapalio sam dvije baklje u životu i to me još uvijek tuče po glavi. Jednu u Mariboru kada sam je bacio nazad na tribinu, jer su mi ugrozili vratara, a drugi put na Korzu kada me malo ponijelo. Moram se malo kontrolirati.


Išao bi 130 na sat


Kek prvi put vodi momčad u Maksimir bez grčeva u želucu. Ovoga puta nema razloga za sekiraciju ma kako susret završi.


– Tu se ne slažem. Ne možeš ići bez grčeva u Maksimir, jer igramo protiv ekipe koja nas je tlačila cijele sezone. Kada kažem tlačila, onda to mislim u pozitivnom smislu. Neki dan sam rekao pijanstvo pod navodnicima pa je ispalo da je Kek pozivao na pijanstvo. Moraš imati poštovanje prema ekipi koja je bila najbolja do tebe, ali prije svega moraš imati razmišljanje da svojom kvalitetom i igrom napravimo da dođemo do pozitivnog rezultata. Igrači su već dobili informacije i sve to dobro znaju.


Neki su predložili da bi bio red da igrači »Dinama« naprave špalir i čestitaju boljemu…


– Ne znam kakav je protokol utakmice. Meni će biti isti kao i u svim dosadašnjim prvenstvenim utakmicama. U pripremi ekipe napravit ćemo sve kao i inače. Putujemo dan ranije u Zagreb, ne želimo ništa prepustiti slučaju. Sigurno da igrači moraju znati da imaju obveze. Kako su se znali proslaviti i neka su, ja bih na njihovu mjestu još više, tada moraju znati i da imaju obvezu odigrati ovu utakmicu. Kao što sam rekao, nije mala stvar podignuti na noge cijelu Rijeku, mlado i staro, sve to odvući u Maksimir, a onda vratiti s pokalom nazad na Korzo.


Treba vidjeti kako će momčad reagirati nakon što se emotivno ispraznila posljednjih dana.


– Kakva će biti reakcija? Moguće je da idemo u jednom, ali i u drugom smjeru. Znam što bih ja napravio da sam igrač: išao bi 130 na sat, orao bih po Maksimiru. E sad kako će igrači reagirati? Nema njih puno koji su ovo prije toga proživjeli. Emocije su bile velike i nemoguće je to odglumiti ili unaprijed pripremiti. Robert De Niro i ostali ne bi postojali da je to moguće tek tako odigrati. Imam potpuno povjerenje u igrače i siguran sam da ćemo napraviti sve da dođemo do pozitivinog rezultata uz svo dužno poštovanje koje moraš imati do protivnika kao što je »Dinamo« – poručio je Kek.