Trenerski dvoboj

KEK vs. ZEKIĆ: Štajerska disciplina kontra fajtera s Juga 2

Denis Frančišković

Veliki trenerski sudar

Veliki trenerski sudar

Kek voli ovakve utakmice, s puno nadigravanja, ali i taktičke discipline, no ništa manje u tom smislu nije atraktivan i Zekić čije su momčadi posljednjih godina igrale po sistemu »toplo-hladno«, a sada dobivaju prepoznatljivu konstantu



RIJEKA »Rijeka« protiv »Osijeka«, Matjaž Kek protiv Zorana Zekića. Nedjeljni derbi na Rujevici bit će sraz po mnogočemu sličnih klubova i dvaju kormilara koji se međusobno itekako uvažavaju. Klub s Rujevice već je u samo nekoliko godina stvorio prepoznatljivo lijepu priču, klub s Drave na sličnom je putu. Oba ponosa svojih navijača krenula su u jedino mogućem smjeru privatizacije, privatni i strani kapital jamstvo su stabilnosti, a prodaja igrača i prihvaćanje života na tržištu zasad važan dio u formiranju klupskih budžeta.


Uz to, i »Rijeka« i »Osijek« puno su uložili i ulažu u infrastrukuturu i svoje škole. Rujevica je fantastičan primjer kampa i stadiona u hrvatskim pa i puno širim okvirima, radovi na osječkom nogometnom kompleksu Pampas u punom su jeku. Po planu, do kraja 2019. godine trebala bi biti gotova i izgradnja novog stadiona na ponos Slavonaca. U tom smislu Riječani i Osječani otišli su poprilično daleko od ostatka prvoligaških klubova.


A slično se želi postići i u natjecateljskom dijelu. Stabilne i uravnotežene momčadi u kojima se vodi briga o svakoj poziciji i naravno, kvalitetni stručni stožeri na čijem su čelu dva znana imena – Matjaž Kek i Zoran Zekić. Sudari njihovih momčadi postaju sve zanimljiviji, svojevrsne taktičke i šahovske partije. Sve uz obostrano poštivanje i respekt, stisak ruke na kraju utakmice.


Tvrda kost




Nedjeljni derbi »Rijeke« i »Osijeka« iznova privlači pozornost. »Bijeli« ga dočekuju na valovima pozitivne energije s Kantride i remija iz Maksimira, osječki »bijelo-plavi« nakon vrijedne pobjede nad »lokosima« čime su došli u poziciju da praktički pušu za vrat »Dinamu«.


Što pokazuju dosadašnji prvenstveni sudari Keka i Zekića? U 11 utakmica dvostruko više uspjeha imao je riječki trener koji je sa svojom momčadi slavio šest puta, dok su dvije utakmice završile bez pobjednika.


Zanimljivo, Zekić je dvaput izgubio od Keka i dok je bio za kormilom »Sheriffa« iz Tiraspolja. No, nakon niza Kekovih uspjeha Zekić, koji je za kormilom Osječana od rujna 2015. godine, uspio je prvi put svladati Keka u kolovozu 2018. u Gradskom vrtu (1:0). A »Rijeka« je dotad imala seriju za pamćenje, 13 utakmica bez poraza! »Osijek« je nakon toga postajao sve »tvrđa kost« za »bijele«, uslijedila su dva identična poraza (1:2) na Rujevici i Gradskom vrtu, da bi posljednji dvoboj pripao domaćim Riječanima golom Jakova Puljića u 88. minuti.


Pobjede i porazi


Kek voli ovakve utakmice, s puno nadigravanja, ali i taktičke discipline, no ništa manje u tom smislu nije atraktivan i Zekić čije su momčadi posljednjih godina igrale po sistemu »toplo-hladno«, a sada dobivaju prepoznatljivu konstantu i protiv »manjih« protivnika. Stoga će itekako zanimljivo biti vidjeti što će donijeti najnoviji sudar u kojem s jedne strane caruju štajerska disciplina i trka koje nasuprot sebe imaju »fightera« sa zanimljivom životnom pričom iz poznatog osječkog naselja Jug 2. Kek je već najdugovječniji trener HNL-a, Zekić, inače kao igrač 19. strijelac lige sa 64 gola, na dobrom je putu da se dugoročno ustali na klupi gostiju.


Kad je pitanju povijest HNL »Rijeka« je uspješnija, no »Osijek« se u ukupnoj statistici opasno približava. »Bijeli« su najveću pobjedu zabilježili u kolovozu 2015. kada su slavili 5:0 golovima dvostrukog strijelca Balaja, potom Mitrovića, Bezjaka i Anasa Sharbinija. Tada su Kek i igrači praktički smijenili Dražena Beseka s kormila Osječana, a na klupu je zasjeo upravo Zekić. A bilo je još velikih pobjeda »Rijeke« – 4:0 (2001.), 4:0 (2004.), 4:1 (2005.), 5:1 (2013.).


Bilo je i visokih »Rijekinih« poraza, 0:4 (1996.), 2:5 (1999.), 1:5 (2010.). U HNL-u klubovi su često i remizirali, pritom je čak 12 utakmica završilo 1:1, a četiri ogleda bez golova.


Inače, Rijeka i Osijek odigrali su HNL-u 77 utakmica, 31 pobjedu ostvarila je Rijeka, 27 Osijek, a 19 utakmica završilo je bez pobjednika


Kek je vodio 197 susreta u HNL-u (prvenstvenih) ostvario 122 pobjede, 48 remija i doživio 27 poraza. Zekić je s druge strane u 106 utakmica upisao 44 pobjede, 32 remija i 30 poraza.