Kapetan 'Rijeke'

MATE MALEŠ: Sve je moguće jedino ako u Ateni budemo na 120 posto

Ivan Volarić

Mi igrači međusobno dosta pričamo, kažemo jedan drugome »'ajmo sada stisnuti, idemo sada dati gas da dobijemo«, a onda krene utakmica i vidiš da se mučimo, da nismo pravi – kaže Maleš



Danas na Rujevici kreće – »operacija Atena«. Drugi put ove sezone. Ljetos su Riječani protiv »Olympiakosa« tražili svoj put prema skupinama Lige prvaka, odigrali na legendarnom »Karaiskakisu« jednu od boljih europskih utakmica iako su na kraju prosuli minimalnu prednost. Doduše, imali su tada pravo na uzvrat – popravni ispit na Rujevici. Ovoga puta Riječani će gostovati na Olimpijskom stadionu u Ateni u utakmici u kojoj nemaju pravo na krivi korak žele li oživjeti svoje europske ambicije. Samo pobjeda od dva gola razlike ili uz tri postignuta pogotka kod AEK-a može »bijele« dovesti u situaciju da sami odlučuju o prolazu u idući krug Europske lige u posljednjoj utakmici u skupini protiv »Milana« na Rujevici. Riječani će danas ujutro poletjeti s Krka prema Ateni (povratak je zakazan u petak u podne), poslijepodne će trenirati na Olimpijskom stadionu. Velika scena i veliki protivnik koji sigurno neće propustiti iskoristiti brojne propuste koji se javljaju u igri riječke momčadi u posljednje vrijeme, pa i posljednjem susretu protiv »Intera« na Rujevici.


Spremni na sve


– Svi smo očekivali i željeli ostvariti pobjedu protiv »Intera« pošto-poto – govori kapetan »bijelih« Mate Maleš. – Igrala nam je samo pobjeda i bili smo spremni na sve. Znali smo da neće biti lako, znali smo da će Zaprešićani igrati bunker i čekati na svoje prilike iz kontri. E sad, zašto na kraju sve ispalo kako je ispalo… Naravno da nikome nije drago. Ništa, moramo to zaboraviti i pokušati pobijediti svaku iduću utakmicu.


I samim igračima je već pomalo dosadilo ponavljati izlizane priče o tome kako će biti bolje…




– Mi igrači međusobno dosta pričamo, kažemo jedan drugome »’ajmo sada stisnuti, idemo sada dati gas da dobijemo«, a onda krene utakmice i vidiš da se mučimo, da nismo pravi. E sad, zbog čega nismo pravi i zbog čega ne dobivamo utakmice kao što smo trebali protiv »Intera«, iskreno ne znam na to odgovor.


Ne može se reći da igrači ne žele, da voljni moment nije zastupljen.


Sigurnost


– Tako je bilo u većini utakmica. Voljni moment i želja nisu upitni, ali očito to nije dovoljno, očito je da još nešto nedostaje. Je li u pitanju koncentracija, da li moramo s više igrača doći u završnicu… Puno je tu detalja u pitanju.


Očito je da momčadi nema ni samopouzdanja, što je logična posljedica činjenice da momčad teško pobjeđuje.


– To je normalno i ljudski, kada krene lošije, počneš sumnjati u sebe. Osim toga pojavljuje se i pritisak, najteže je kada moraš. Sigurno da to stvara određenu kočnicu. Međutim, ne bi u tome tražio alibi, moramo preuzeti odgovornost i jednostavno svaki od nas mora dati više.


Dobro je da su »bijeli« u zadnje dvije utakmice ostali bez primljenog gola. Ako ništa drugo, onda se barem u momčad vratila sigurnost.


– Ako već ne možemo zabiti gol, onda ga barem ne smijemo primiti. Vjerujem i nadam se da ćemo vrlo brzo pronaći izlaz iz svega ovoga.


Prilika je u četvrtak protiv AEK, možda ne idealna, ali…


– Danas se može protiv svakoga igrati i svatko u nogometu može svakoga pobijediti. Sigurno da će u Ateni biti jako teško, ali to je utakmica koju je gušt igrati, koja je privilegija za sve nas. Moramo sigurno pružiti puno više nego protiv »Intera«. Vjerujem u svoje dečke, da ćemo pokazati da možemo igrati sa svakim!


Riječani su ove sezone u Europi bolje djelovali na strani (Milano, Beč, Olympiakos u Ateni…), nego pred svojim navijačima (porazi od Austrije, AEK-a, Olympiakosa…).


– Ispada da je tako… Nadam se da će i ovoga puta biti tako, iako sigurno je bolje igrati kući, pred svojim navijačima, koji nama puno znači i moram im se zahvaliti na velikoj podršci u trenucima kada ne ide. Puno nam to znači. Potrudit ćemo se da im se što prije zahvalimo na tome.


Sve je moguće


Teorija kaže da Riječani još uvijek mogu proći skupinu, ali osnovni preduvjet je pobjeda u Ateni, po mogućnosti od dva gola razlike.


– Sve je još moguće i mi sve to znamo. Naravno da ćemo pružiti sve od sebe da to ostvarimo.


Riječani su dočekali AEK na otvaranju skupine u ulozi favorita pod saznanjem da su završili prošlu sezonu iza »Olympiakosa«. No, ta utakmica je pokazala ono što pokazuje aktualno stanje na ljestvici grčkog prvenstva AEK je trenutno bolji od »Olympiakosa«.


– To je možda jedina utakmica gdje smo mi možda pomislili uvjetno rečeno – lako ćemo. I ja osobno očekivao sam da ćemo dobiti, međutim, AEK se pokazao kao prava europska ekipa, koja igra vrlo dobar nogomet.


Sve to jasno sugerira da će Riječani morati biti stopostotni u baš u svakom detalju.


– Ne sto, nego ćemo u svakom detalju morati biti – 120 posto! – poručio je Maleš.