Veznjak bijelih

MATE MALEŠ Igra li srčani kapetan posljednje utakmice u dresu Rijeke?

Ivan Volarić

Mate Maleš, Foto: V. KARUZA

Mate Maleš, Foto: V. KARUZA

Rezultati su važniji od dojmaIgramo na malo drugačiji način nego ranije, ali bitno je da se pobjeđuje. Želimo tako nastaviti. Žrtvujemo dojam na uštrb rezultata? Istina, ali nakon svega je najbitnije pobjeđivati – kaže Maleš



RIJEKA Plasmanom u polufinale Kupa Hrvatske na Rujevici su ostvarili jedan od tri rezultatska cilja zacrtana ove jeseni. Prvi je bio plasman u skupnu fazu Europske lige ili Lige prvaka, drugi plasman u završnu fazi Kupa Hrvatske, a treći ostanak u kombinacijama za obranu naslova prvaka.


Budući da je nakon svega što se događao ove jeseni potpuno jasno da se »Rijeka« oprostila od realnih pokušaja da obrani naslov, jasno je koliko je bitna bila utakmica četvrtfinala Kupa protiv »Intera« na Rujevici.


»Bijeli« su ovom pobjedom ostali u kombinacijama za jedan domaći trofej, imat će se na Rujevici za što igrati na proljeće kada je već izgubljena utrka za prvim mjestom.




– Utakmica je bila teška, međutim nakon svega najbitnije je da smo prošli dalje. Prolaz u polufinale bio je naš cilj, a to smo i ostvarili. Dakle, imamo razloga za zadovoljstvo – govorio je nakon utakmice Mate Maleš, kapetan »bijelih«, koji je odigrao još jednu vrlo dobru utakmicu u posljednje vrijeme.


Sve je u prvih pola sata utakmice slutilo na prvenstveni sraz istih suparnika koji je završio bez golova, a onda se otvorilo. Tri gola u devet minuta, od toga dva u – zaprešićkoj.


– Znali smo da će oni opet igrati na jednak način, dakle dosta zatvoreno – nastavlja iskusni veznjak.


– Zbog toga smo morali maksimalno ubrzati protok lopte, morala je što brže ići oko njihove obrane. Nažalost, primili smo gol, ali dobro je da smo se brzo vratili. Na kraju smo zasluženo pobijedili.


Riječani su izjednačili nepunu minutu nakon što su primili gol. Nije se, dakle, stigla razviti nervoza koja se obično javlja u tim trenucima.


– To je bilo izuzetno bitno, dakle da smo odmah izjednačili, a ubrzo postigli i drugi gol. Jasno da je nakon toga bilo puno lakše.


U nastavku su Riječani imali dosta prostora i za treći gol koji bi »ubio« svaku rezultatsku neizvjesnost.


– Bilo je prostora i prilika za treći gol, ali nismo ih iskoristili. Pribojavao sam se kazne, da nešto ne zaluta u našu mrežu, ali na kraju smo sve to dobro iskontrolirali i nitko zbog toga sretniji od nas.


Nakon serije neuspjeha »Rijeka« je ostvarila tri pobjede zaredom u tri različita natjecanja (Europska liga, Prva HNL i Kup Hrvatske).


– Dobar znak! Sigurno da kada se pobjeđuje da je to dobro za sve nas. Mi u svakoj utakmici pružamo sve od sebe. Sada nas je i rezultat pomazio. Mi ćemo i u posljednjoj utakmici protiv »Rudeša« dati sve od sebe tako da i tu utakmicu pobijedimo i završimo polusezonu na najbolji mogući način.


Kaže se obično da se igrač ili momčad pamte po zadnjim utakmicama. Ne bi bilo pošteno da se ova generacija igrača, koja je donijela toliko toga dobroga klubu i navijačima, pamti po seriji poraza i stoga je vrlo važno da se s četiri uzastopne pobjede zaključi godina za klupske anale.


– Godina je definitivno bila fantastična, napravili smo jako puno dobrih stvari. Možda nas je malo poremetio niz poraza i lošijih rezultata, međutim sada smo se ipak izvukli. Igramo možda na malo drugačiji način nego ranije, međutim bitno je da se pobjeđuje. Želimo tako nastaviti. Žrtvujemo dojam na uštrb rezultata? Istina, ali nakon svega je najbitnije da se pobjeđuje.


Maleš se kroz posljednje utakmice dignuo u formi do te mjere da može žaliti što dolazi zimska stanka.


– Osjećam se OK, u svakom trenutku pokušavam pružiti svoj maksimum. Ponekad to izgleda malo bolje, a ponekad malo lošije. Najbitnije je da momčad ponovo pobjeđuje, da smo ušli u polufinale Kupa.


Nije tajna da su u klubu ove zime odlučili svojem iskusnom veznjaku izaći u susret i omogućiti mu da pronađe inozemni angažman. To bi značilo i da su mu ovo vjerojatno posljednje utakmice u dresu »Rijeke«.


– Ne znam još… Tu sam gdje sam i dok sam tu pružat ću sve od sebe, a vidjet ćemo kasnije što će biti – rekao je Maleš.