Iskusni veznjak

MATE MALEŠ Danima već zamišljam kako će to izgledati kada se večeras spustimo na Korzo s peharom

Ivan Volarić

Sigurno da će trenutak kada podignemo pehar biti nešto posebno i svi ćemo u tome uživati. Kako mi igrači tako i navijači – kaže Maleš, koji s Rijekom osvojio sve: Kup, Superkup i sada prvenstvo



RIJEKA Mate Maleš danas će ući u odabrani krug kapetana nogometaša »Rijeke« koji su imali tu čast da prvi prime u ruke trofej i podignu visoko iznad svoje i glavi svojih suigrača.


Zvjezdan Radin je uz pomoć svojega pomoćnika Srećka Juričića podigao dva Kupa Jugoslavije krajem 70-tih godina godina. Danijel Šarić i njegova desna ruka Dragan Tadić dvaput su, 2005. i 2006. godine (na Poljudu i u Varaždinu), visoko podignuli u zrak Rabuzinovo sunce, trofej namijenjen pobjedniku Kupa Hrvatske. Godine 2014. »Rijeka« je osvojila dva trofeja. Kup Hrvatske su na Kantridi ispred momčadi preuzeli kapetan Dario Knežević i dokapetan Josip Brezovec, a Superkup kapetan Anas Sharbini i ponovo zamjenik kapetana – Josip Brezovec. Prije nego što Mate Maleš obavi slatku kapetansku dužnost mora na travnjaku odraditi još 90 maksimirskih minuta bez rezultatskog značaja.


– Sigurno da smo mi svoje napravili i da ćemo u utakmicu s »Dinamom« ući malo rasterećenije, ali isto tako treba naglasiti da smo mi od prvoga kola bili profesionalci i da ćemo nastojati takvi ostati do kraja. U utakmicu ćemo sigurno ući maksimalno ozbiljni i spremni da pokušamo još jednom razveseliti naše navijače. Nismo se ispraznili nakon »Cibalije«, nije nas umorilo silno feštanje. Upravo suprotno, mislim da će nam to biti dodatni impuls, da ćemo puno lakše ući u utakmicu. I ovu, ali i finale Kupa. Da nismo uspjeli osvojiti prvenstvo bilo bi nam puno teže igrati Kup – kazao je Mate i spomenuo navijače koji će se danas zaputiti u Maksimir u rekordnom broju.


Priznanje i obveza 




– To je veliko priznanje za nas, ali i obveza. Na nama je da im se odužimo, da izađemo maksimalno spremni i da ih pokušamo razveseliti.


Atmosfera će dakle za igrače »Rijeke«, kao i u većem dijelu ove sezone na gostujućim terenima, biti – domaćinska.


– Veliki broj naših navijača bit će u Maksimiru i to je velika stvar. Međutim, mislim da smo to i zaslužili! Vježbamo li ja i Prskalo dizanje pokala? Napravili smo par vježbi snage da nam bude lakše!


Generalka je bila prošle zime u Faru gdje su Riječani tijekom portugalskih priprema osvojili »Atlantic Cup«.


– Sigurno da će taj trenutak kada podignemo pehar biti nešto posebno i mislim da ćemo svi skupa u tome uživati. Kako mi igrači tako i navijači.


Dosta simbolike ima u tome da će se taj čin primopredaje pokala dogoditi baš u »Dinamovu« dvorištu.


– Valjda to baš tako mora biti, ali gdje god da se to dogodilo najbitnije je da smo osvojili prvenstvo i svi skupa zbog toga moramo biti ponosni i uživati u tome. Jesmo li svjesni što smo napravili? Sigurno da smo svjesni toga, a što vrijeme bude više prolazilo to ćemo vjerojatno biti sve svjesniji našega uspjeha. Naravno da nam je drago zbog našega grada i kluba, te igrača. Ovo je nešto nevjerojatno.


Zaokružiti priču 


Poseban trenutak za igrače i navijače »Rijeke« uslijedit će po povratku iz Zagreba, kada će autobus s igračima »Rijeke« praćen s tisućama navijača stići na prepuni Korzo…


– Zamišljam taj osjećaj, kako će to izgledati… Iskreno, kako god završi utakmica u Maksimiru to neće umanjiti naše slavlje, a mogu samo zamisliti kako će to izgledati na putu od Zagreba do Rijeke, kako će to izgledati kada se spustimo u grad s medaljama i peharom. Mislim da bi puno njih željelo biti na našem mjestu i zato moramo uživati u tome.


Mate je jedan od rijetkih u »Rijekinoj« svlačionici koji je doživio nešto slično kada se eliminirao »Stuttgart« u play offu Europske lige.


– Bilo je strašno dobro i posebno, ali mislim da je ovo ipak posebnije. Puno više ljudi je željelo i očekivalo ovaj trenutak i ovo će sigurno biti svima puno draže.


Maleš se svrstao u red najtrofejnijih »Rijekinih« igrača. Dario Knežević i Andrej Prskalo su osvojili trofej više.


– U četiri godine sam s »Rijekom« osvojio Kup, Superkup i prvenstvo, te se plasirao dvaput u skupine Europske lige. Nedostaje mi još samo Liga prvaka!


Čestitari 


Vjerojatno će među čestitarima biti i Matin šogor i prvotimac »Dinama« Marijo Šitum. Utjeha za njega je da su pokal i medalja ostali u obitelji!


– Dosta njih je već čestitalo. Stizale su poruke iz svih krajeva. Kakav »Dinama« danas očekujem? Sigurno da im je kup već u glavi, znaju da je u prvenstvu sve gotovo i s time su se sigurno već pomirili. Mi moramo gledati sebe kao i do sada. Mi ćemo ući u utakmicu s istim ciljem i željom kao i do sada, želimo ovu priču zaokružiti na najbolji način,


Ukoliko iduće srijede i Rabuzinovo sunce završi u Malešovim rukama bit će to dvostruki udarac »modrima« i definitivni kraj jedne dugogodišnje vladavine hrvatskim nogometom.


– Sigurno da bi to predstavljao još jedan udarac »modrima«, ali treba se prvo pripremiti na ovu prvenstvenu utakmicu. Nakon toga ćemo krenuti po drugi trofej. Naše želje se znaju.


Malo je nedostajalo da Mate prošloga ljeta napusti »Rijeku«. Vjerojatno si cijeloga života ne bi mogao oprostiti da je tada napustio ovu momčad i propustio ove dane za pamćenje.


– Nije mi niti malo žao zbog toga što sam ostao. Razgovarali smo u tom trenutku i dogovorili se da ću ostati i mogu reći da mi je drago zbog toga. Da sam otišao bilo bi mi jako krivo i žao!


Dobar primjer je veliki Matin prijatelj i bivši suigrač Ivan Močinić. Zvučao je neutješno kada je iz Beča promatrao veliku riječku feštu.


– Svim dečkima koji su otišli sigurno bi bilo jako drago da su ostali s nama, ali to je život. Ima valjda netko gore koji to sve posloži i odredi gdje tko mora biti u kojem trenutku – poručio je kapetan »bijelih« koji danas zajedno sa svojim suigračima potpuno zasluženo ulazi u klupsku povijest…